تسخیر گیشه با امپراتور فرانسه

«ناپلئون» که نقدهای متفاوتی از تماشاگران دریافت کرده، با بودجه ۲۰۰میلیون دلاری ساخته شده و با وجود موفقیت در گیشه‌های جهان در روزهای افتتاحیه، هنوز برای اینکه بتواند از نظر مالی به عنوان یک فیلم برنده شناخته شود، فاصله دارد. اما اپل که از این فیلم حمایت کرد و سونی پیکچرز را برای پخش آن در سینما استخدام کرد، چندان نگران سود و زیان فیلم‌هایش نیست. اولین فیلم بزرگ این کمپانی، حماسه ۲۰۰میلیون دلاری مارتین اسکورسیزی یعنی «قاتلان ماه کامل» است که این شرکت امیدوار است وقت عرضه نهایی آن در اپل تی‌وی‌پلاس بتواند از نظر مالی هم موفق شود. فعلا این فیلم‌ها در فصل جوایز سینمایی می‌توانند با کسب جوایز، سروصدای لازم را ایجاد کنند. اپل این استراتژی را سال ۲۰۲۴ با «آرژیل» متیو وان بار دیگر به محک آزمایش می‌گذارد.

بر مبنای آمار سونی، «ناپلئون» در گیشه‌های بین‌المللی، ۲ برابر افتتاحیه «قاتلان ماه کامل» و فیلم قبلی اسکات «خانه گوچی» فروخته است. بزرگ‌ترین بازار این فیلم بریتانیا بود که تماشاگران ۶.۶میلیون دلار در طول ۵ روز برای آن پرداخت کردند و پس از آن فرانسه با وجود نقدهای تند منتقدان این کشور، با فروش ۵.۶میلیون دلاری از آن استقبال کرد. آلمان با فروش ۳.۴میلیون دلار، ایتالیا با ۳.۱میلیون دلار و مکزیک با ۲.۹میلیون دلار دیگر بازارهای بزرگ بین‌المللی این فیلم بودند. این فیلم هنوز در چین، ژاپن و کره جنوبی روی پرده نرفته است.

دیدگاه منتقدان

ریدلی اسکات از کارگردان‌های بزرگ معاصر است که ساخت آثار به‌یاد‌ماندنی در ژانرهای علمی‌تخیلی و تاریخی در پیشینه کاری خود دارد. از فیلم‌های تاریخی او می‌توان به گلادیاتور، قلمرو بهشت، رابین‌هود و آخرین دوئل اشاره کرد. همین پیشینه پرو‌پیمان کافی است که منتقدان از رسانه‌های مختلف روی آخرین ساخته‌اش که بازگشتی به ژانر تاریخی است تمرکز ویژه‌ای داشته باشند. در ادامه به برخی از این انتقادها اشاره می‌کنیم.

بری هرتز از «گلوب ‌اندمیل»: برای ناپلئون، اسکات آخرین تکه‌های کوچک وجود خود به‌ عنوان نمایش‌نامه‌نویس، استراتژیست صحنه و حتی یک کمدین را به عرصه ظهور می‌رساند تا شاهکار اواخر دوران حرفه‌ای‌ خود را ارائه دهد.

راس بونیم از «کلایدر»: ناپلئون یک فیلم بزرگ است، هم از نظر فیلم‌نامه‌ای که اسکات توانسته داستانی با چنین ابعادی خلق کند که کمتر از او دیده‌ایم و هم از نظر انتخاب‌های جسورانه و بازی درخشان خواکین فینیکس به عنوان نقش اصلی.

جوردن فرلی از «توتال فیلم»: ناپلئون از نظر وسعت حماسی، در اجرا صمیمی، از منظر روایی هیجان‌انگیز و به‌طور شگفت‌آوری خنده‌دار است؛ حکایت از ظهور تا سقوط امپراتور بدنام فرانسه.

برایان لوری از «سی‌ان‌ان»: این فیلم اگرچه از نظر فنی عالی است، اثری که احساس می‌کنید در چندین نبرد پیروز شده (منظور روایت چند خرده‌پیرنگ است)، اما به‌خاطر تعدد روایت نمی‌تواند در جنگ نهایی به موفقیت برسد.

پیتر دبروژ از «ورایتی»: به نظر می‌رسد ناپلئون با تراکم زیاد و بدون عجله، بدون اینکه واقعا - داستانش - عمق پیدا کرده باشد، مصمم است که در طول مدت زمان نه چندان کوتاه خود [فیلم ۱۵۷ دقیقه است]، موضوعات و اتفاقات زیادی را پوشش دهد.

فران هوپفنر از «فیلم استیج»: ناپلئون یک فیلم کاملا بی‌حاصل نیست، نقاط قوت آن در سکانس‌های نبرد طولانی و ترسناک به چشم می‌خورد. اینجا می‌توانید هیجان اسکات از نمایش این نبرد را احساس کنید؛ ناپلئون بسیار مشتاق است که استراتژی نظامی را توضیح دهد یا یک توپ را در بدن یک سرباز منفجر کند!

با وجود این نقدهای مثبت، برخی منتقدان از جمله چند مجله فرانسوی به این فیلم واکنش منفی نشان داده‌اند؛ نقدهایی که به رسم عادت همیشگی اسکات با واکنش تند مواجه شده است. از جمله نقدهای منفی می‌توان به نوشته منتقد روزنامه فرانسوی فیگارو اشاره کرد که گفته عنوان فیلم را باید «باربی و کِن تحت امپراتوری» نام‌گذاری می‌کردند و نشریه دیگری نیز این فیلم را «عمیقا ناشیانه، غیرطبیعی و خام» توصیف کرده است. مجله لو پوئن تیز فیلم را «بسیار ضد فرانسوی و طرفدار انگلستان» خوانده است. ریدلی اسکات در واکنش به این انتقادات به‌تندی گفته است: «فرانسوی‌ها حتی خودشان را هم دوست ندارند؛ اما مخاطبانی که در پاریس حضور داشتند، عاشق فیلم شده بودند. کسانی که انتقاد می‌کنید، آیا شما در آن برهه حضور داشتید؟ خیر؟ پس لطفا خفه شوید!»

دیگر پرفروش‌ها

این هفته «تصنیف پرندگان آوازخوان و مارها» در صدر باکس‌آفیس آمریکا قرار گرفته است. این ساخته جدید فرانسیس لارنس  ۲۶.۲میلیون دلار در باکس‌آفیس بین‌المللی فروش کرد و مجموع فروش آخر هفته‌اش را به ۶۸.۸میلیون دلار رساند. «تصنیف پرندگان آوازخوان و مارها» که با بودجه ۱۰۰ میلیون دلاری با بازی ریچل زگلر و تام بلیت ساخته شده در مجموع ۱۹۷.۲میلیون دلار در سطح جهان فروخته است. پس از «ناپلئون» که در رده دوم قرار گرفته، جدیدترین انیمیشن دیزنی یعنی انیمیشن «آرزو» که این هفته برای اولین بار به روی پرده سینماها آمد توانست در جایگاه سوم باکس‌آفیس آمریکا قرار گیرد. این فیلم به فروش ۳۱.۷میلیون دلاری در داخل ایالات متحده بسنده کرد و در گیشه‌های خارج از آمریکا به فروش ۱۷.۳میلیون دلاری دست پیدا کرد تا با احتساب فروش داخلی آن، فروش جهانی‌اش در اولین هفته اکران به رقم ۴۹میلیون دلار برسد.