راهبر توسعه نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر مشخص شود

وی ادامه داد: احداث نیروگاه‌‌‌های سوخت فسیلی به دلیل تحریم، کمبود منابع مالی و کمبود گاز نمی‌تواند ناترازی‌های انرژی را جبران کند، بنابراین تاکید بسیار بر رفع ناترازی انرژی از طریق جایگزینی انرژی بادی و خورشیدی است که در کرمان با توجه به ظرفیت‌‌‌ها بر تولید انرژی خورشیدی تمرکز می‌شود.

طبیب‌‌‌زاده تصریح کرد: اتاق کرمان با تجمیع تمام فعالیت‌‌‌ها و دانش‌‌‌ها، سرمایه‌گذاران، پیمانکاران و مدیران دولتی به دستورالعملی رسیده که امیدواریم با اجرای آن به تولید انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر در استان شتاب داده شود.

وی با بیان اینکه یکی از مشکلات در مسیر تولید انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر، خلف وعده‌‌‌هایی است که در مورد نیروگاه‌‌‌های سوخت فسیلی رقم خورد، عنوان کرد: در برنامه سوم توسعه موجبات حضور بخش خصوصی در احداث نیروگاه‌‌‌های کشور فراهم و مدرن‌‌‌ترین نیروگاه‌‌‌های کشور با بیشترین بازدهی در بخش خصوصی احداث شد. رئیس اتاق کرمان بازار انحصاری، قیمت‌گذاری دستوری، نپرداختن قیمت انرژی تولید شده و خلف وعده را از جمله دلایل زمین‌‌‌گیر شدن نیروگاه‌‌‌های بخش خصوصی برشمرد و گفت: برق، کالای تولیدی است و باید در بورس انرژی توزیع شود؛ اما امکان رقابت در بورس انرژی ‌برای بخش خصوصی وجود ندارد و بازار انحصاری می‌شود.

طبیب‌‌‌زاده اظهار کرد: کرمان از استان‌‌‌های پیشتاز تولید انرژی بوده اما باید بیشتر از این کار کنیم؛ البته در حال حاضر دچار آشفتگی شده‌‌‌ایم زیرا دستورالعمل‌‌‌ها و بخشنامه‌‌‌های مداوم چالش‌هایی را ایجاد کرده است.

کرمان سردمدار ایجاد نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر است

رئیس اندیشکده انرژی اتاق کرمان در ادامه این نشست به ارائه گزارشی در مورد دلایل عدم‌توسعه انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و همچنین تشریح وضعیت، نیازها و ارائه راهکارهای توسعه سرمایه‌گذاری انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر در استان پرداخت و گفت: استان کرمان سردمدار ایجاد نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر است. محمدعلی پورامیری یکی از دلایل کمبود انرژی در ایران را تثبیت قیمت انرژی ‌برای جلوگیری از تورم دانست و گفت: یارانه بخش انرژی زیاد است و دستورالعمل‌‌‌های فعلی نمی‌توانند راهگشا باشند. وی با توجه به مصرف زیاد انرژی در بخش‌‌‌های کشاورزی، صنعت، معدن و خانگی افزود: باید تمرکز را بر اصلاح مصرف بگذاریم. وی با اشاره به اینکه امیدواریم با همکاری نمایندگان مجلس بتوانیم دستورالعمل مصرف بهینه را تدوین کنیم، ادامه داد: به دلیل عدم‌پرداخت مطالبات و قیمت‌گذاری دستوری، مشکلاتی ایجاد شده و رشد سرمایه‌گذاری در بخش نیروگاهی به شدت کاهش پیدا کرده است.

پورامیری خشکسالی، عمر نیروگاه‌‌‌ها، تصمیمات بخشی و غیرکارشناسی، محدودیت تخصیص ارز، ممنوعیت واردات تجهیزات موردنیاز نیروگاه‌‌‌های خورشیدی و ابلاغ مصوبات بدون دستورالعمل‌‌‌های اجرایی را از جمله مشکلات برشمرد و خاطرنشان کرد: بخش خصوصی کرمان در حوزه تولید انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر جزو سه استان برتر کشور است.

رئیس اندیشکده انرژی اتاق کرمان با بیان اینکه در استان به ۵۳۰ مگاوات نیروگاه در بخش کشاورزی و حدود یک گیگابایت نیروگاه در بخش صنعتی نیاز داریم، افزود: تمام این موارد احتیاج به زمین، تخصیص ارز، شبکه، سرعت عمل صدور مجوزهای لازم و سرمایه‌گذار دارد. وی تاکید کرد: دولت باید با همکاری بخش خصوصی برای حل مشکلات پیش برود، زیرا بخش خصوصی و دولتی هر یک به‌‌‌تنهایی نمی‌توانند برای حل مشکلات، کار را پیش ببرند.

وی در پایان به ارائه پیشنهاد‌‌‌هایی برای سرعت بخشیدن به تولید انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر پرداخت و گفت: تهیه مجوزهای بی‌‌‌نام برای احداث نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر، حل مشکل تخصیص اراضی به نیروگاه‌‌‌های خورشیدی با ظرفیت کمتر از یک مگاوات، محدودیت‌ها و معافیت‌‌‌های مالیاتی در مراکز استان‌‌‌ها و ابلاغ مصوبات گوناگون بدون دستورالعمل اجرایی از جمله این پیشنهادها است.

استاندار کرمان در این نشست ضمن قدردانی از اتاق کرمان به دلیل توجه به اهمیت تولید انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر، ایجاد نیروگاه‌‌‌های خورشیدی و تدوین گزارشی جامع در مورد موانع موجود گفت: کار مهمی صورت گرفته و پیشنهادهای ارائه‌شده در این نشست بسیار کامل بود.

محمدعلی طالبی با اشاره به ظرفیت‌‌‌های استان، ملاک‌‌‌های علمی و توجیهات اقتصادی برای تولید انرژی‌‌‌های خورشیدی در کرمان افزود: تولید دو‌هزار مگاوات برق به‌‌‌عنوان چشم‌‌‌انداز فعالیت‌‌‌های پیش رو قرار دارد و با توجه به اهمیت این موضوع دو ساختار را در نظر گرفته‌‌‌ایم.

وی ادامه داد: ستاد شتاب‌دهی، راهبری و سیاستگذاری انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر، تصمیمات و فعالیت‌‌‌های کلان را بر عهده دارد، کمیته انرژی‌‌‌های خورشیدی نیز به‌‌‌صورت هفتگی جلسه تشکیل می‌دهد، موانع و مشکلات سرمایه‌گذاران، صدور مجوزهای بی‌‌‌نام و... را بررسی می‌کند و نمایندگان اتاق نیز باید به ساختار این کمیته اضافه شوند. استاندار کرمان گفت: با ساختارهای ایجاد‌شده، پیشنهاد‌‌‌هایی که ارائه شد و پیگیری‌‌‌هایی در سطح ملی، استان کرمان در چشم‌‌‌انداز پیش رو حرف بسیاری در حوزه انرژی‌‌‌های خورشیدی خواهد داشت.

رئیس کمیسیون صنعت اتاق کرمان نیز در این نشست اظهار کرد: حضور بخش خصوصی در کارگروه «رفع موانع احداث نیروگاه‌‌‌های خورشیدی» در نظر گرفته نشده و برای پرهیز از موازی‌کاری، بخش خصوصی نیز باید در این کارگروه حضور داشته باشد و ساختار آن تغییر کند. حامد بدرآبادی با بیان اینکه ۸ تا ۹ الگو برای ایجاد نیروگاه‌‌‌های خورشیدی طراحی کرده‌‌‌ایم و باید فلوچارت این الگوها نیز مشخص شوند، اضافه کرد: سرمایه‌گذاران و همچنین صنایع و بخش کشاورزی که ملزم به ایجاد نیروگاه‌‌‌های خورشیدی شده‌‌‌اند، باید مسیر کار خود را از ابتدا تا انتها بدانند. وی با بیان اینکه تاکنون هیچ اقدام موثری در بخش کشاورزی برای احداث نیروگاه‌‌‌های خورشیدی نشده است، افزود: سال گذشته کاهش بسیار زیادی در تولید محصولات کشاورزی داشتیم و اگر این روش ادامه داشته باشد، به بخش کشاورزی لطمه بسیاری وارد می‌شود.عضو هیات‌رئیسه و ناظر مرکز کسب و کار اتاق کرمان نیز در این نشست با تاکید بر صدور مجوزهای بی‌‌‌نام برای احداث نیروگاه‌‌‌های خورشیدی بیان کرد: صدور مجوزها کار پیچیده‌‌‌ای نیست و اتاق کرمان این آمادگی را دارد که ظرف ۲۴ ساعت پروتکلی را طراحی کند تا صدور مجوزها طی ۱۰ روز صادر شود.

عباس جبالبارزی گفت: شرکت‌های توزیع که هنوز پول پیمانکاران را پرداخت نکرده‌‌‌اند، چرا باید سرمایه‌گذاری کنند؟ این امر با اصل ۴۴ همخوانی ندارد و باید مورد توجه باشد.