تقاضای صنعتی در محدوده قرمز؛
رکود فراگیر در انتظار بیشتر صنایع
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، رکود در بخش صنعت در بهار ۱۴۰۳ به صورت رشد منفی تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نمایان شده که در تابستان نیز این وضعیت ادامه یافته است. با توجه به اینکه کاهش فروش از کاهش تولید شدیدتر است، لذا به نظر میرسد الگوی رکود بخش صنعت مطابق با رکود تقاضاست.
بررسیهای بازوی پژوهشی مجلس نیز حاکی از این است که رشد فروش شرکتهای بورسی در تابستان کاهش یافته و این در حالی است که فروش به میزان بیشتری نسبت به تولید کاهش داشته است. آمارها بیانگر این است که رکود فعلی بخش صنعت بیشتر از جانب فروش و تقاضاست و احتمالا در ماههای آینده طیف وسیعتری از صنایع را در بر خواهد گرفت.
بر این اساس صنایع چوب و کاغذ، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات، ماشینآلات و تجهیزات، خودرو و قطعات، دارو، کاشی و سرامیک، فلزات پایه، سیمان و منسوجات در شش ماهه اول امسال کاهش تولید و فروش بیشتری داشتهاند که احتمالا در ماههای آینده افزایش مییابد.
شاخص قیمت محصولات صنعتی از تابستان ۱۴۰۰ به بعد روندی نزولی داشته است، به طور مشخص نرخ تورم شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت از پاییز ۱۴۰۱ همواره کمتر از نرخ تورم مصرفکننده بوده است که میتوان آن را به رکود بخش صنعت ناشی از کاهش تقاضا، سیاست کنترل نقدینگی بانک مرکزی و سیاستهای قیمتگذاری محصولات مهم صنعتی نسبت داد.
سیاست کنترل نقدینگی بانک مرکزی با هدف کنترل تورم، سبب کاهش دسترسی به نقدینگی و اعتبار برای خرید کالاهای با دوام مانند خودرو و لوازم خانگی و سایر محصولات شده است که کاهش تقاضا و کاهش رشد قیمت را به دنبال داشته است.
بنابر تعاریف علم اقتصاد، تقاضای مؤثر الزاما به معنای آن است که فرد تقاضاکننده علاوه بر آنکه تمایل به کسب کالا یا خدمت دارد، توانایی پرداخت قیمت کالا را نیز داشته و مایل به خرید کالا با قیمت معلوم شده باشد.