شماره روزنامه ۶۰۰۴
|

  • فصل جدید تجارت با همسایه غربی

    دنیای اقتصاد: وزیر امور اقتصادی و دارایی در اجلاس مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و عراق با وزیر تجارت عراق در رابطه با راهکارهای افزایش مبادلات تجاری بحث و گفت کرد. بررسی راه‌حل رفع مشکلات بازرگانان برای توسعه‌تجارت، احداث شهرک صنعتی مشترک در مرز دو کشور و توسعه راه‌آهن ایران و عراق، از محورهای گفت‌وگوی خاندوزی و الغریری بود. عراق پس از چین دومین مقصد صادراتی ایران محسوب می‌شود و به همین دلیل حفظ این بازار برای ایران اهمیت زیادی دارد. در سال‌گذشته ایران مجموعا ۹‌میلیارد و ۲۱۶‌میلیون دلار کالا به عراق صادر کرد که معادل ۱۸.۷‌درصد از مجموع ارزش صادرات ایران است. به‌طور کلی ۲۶‌درصد از صادرات کشاورزی ایران به مقصد عراق ارسال شده و این کشور مهم‌ترین مقصد صادراتی ایران در بخش کشاورزی است. همچنین در بخش صنعت نیز عراق مهم‌ترین واردکننده کالای ایرانی است؛ این کشور ۴۵‌درصد صادرات صنعتی ایران را خریداری می‌کند. همین آمارها به روشنی جایگاه عراق در نقشه تجارت ایران را به تصویر می‌کشد.
  • تداوم شکاف آبی کشور

    دنیای اقتصاد: حجم بارش‌های بهاره منجر به بهبود وضعیت منابع آبی شده است. با این وجود جدا از اهمیت میزان و زمان بارش‌ها و تاثیری که بر فرآیند کشت و آبیاری در استان‌های مختلف دارد، آمارها نشان می‌دهد ۱۰استان همچنان با کم‌بارشی روبه‌رو هستند. از طرف دیگر با وجود افزایش بارش‌های بهاره، شکاف آبی کشور به‌دلیل حجم گسترده برداشت از آب‌های زیرزمینی همچنان پابرجاست. این در حالی است که کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، کسری شدید و تهی شدن آب‌خوان‌ها موجب فرونشست زمین، تهدید اکوسیستم و درنتیجه تبعات اجتماعی و اقتصادی زیادی خواهد شد.
  • حفاظت از محیط‌زیست با معدن‌کاری هوشمند

    کامران وکیل نایب‌رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادر‌کنندگان محصولات معدنی ایران
    با گسترش تکنولوژی‌‌‌های جدید و هوش مصنوعی، موجی از نظرات درباره‌‌ اثر روبات‌‌‌ها و ماشین‌‌‌آلات خودران معدنی بر محیط‌زیست مطرح می‌شود. به طور کلی می‌‌‌توان گفت فعالان محیط‌زیست در جهان، پیش از ورود و گسترش هر تکنولوژی و فناوری، نگاهی بازدارنده و سلبی دارند و ترجیح می‌دهند در ابتدا بدون بررسی نحوه‌‌ عملکرد آن تکنولوژی مخالفت کنند.
  • پایگاه تجارت آمریکای‌شمالی و جنوبی

    اتاق بازرگانی برزیلی-آمریکایی، موسسه‏‏‏‌ای غیرانتفاعی و مستقل است که مقر آن در شهر نیویورک قرار دارد. این انجمن غیردولتی، هدف خود را ترویج تجارت، سرمایه‌گذاری و ارتباطات فرهنگی بین دو کشور و همچنین کمک به تقویت ارتباطات نزدیک‌تر بین انجمن‌های تجاری برزیل و ایالات‌متحده آمریکا معرفی می‌کند. این اتاق بازرگانی به‌عنوان میزبان گردهمایی‏‏‏‌های یکپارچه‌سازی جوامع تجاری دو کشور و به‌منظور آشنایی با آخرین تحولات و فرصت‌ها در برزیل فعالیت می‌کند. این سازمان، منبع معتبری از اطلاعات برای آمریکایی‏‏‏‌ها و برزیلی‏‏‏‌ها درباره جدیدترین روش‌های بازرگانی است که موجب تسهیل مراودات و درک فضای اقتصادی و فرهنگی برزیل توسط جامعه کسب‌وکار بین‌المللی می‌شود. با توجه به اقتصاد قوی و پتانسیل هر دو کشور، روابط تجاری بین برزیل و آمریکا، یکی از اصلی‌ترین محورهای تجارت‌جهانی در منطقه آمریکای‌لاتین محسوب می‌شود. این دو کشور به‌عنوان دو اقتصاد بزرگ و تاثیرگذار، همواره نقش مهمی در تجارت‌جهانی ایفا کرده‌اند.
  • در کمیته حمایت از کسب‌وکار چه گذشت؟

    دنیای‌اقتصاد: در نشست کمیته حمایت از کسب‌وکار مقرر شد شورای‌رقابت ظرف سه ماه اساسنامه‌‌‌‌‌های پیشنهادی درباره نهادهای تنظیم‌‌‌‌‌گر صنعت برق، پتروشیمی و بازیافت را بازنگری و برای دولت ارسال کند. اعضای کمیته حمایت از کسب‌وکار در هشتادونهمین نشست این کمیته مقرر کردند، شورای‌رقابت ظرف سه ماه اساسنامه‌‌‌‌‌های پیشنهادی درباره نهادهای تنظیم‌‌‌‌‌گر صنعت برق، پتروشیمی و بازیافت را بازنگری و برای دولت ارسال کند. این اساسنامه‌‌‌‌‌ها طبق درخواست بخش‌خصوصی و با تایید شورای‌رقابت مبنی‌بر وجود انحصار در سه حوزه پتروشیمی، صنعت برق و بازیافت، طی ۷ سال‌تدوین شدند و متاسفانه به دلیل برخی مقاومت‌‌‌‌‌ها در بدنه دولت همچنان اجرایی نشده‌اند.
  • جایزه ملی سیاستگذاری به مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران رسید

    دنیای‌اقتصاد: طرح پژوهشی مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران با عنوان «آسیب‌‌‌‌‌‌شناسی طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی» در بخش طرح‌های آب و کشاورزی دومین جایزه ملی سیاستگذاری رتبه اول را کسب کرده‌است. این برنامه توسط جامعه اندیشکده‌‌‌‌‌‌های ایران برگزارشده و ۲۳ پروژه آب و کشاورزی در آن بررسی شده‌است.
  • آژیر قرمز موجودی مواد اولیه بنگاه‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد: تامین مواد اولیه برای بنگاه‏‏‌ها سخت‏‏‌تر می‌شود. شامخ فروردین‌ماه با حذف اثرات تقویمی حاکی از بهبود نسبی وضعیت اقتصاد است. اما افزایش محتمل نرخ ارز و کاهش تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه از جمله عواملی است که براساس این گزارش می‏‏‌تواند در ماه‏‏‌های آینده موجب تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه تولید شود و به‏‏‌تبع آن، توقف روند بهبود بخش صنعت، محتمل خواهد بود. طبق نظرسنجی‏‏‌های انجام‌شده از فعالان اقتصادی، به نظر می‌رسد در ماه‏‏‌های پیش‏‏‌رو، کمبود مواد اولیه می‏‏‌تواند به‏‏‌طور جدی روند بهبود وضعیت اقتصادی و به‌خصوص وضعیت بخش صنعت را متاثر کند. کسری قابل‏‏‌توجه تراز تجاری در سال ۱۴۰۲ و افزایش شکاف قیمت بازار ارز آزاد و نیما در ماه‏‏‌های اخیر، عواملی هستند که می‏‏‌توانند منابع ارزی قابل تخصیص به واردات مواد اولیه را در ماه‏‏‌های آتی محدود کنند.
  • لزوم تعیین جایگاه ایران در نقشه ژئوپلیتیک آینده جهان

    در نشست «واکنش جهانی تغییرات اقلیمی و آینده توسعه پایدار ایران»، بر لزوم توجه دولت‌‌‌ و سیاستگذاران به تغییر اقلیم و سیاست کربن‌‌‌زدایی و همچنین تعیین جایگاه ایران در نقشه ژئوپلیتیک آینده جهان تاکید شد.
  • مخازن سدهای کشور ۶۵‌درصد آب دارد

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور، میزان پرشدگی حال حاضر سدهای کشور را ۶۵‌درصد اعلام کرد و گفت: تقریبا معادل سال آبی گذشته، آب در مخازن سدها وجود دارد. به گزارش «ایرنا» از شرکت مدیریت منابع آب ایران، فیروز قاسم‌‌‌زاده درباره آخرین وضعیت مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ افزود: ورودی سدهای کشور در حال حاضر ۲۸.۷میلیارد مترمکعب است که نسبت به سال آبی گذشته با کاهش ۵درصدی روبه‌روست. وی موجودی مخازن سدهای کشور در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ را با ۶۵‌درصد پرشدگی، معادل ۳۲.۴میلیارد مترمکعب دانست و افزود: در سال گذشته در تاریخ مشابه، حجم مخازن کشور معادل ۳۱.۹۷میلیارد مترمکعب بوده است. سخنگوی صنعت آب کشور،‌ پرشدگی سدهای تامین‌‌‌کننده آب شرب پایتخت را ۲۶‌درصد اعلام کرد و گفت: حجم مخازن سدهای تهران تا ۱۶ اردیبهشت با کاهش ۵درصدی نسبت سال آبی گذشته روبه‌رو بوده است که نشانگر ضرورت جدی‌‌‌گرفتن مدیریت مصرف است.
  • راهکار تامین مالی خرده‌مالکان

    دنیای اقتصاد: نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «کشاورزی و صنایع تبدیلی» اتاق بازرگانی تهران با دستور بررسی طرح پایلوت کشاورزی قراردادی و با حضور نماینده مردم دزفول در مجلس شورای‌اسلامی برگزار شد. مشکل ساختار خرده‌مالکی و اهمیت تعریف جایگاه بخش کشاورزی ایران در زنجیره ارزش جهانی، موضوعات محوری جلسه کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «کشاورزی و صنایع تبدیلی» اتاق بازرگانی تهران بود. حاضران راهکار حل مشکل خرده‌مالکی را کشاورزی قراردادی دانستند و تاکید کردند با کشاورزی قراردادی، مشکل تامین مالی در این بخش‌ تا حدی مرتفع خواهد شد.
  • توسعه گفتمان سرمایه‌گذاری

    دنیای اقتصاد: رویداد کرمان آیدکس با هدف گفتمان توسعه سرمایه‌گذاری بین بخش‌خصوصی و حاکمیت با نگرش ملی در استان کرمان برگزار خواهد شد. روز گذشته نشست خبری رویداد کرمان آیدکس۲۰۲۴ در اتاق بازرگانی ایران با حضور رئیس اتاق بازرگانی ایران، ‌‌‌‌‌ استاندار کرمان، رئیس اتاق بازرگانی کرمان و دبیر این همایش به‌منظور تشریح فعالیت‌ها و اهداف این رویداد برگزار شد. در ابتدای این نشست، ‌‌‌‌‌ صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: در سال‌جاری به لحاظ نامگذاری سال ‌توسط مقام‌معظم رهبری به‌نام جهش تولید و مشارکت مردمی، اتاق ایران وظایفی را برای خودش تعیین کرده‌است.
  • افق پرچالش صنعت ایران

    دنیای اقتصاد: بررسی صنعت ۱۷ کشور در حال توسعه در خاورمیانه و شمال آفریقا (MPO)، نشان از رشد صنعتی در سه‌سال اخیر دارد. صنعت ایران پس از رشد ۷.۸درصدی در ۲۰۲۰ و افزایش ۳.۲‌درصدی در ۲۰۲۱، در سال ۲۰۲۲ با نرخ رشد ۷.۴‌درصدی یکی از بالاترین ارقام رشد صنعتی در منطقه را داشته است. با این حال، پیش‌بینی می‌شود این رشد برای سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ به تدریج کاهش یابد که نشان از چالش‌‌‌های اساسی اقتصاد دارد.
  • راهکاری سودآور برای معادن

    سجاد ادهمی- کارشناس ارشد حوزه معدن و صنایع معدنی امید اصغری - دانشیار دانشکده مهندسی معدن دانشگاه تهران
    در صنعت معدن‌‌‌، نگهداری و تعمیرات سهم قابل‌‌‌توجهی از کل هزینه‌‌‌های عملیاتی را به خود اختصاص می‌دهد. هزینه‌‌‌های نگهداری و تعمیرات یکی از هزینه‌‌‌های بزرگ‌‌‌مقیاس اما قابل کنترل صنعت معدن‌‌‌کاری است و تقریبا ۳۰ تا ۵۰‌درصد هزینه‌‌‌های مستقیم معدن را شامل می‌شود. تجربه نشان داده است که دامنه تغییرات هزینه‌‌‌های نت تجهیزات معدنی ۲۰ تا بیشتر از ۳۵‌درصد کل هزینه‌‌‌های عملیاتی معدن بوده و به طور پیوسته افزایش می‌‌‌یابد. علاوه‌‌‌براین، براساس آمار منتشرشده در صنایع تولیدی، هزینه تولید ازدست‌‌‌رفته به دلیل توقف‌‌‌های برنامه‌‌‌ریزی‌نشده بیش از ۵۰میلیارد دلار در سال بوده است. همچنین براساس آمار ارائه‌‌‌شده در سال ۱۹۹۵، ۲۰ تا ۵۰‌درصد هزینه صنعت معدن، ۱۰ تا ۲۵‌درصد هزینه در صنایع فلزی و ۳ تا ۱۵‌درصد هزینه‌‌‌ها در صنایع تولیدی را هزینه‌‌‌های نگهداری و تعمیرات تشکیل می‌دهند.
  • کم‌بارشی کماکان گریبانگیر ۱۱ استان

    دنیای‌اقتصاد: حجم آب موجود مخازن سدهای کشور با یک‌درصد رشد از ۳۱.۹۷میلیارد مترمکعب در سال گذشته به ۳۲.۳۹میلیارد مترمکعب در سال آبی جاری رسیده است.
  • کارخانه‌ای به وسعت یک جهان

    دنیای اقتصاد: ‌‌‌‌در اقتصاد جهانی‌ به‌هم‌پیوسته‌ امروز، مفهوم زنجیره‌های ارزش جهانی‌‌‌‌ به‌‌‌‌ سنگ‌‌‌‌بنای تجارت و اقتصاد بین‌المللی‌‌‌‌ تبدیل‌‌‌‌ شده‌است. زنجیره‌های ارزش جهانی‌‌‌‌، کل‌‌‌‌ طیف‌‌‌‌ فعالیت‌هایی‌‌‌‌ را که‌‌‌‌ شرکت‌ها و کارگران برای رساندن یک‌‌‌‌ محصول از مفهوم تا مصرف نهایی‌‌‌‌ و فراتر از آن انجام می‌دهند، توصیف‌‌‌‌ می‌کند. این‌‌‌‌ فرآیند شامل‌‌‌‌ طراحی‌‌‌‌، تولید، بازاریابی‌‌‌‌، توزیع‌‌‌‌ و پشتیبانی‌‌‌‌ از مصرف‌کننده نهایی‌‌‌‌ است‌‌‌‌.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر