شماره روزنامه ۶۲۰۳
|

«دنیای‌اقتصاد» دلایل تغییر رفتار سرمایه‌گذاران خارجی در بازار ایران را بررسی کرد؛

خروج بازیگران خارجی از لیگ اقتصاد ایران عواقب سوئی نظیر کاهش سطح رقابت در بازار داخلی در پی خواهد داشت. از این رو اتفاق خروج دو بازیگر مطرح بین‌المللی از بازار ایران شائبه خروج دومینووار سرمایه از کشور را کلید زده؛ موضوعی که نیازمند توجه سیاستگذار است.

علل تورم جهانی اقلام صبحانه چیست؟

جهان درحالی وارد سال‌۲۰۲۵ می‌شود که قیمت تخم‌‌‌‌‌مرغ افزایش بی‌سابقه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای را تجربه می‌کند. طبق گزارش وزارت کشاورزی ایالات‌متحده آمریکا از بازار تخم‌‌‌‌‌مرغ، قیمت‌های عمده‌‌‌‌‌فروشی تخم‌‌‌‌‌مرغ‌‌‌‌‌های سفید بزرگ به‌صورت در سطح ملی به‌طور متوسط ۴.۶۲ دلار به ازای هر دوازده عدد است که نسبت به…

    چهارشنبه، ۲۶ دی ۱۴۰۳
  • در نشست چشم‌ انداز صنعت ساختمان عراق مطرح شد

    روی خوش بازار عراق به مصالح ساختمانی ایران

    دنیای اقتصاد: ​در نشست چشم‌ انداز صنعت ساختمان عراق فرصت‌ها و ظرفیت‌ها ضمن اشاره به بالا بودن کیفیت مصالح ساختمانی ایران بر لزوم پررنگ شدن حضور شرکت‌های خدمات فنی و مهندسی ایرانی در بازار عراق تاکید شد.
  • واردات طلا معاف از مالیات شد

    دنیای اقتصاد: واردات طلا، پلاتین و نقره به صورت خام از پرداخت عوارض گمرکی و هرگونه مالیات از قبیل مالیات عملکرد و ارزش افزوده معاف است.
  • «توانیر» به گزارش «متهمان اصلی و فرعی خاموشی‌‌‌ها» جوابیه داد

    جوایز میلیونی برای معرفی برق‌‌‌خوارها با ارز دیجیتال

    بررسی‌‌‌ها حاکی از این است که کاهش میزان گاز تحویلی به نیروگاه‌‌‌ها و تامین ناکافی سوخت مایع برای آنها دلایل اصلی کمبود برق و استخراج رمزارز دلیل فرعی است. در پاسخ به گزارش «دنیای‌اقتصاد» در این زمینه شرکت توانیر در جوابیه‌‌‌ای با بیان اینکه در بسیاری از کشورها، استخراج رمزارز به علت مصرف زیاد انرژی ممنوع است، عنوان کرده در ایران روش‌های مجاز و قانونی استخراج رمزارز هم وجود دارد و اخیرا نیز دستورالعملی برای تامین برق مراکز استخراج رمزدارایی از طریق نیرگاه‌‌‌های تجدیدپذیر یا خرید برق از تابلوی سبز صادر شده است.
  • موسسه مشاوره دیلویت از تبعات بازگشت ترامپ به‌قدرت برای کانادا پرده برداشت

    آرامش قبل از توفان

    نشستن دوباره ترامپ بر مسند قدرت، برای همه جهان آثار و عواقب مختلفی دارد اما همسایه شمالی ایالات‌متحده بیشترین ضربه را از این تغییر و تحول سیاسی می‌‌‌‌‌‌پذیرد. گزارش روز گذشته موسسه دیلویت نشان می‌دهد بازگشت ترامپ به قدرت نه‌تنها آثار تجاری و صنعتی خاصی بر کانادا خواهد گذاشت که بر روند سرمایه‌گذاری در این کشور اثر می‌گذارد. برای نمونه دیلویت با اشاره به سه سیاست کاهش مالیات کسب‌وکارها، کاهش تنظیم‌گری و مداخله دولت و کاهش ابعاد دولت که در صدر برنامه‌های دولت ترامپ قرار دارند، تاکید دارد؛ این سیاست‌ها جاذبه کانادا برای سرمایه‌گذاری را در مقایسه با ایالات‌متحده بازهم کم می‌کند.
  • چشم‏‏‏‏‌انداز تجارت‌جهانی در سایه تغییرات اقلیمی بررسی شد

    از سیاه به سبز

    تجارت و تغییرات آب‌وهوایی عمیقا به هم مرتبط هستند. تجارت محصولات میان کشورهای مختلف به‌‌‌‌‌منزله انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌ای است. گازهای گلخانه‌‌‌‌‌ای اغلب در چندین زنجیره ارزش، جریان می‌یابند تا به مصرف‌کننده نهایی برسند. با توجه به پیوند عمیق میان انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌ای و تجارت‌جهانی، مقابله با تغییرات آب‌وهوایی نیازمند تعیین دقیق انتشار این آلاینده‌‌‌‌‌ها است. در همین‌‌‌‌‌حال از ظرفیت‌های تجاری می‌توان برای انتقال دانش و فناوری و کاهش سطح آلایندگی بهره‌گرفت. کمااینکه فناوری‌های کم‌‌‌‌‌کربن با اتکا به تجارت‌جهانی، در سراسر دنیا گسترش یافته‌‌‌‌‌اند. به‌علاوه آنکه انتظار می‌رود در آینده صنایع سازگار با شرایط آب‌وهوایی از مزیت‌های بالاتری در روندهای تجاری دنیا برخوردار شوند.
  • تحلیل شامخ آذرماه صنایع نشان داد: تولید صنعتی در وضعیت نیمه‌تعطیل

    هارمونی سقوط در ۱۰ صنعت

    در ۶سال گذشته بخش تولید هیچ‌گاه چنین وضعیت سختی را تجربه نکرده است. همزمانی فشار بی‌برقی و کمبود گاز در بخش صنعت با تحولات سیاسی، شوک ارز و کمبود نیروی انسانی موجب شده است فعالان صنعتی بدترین روایت از بخش تولید در ۶سال گذشته را در شامخ ارائه کنند.
    سه‌شنبه، ۲۵ دی ۱۴۰۳
  • بررسی سود و زیان در بازارهای تاجیکستان؛

    کدام کسب‌وکارها در تاجیکستان پرسود است؟

    اتاق ایران: با نگاهی به بازار تاجیکستان و بررسی نیازمندی‌های این کشور می‌توان گفت که راه‌اندازی کسب‌وکارهایی مانند ارائه خدمات پزشکی و درمانی، تولید مواد شیمیایی و محصولات غذایی در این کشور پرسود است.
    دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • علل تورم جهانی اقلام صبحانه چیست؟

    پایان وعده غذایی ارزان

    جهان درحالی وارد سال‌۲۰۲۵ می‌شود که قیمت تخم‌‌‌‌‌مرغ افزایش بی‌سابقه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای را تجربه می‌کند. طبق گزارش وزارت کشاورزی ایالات‌متحده آمریکا از بازار تخم‌‌‌‌‌مرغ، قیمت‌های عمده‌‌‌‌‌فروشی تخم‌‌‌‌‌مرغ‌‌‌‌‌های سفید بزرگ به‌صورت در سطح ملی به‌طور متوسط ۴.۶۲ دلار به ازای هر دوازده عدد است که نسبت به هفته قبل افزایش محسوسی را تجربه می‌کند.
  • «دنیای‌اقتصاد» دلایل تغییر رفتار سرمایه‌گذاران خارجی در بازار ایران را بررسی کرد؛

    دومینوی خروج سرمایه

    خروج بازیگران خارجی از لیگ اقتصاد ایران عواقب سوئی نظیر کاهش سطح رقابت در بازار داخلی در پی خواهد داشت. از این رو اتفاق خروج دو بازیگر مطرح بین‌المللی از بازار ایران شائبه خروج دومینووار سرمایه از کشور را کلید زده؛ موضوعی که نیازمند توجه سیاستگذار است.
  • سیاستگذار نیرو از برنامه توسعه تجدیدپذیرها جامانده است؛

    شاهد آماری تداوم ناترازی

    شواهد آماری یک گزارش رسمی از تداوم ناترازی در سال‌های آینده حکایت دارد. در نیمه اول۱۴۰۳ تولید برق یک‌سوم از اهداف برنامه هفتم است. مرکز پژوهش‌های مجلس با استناد به رشد اندک توسعه تجدیدپذیرها و عدم مدیریت تقاضای برق، عبور از چالش ناترازی را دور از دسترس می‌داند.
  • راهکارهای جبران خسارت ناشی از قطع برق و گاز واحدهای تولیدی بررسی شد؛

    مخالفت برخی دستگاه‌‌‌ها با بسته حمایتی صنایع

    در نشست شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار، ضمن بررسی راهکارهای جبران خسارت ناشی از قطع برق و گاز واحدهای تولیدی، بر در نظر گرفتن ردیفی در بودجه ۱۴۰۴ برای این منظور تاکید شد. در این نشست علیرضا کلاهی‌‌‌صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران، گفت: با توجه به اینکه واقعیت کشور با پرداخت نقدی برای جبران خسارات ناشی از قطعی برق مطابقت ندارد، از دو هفته قبل با همکاری وزارت صمت بسته حمایتی فراهم شد. متاسفانه مطلع شدیم که دستگاه‌‌‌های ذی‌‌‌ربط با این بسته حمایتی مخالفت کردند. بنابراین باید با استفاده از تمامی ابزارهای موجود مانند اقدامات حقوقی، مطبوعاتی و...، پیگیری‌‌‌ها صورت گیرد تا بتوان به نتیجه رسید.
  • تخصیص ۵۱۵۸ هکتار نواحی صنعتی برای احداث نیروگاه خورشیدی

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر صمت خبر داد: سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی به منظور کمک به رفع ناترازی‌های برق ۱۱۵زون خورشیدی در شهرک‌ها و نواحی صنعتی موجود به مساحت ۵۱۵۸هکتار را برای سرمایه‌گذاری و احداث نیروگاه خورشیدی آماده واگذاری به بخش خصوصی کرده است.
  • سهم سنگین «صبحانه» در بودجه‌ خانوار

    قیمت غذاهایی که مردم برای خانه خریداری می‌کنند در ماه نوامبر سال‌گذشته به‌طور قابل‌توجهی افزایش‌یافته‌ و این افزایش قیمت نسبت به ماه‌های دیگر سال‌گذشته بیشتر بوده‌است، درحالی‌که کالاهایی مانند گوشت گاو و تخم‌مرغ از دیرباز نوسانات قیمتی داشته‌‌‌‌‌اند، کالاهایی دیگری مانند قهوه اخیرا افزایش قیمت چشمگیری داشته‌‌‌‌‌اند. طبق گزارش گروه آنلاین روزنامه «دنیای‌اقتصاد» درحالی‌که بیماری‌ها و شرایط نامساعد جوی در مناطق تولیدکننده، قیمت آینده‌نگر آب پرتقال را به سطوح بی‌سابقه‌‌‌‌‌ای رسانده‌است، بازار محصولات کشاورزی مانند ذرت، سویا و گندم در سال‌گذشته با رکود مواجه بوده‌است. وال‌استریت‌ژورنال در تحلیلی نوشت: قیمت غذاهایی که مردم برای خانه خریداری می‌کنند در ماه نوامبر سال‌گذشته به‌طور قابل‌توجهی افزایش‌یافته‌است و این افزایش قیمت نسبت به ماه‌های دیگر سال‌گذشته بیشتر بوده‌است. تعهد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، برای کاهش قیمت مواد غذایی با چالش جدی روبه‌رو شده‌است. افزایش مداوم قیمت مواد غذایی اساسی، از جمله مواد غذایی مربوط به صبحانه، به دلیل عواملی مانند خشکسالی، افزایش هزینه‌های تولید و نوسانات بازار جهانی، این هدف را دشوارتر کرده‌است. کارشناسان اقتصادی معتقدند؛ تغییرات ناگهانی در بازار و عوامل خارجی می‌توانند برنامه‌های دولت برای کنترل قیمت‌ها را با مشکل مواجه کنند.
  • منفی شدن بارش‌‌‌ها در ۳۰ استان کشور

    دنیای‌اقتصاد: از ابتدای سال آبی جاری تا ۲۱دی‌‌‌ماه ۱۴۰۳ مطابق آمار سازمان هواشناسی کشور، میزان بارش‌‌‌ها در کشور ۴۶.۹‌درصد کاهش ‌‌‌یافته و بارش‌‌‌ها در ۳۰ استان منفی بوده است.
  • امکان استخراج مجاز رمزارز با استفاده از انرژی تجدیدپذیر

    دنیای‌اقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر از امکان استخراج مجاز رمزارز از طریق استفاده از برق تجدیدپذیر یا خرید برق از تابلوی سبز خبر داد.
  • تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک در ۲۰۲۵ بیشتر می‌شود

    کسب‌وکارها برای مدیریت ریسک آماده شوند

    پیش‌بینی می‌شود در ۲۰۲۵ تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک تشدید شود؛ برای همین کسب‌وکارها باید راهبردهایی را برای مدیریت ریسک‌‌‌های مرتبط با تعارضات، بی‌‌‌ثباتی سیاسی و تحریم‌‌‌ها اتخاذ کنند.
    یکشنبه، ۲۳ دی ۱۴۰۳
  • پژوهشگر مطالعات قانون‌گذاری و محیط کسب و کار؛

    راهکارهایی برای اجرایی شدن جبران خسارت صنایع ناشی از قطعی برق و گاز

    دنیای اقتصاد: پژوهشگر مطالعات قانون‌گذاری و محیط کسب‌وکار در نشست شورای راهبری بهبود محیط کسب‌وکار به راهکارهای مستقیم و غیرمستقیم برای اجرایی شدن جبران خسارت صنایع از قطعی برق و گاز اشاره کرد.
  • نایب‌ رئیس اتاق ایران مطرح کرد

    عدم جذب سرمایه خارجی به کشور؛ نتیجه حضور ایران در لیست سیاه FATF

    دنیای اقتصاد: محمدرضا بهرامن، نایب‌رئیس اتاق ایران معتقد است: تداوم محدودیت‌های ناشی از FATF نوعی خودتحریمی برای کشور است و در چنین شرایطی امکان جذب سرمایه خارجی در بخش‌های مختلف اقتصاد کشور از جمله بخش معدن، وجود نخواهد داشت.
  • «دنیای‌اقتصاد» پشت‏‏‌پرده کمبود روغن خوراکی در بازار را بررسی کرد؛

    روغن در منگنه نهاده

    شواهد غیررسمی از التهاب در بازار روغن حکایت دارد. در حالی که بازار این محصول تحت‌تاثیر سیاست‌‌‌های اقتصادی ناکارآمد نظیر مداخلات دولتی، قیمت‌گذاری دستوری و تورم همواره در سال‌های اخیر تحت فشار بوده، به عارضه تازه‌‌‌ای دچار شده است. ظاهرا در نتیجه چالش ارزی و کاهش واردات نهاده‌‌‌های تولید روغن، اعم از دانه روغنی و روغن خام، تولید این صنعت کاهشی شده و همین عامل بازار را طی روزهای اخیر ملتهب کرده است.
  • مشکلات صنعت فولاد هر روز بیشتر می‌شود

    تنگنای صادرات پس از ناترازی

    تحلیل‌‌‌ روند طی‌شده صنعت فولاد، نشان‌‌‌دهنده چالش‌‌‌های جدی این صنعت در حوزه‌‌‌های تولید، صادرات و تامین انرژی است. کاهش قیمت‌های جهانی چالش جدیدی است که پس از محدودیت‌های انرژی و موانع صادراتی در سال‌جاری و آینده بر عملکرد این صنعت تاثیر گذاشته‌‌‌اند.
  • ظرفیت بادی‌‌‌ها به ۸هزار مگاوات می‌‌‌رسد

    دنیای اقتصاد: وزارت نیرو هدف‌‌‌گذاری کرده که ظرفیت تولید انرژی بادی را به ۸هزار مگاوات برساند. این هدف بخشی از برنامه کلی برای دستیابی به ۳۰ هزار مگاوات انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر‌(خورشیدی و بادی) در کشور است. پروژه‌هایی مانند نیروگاه میل نادر می‌تواند آغازگر حرکت جدی به سمت استفاده از این پتانسیل عظیم باشد.
  • ناترازی گاز، تولید کدام صنایع را کاهش داد؟

    ناترازی گاز در زمستان به دلیل کاهش دمای هوا به محدودیت در تامین گاز صنایع منجر شده و این موضوع موجب شده تا در آذرماه امسال میزان مصرف گاز صنایع به میزان ۱۳‌درصد نسبت به ماه قبل کاهش یابد.
  • توسعه کسب‌وکارهای کوچک نیازمند سیاست‌‌‌های هدفمند است؛

    رمز موفقیت کسب‌وکارها

    مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس معتقد است ایجاد نهادهای متمرکز و تخصصی، کلید موفقیت در حمایت از کسب‌وکارهای کوچک است. مطالعه این نهاد از تجربه پنج‌کشور آمریکا، ژاپن، کره‌جنوبی، ترکیه و هند نشان می‌دهد که حمایت از بنگاه‌‌‌های کوچک و متوسط به توسعه بخش صنعت کمک کرده است. در همه این کشورها، نهادهای دولتی مسوول سیاستگذاری و نظارت بر عملکرد بنگاه‌‌‌ها هستند و برنامه‌‌‌های حمایتی شامل تامین مالی، آموزش و مشاوره می‌شود. این تجارب می‌‌‌تواند به اصلاح ساختار و بهبود حمایت از کسب‌وکارهای کوچک در ایران کمک کند.
  • جایگاه کشور در مواصلات جهانی کمرنگ می‌شود؛ شواهدی از جاماندگی در نبرد ترانزیتی ؛

    تعلل ایران از «جاده توسعه عراق»

    ایران به‌‌‌‌‌طور تاریخی به سبب موقعیت ترانزیتی ویژه‌ای که دارد، نقش جدی در اتصال محورهای مواصلاتی دنیا بر عهده داشته‌است. بااین‌‌‌‌‌وجود در عصر حاضر شاهد جاماندگی‌‌‌‌‌های جدی در حوزه اثرگذاری مواصلاتی ایران هستیم. در سال‌‌‌‌‌۲۰۲۳ حدود ۱۲‌‌‌‌‌میلیارد و ۳۰۰‌‌‌‌‌‌میلیون ‌‌‌‌‌تن کالا در سراسر دنیا جابه‌‌‌‌‌جا شد. این میزان جابه‌جایی کالا‌برابر حدود ۷۰‌درصد ارزش کل تجارت‌جهانی است. داده‌های پورت واچ وابسته به صندوق بین‌المللی پول هم نشان می‌دهد از کل تجارت جهان، حدود ۱۴‌تریلیون دلار کالا از مسیرهای دریایی ردوبدل شده‌است.
  • نسبت صادرات محصولات کشاورزی با واردات آن مناسب نیست

    دنیای‌اقتصاد: سالانه ۱۲۵‌میلیون‌تن انواع محصولات کشاورزی در کشور تولید می‌شود ولی نسبت صادرات با ۶‌میلیارد دلار به واردات با رقم ۲۵‌میلیارد دلار، مناسب نیست.
  • صادرات ۱.۵‌میلیارد دلاری محصولات غذایی در ۸ماه امسال

    دنیای‌اقتصاد: صادرات محصولات غذایی در ۸ماهه سال‌جاری به حدود ۱.۵میلیارد دلار رسیده و این حجم از صادرات تنها بر عراق، افغانستان و پاکستان متمرکز است. رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران درباره بررسی دستورالعمل ثبت‌سفارش‌ها برای سال‌۱۴۰۴ و تحلیل عملکرد صادرات محصولات غذایی در سال‌جاری، گفت: نسخه اولیه دستورالعمل ثبت‌سفارش‌ها برای سال‌۱۴۰۴ آماده شده و در دست بررسی است. همچنین عملکرد صادرات محصولات غذایی نشان می‌دهد؛ باید به سمت متنوع‌‌‌‌‌‌‌‌‌سازی بازارهای صادراتی قدم برداریم.
  • تامین ارز به روش برات اعتباری، تامین مواد اولیه را تسهیل می‌کند

    دنیای‌اقتصاد: تامین ارز به روش برات اعتباری چنانچه به‌درستی اجرا شود، فرآیند تخصیص ارز برای تامین مواد اولیه وارداتی را سرعت می‌بخشد و تسهیل می‌کند. نایب‌‌‌‌‌‌‌رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران با بیان این مطلب که اعضای کمیسیون قرار است گزارش جامعی از مشکلات و پیشنهادات اجرایی در‌برابر بحران برق صنایع ارائه دهند، تصریح کرد: بخشنامه بانک‌مرکزی درباره استفاده از روش برات اعتباری به‌منظور تامین ارز در زمان واردات، اگر به‌درستی اجرا شود، فرآیند تامین مواد اولیه تولید را سرعت می‌بخشد.
  • جلوگیری از افزایش غیرمتعارف قیمت‏‏‏‏‏‏‌ گوشت و مرغ

    دنیای‌اقتصاد: با نگاهی به بازار مرغ و گوشت طی روزهای اخیر می‌توان دریافت که قیمت مرغ کاهشی و گوشت نیز با یک ثبات قیمتی همراه بوده‌است. ‌برابر اعلام وزیر جهادکشاورزی اجازه افزایش‏‏‏‏‏‏‌های غیر‌متعارف هیچ‌وقت داده نخواهدشد. به گزارش «ایسنا» بر اساس رصد بازار مرغ‌گرم قیمت عرضه عمده این محصول طی یک هفته الی ۱۰‌روز گذشته، ۱۰‌هزار‌تومان کاهش ‌یافته‌است. میزان واردات مرغ‌گرم حدود ۵۰۰ تا ۵۵۰‌تن در میدان بهمن بوده و این در حالی است که متوسط نیاز بازار حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰‌تن است، یعنی میزان واردات ۱۰۰‌تن بالاتر از حد میانگین نیاز است. در سطح خرده‌فروشی‏‏‏‏‏‏‌ها نیز قیمت نسبت به هفته گذشته ۱۰‌هزار‌تومان کاهشی بوده‌است. به گفته محسن سلامی؛ مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام، خرید تضمینی درخصوص مرغ آغاز شده و قیمت منجمد هر کیلو ۹۰‌هزار‌تومان است. برای ایجاد توازن میان عرضه و تقاضا میزان مازاد تولید در حال جمع‌آوری است. این خرید بدون وقفه و بدون محدودیت تا زمانی‌که بازار به تعادل برسد، ادامه خواهدداشت. برابر اعلام وزیر جهادکشاورزی نیز قیمت مصرف‌کننده نباید از ۹۰‌هزار‌تومان عبور کند و اجازه افزایش‏‏‏‏‏‏‌های غیر‌متعارف هیچ‌وقت داده نخواهد شد.