«دنیایاقتصاد» روند بازارهای مالی را بررسی میکند
انتظارات متغیر بازارها برای بهبود
بازار سهام
تلاش شاخص برای تثبیت
بورس تهران معاملات هفته اخیر را کمنوسان آغاز کرد. به طوری که شاخص کل دو روز ابتدایی هفته را با تغییرات نزدیک به صفردرصد پشت سر گذاشت. اما روزهای باقی مانده هفته را بر مدار نزولی سپری کرد. در طول این هفته نماگر اصلی تالار شیشهای تا سطح یکمیلیون و ۴۰۲هزار واحد عقبنشینی کرد. بر این اساس دماسنج اصلی بورس تهران عملکرد منفی۰۳/ ۱درصد را در کارنامه هفتگی خود به ثبت رساند. اما در مقابل شاخص کل با معیار هموزن توانست بازدهی مثبتی معادل۹۶/ ۰درصد ثبت کند. برخی از کارشناسان بر این باور هستند با توجه به اینکه شاخص کل بیش از ۲۰ روز متوالی در ابر کانال ۴/ ۱میلیون واحد در نوسان است، این احتمال وجود دارد که کف کانال یاد شده به عنوان سطح حمایتی برای بازار از سوی سرمایهگذاران پذیرفته شود که با توجه به کاهش فاصله نرخ دلار نیمایی و آزاد این احتمال وجود دارد.
بازار سکه
هفته پرنوسان سکه
سکه طلا هفته گذشته را با تغییرات قابلتوجهی به پایان رساند. به طوری که سکه امامی طی معاملات هفته اخیر قیمت 17میلیون و 800هزار تومان را نیز لمس کرد. اما این رشد به دلیل افت هیجان در بازار ارز و نوسانات کاهشی بهای طلا در بازار جهانی تا حدود زیادی خنثی شد و سکه امامی به زیر میانه کانال 17میلیون تومان بازگشت. بر این اساس هر قطعه از مسکوک یاد شده کار خود را در قیمت 17میلیون و 400هزار تومان خاتمه داد. به این ترتیب عملکرد هفتگی سکه یاد شده برای چهارمین هفته متوالی مثبت ثبت شد. این رقم برای هفته اخیر35/ 0درصد بوده است. گفته میشود از آنجا که قیمت و حباب این کالا نسبت به گذشته رشد چشمگیری داشته و ریسک سرمایهگذاری نیز افزایش یافته است از این رو انتظار میرود که معاملات و تقاضای خرید با ثابت ماندن شرایط فعلی برای خریدهای پرتعداد کمرنگتر شود.
بازار طلای جهانی
نگاه طلا به آمار اقتصادی
قیمت طلا در روز جمعه اندکی تغییر کرد. این اتفاق در حالی رخ داد که بسیاری از سرمایهگذاران در انتظار انتشار آمارهای اقتصاد و تورم ایالات متحده هستند که که میتواند تاثیرات زیادی بر قیمتها داشته باشد. به این ترتیب روز گذشته هر اونس طلا (تا ساعت 16) در قیمت 1796 دلار معامله شد. به این ترتیب انتظار میرود این آمار نسبت به ماه قبل کاهش بیشتری داشته باشد، که نشان میدهد افزایش نرخهای بهره و سختتر شدن شرایط پولی تاثیرات بسزایی بر قیمتها داشته باشند. اما هرگونه نشانهای مبنی بر ثابت ماندن تورم در طول ماه میتواند باعث زیان بیشتر در بازارها شود، با توجه به اینکه فدرال رزرو احتمالا در چنین سناریویی نرخ بهره را برای مدت طولانیتری افزایش میدهد. برخی از فعالان بازار هشدار دادند که این میتواند باعث رکود اقتصادی در سال 2023 شود.
بازار اوراق مسکن
تدبیراندیشی برای مسکن
تسه 9912 هفته گذشته با رسیدن به سطح 18هزار و 902 تومان توانست برای دومین هفته متوالی عملکرد مثبت 51/ 3درصدی را در کارنامه هفتگی خود ثبت کند. گفتنی است با توجه به رشد قیمت مسکن در چند ماه گذشته و عدمرشد ساختوساز، بازار مسکن به سمت رکود تورمی در حرکت است و باید در این زمینه دولت تدابیر لازم را در دستور کار خود قرار دهد و به فکر افزایش تولید باشد. همچنین بیشترین نوسانات قیمت مسکن به دلیل رشد قیمت در بازارهای موازی بوده است که با تعدیل قیمتها در این بازار به طور قطع بازار مسکن هم آرام میشود. بنابراین این بازار در حال حاضر نیازمند افزایش تولید و عرضه است تا بر قیمتها تاثیرگذار باشد. بنابراین دولت باید در چنین شرایطی برنامهای مناسب درباره کنترل قیمت و تنظیم بازار ارائه کند تا این بازار به سمت تعادل و افت قیمت پیش رود.
بازار نفت
بازگشت نفت به سطوح پایین
قیمت نفت در روز جمعه تا حدودی ثابت بود. بهای نفت به دلیل نگرانی از چشماندازهای ضعیف اقتصادی در چین، اروپا و ایالات متحده در مسیر کاهش هفتگی 10درصدی قرار گرفته است. این نوسان ناشی از افزایش نگرانیها نسبت به تقاضا بود. به این ترتیب هر بشکه نفت خام برنت روز گذشته (تا ساعت 16) در قیمت 77 دلار و نفت وست تگزاس اینترمدییت نیز در قیمت 72 دلار و 47 سنت معامله شد. گفته میشود که ساختار بازار برای قراردادهای برنت به contango تغییر کرده است. به این معنی که قراردادهای تحویل کوتاهمدت ارزانتر از قراردادهای تحویل برای شش ماه است. این موضوع میتواند نشاندهنده تقاضای ضعیف آینده باشد. حال با توجه به ابهامات از رشد اقتصادی کشورهای بزرگ یاد شده و برخی فشارهای سیاستگذاری وارده بر قیمت نفت بدیهی است که در کوتاهمدت حال و هوای بازار نفت بهبود نمییابد.