بحث کاهش بودجه سلامت، چقدر واقعی است؟
پس از مطرح شدن استعفای وزیر بهداشت، بحثهایی از گوشه و کنار درباره کاهش میزان بودجه وزارت بهداشت مطرح است. مسئولان وزارت بهداشت از کاهش بودجه در سه ردیف بیماران خاص، معوقات بازنشستگان و طرح تحول نظام سلامت سخن میگویند.
این آمار و ارقام حتی در برنامه تلویزیونی حالا خورشید نیز مطرح شده و مجری برنامه با انتقاد از کاهش بودجه نظام سلامت، عنوان کرده که نظام سلامت باید بودجه کافی خود را دریافت کند.
اما آمار و ارقام چه میگویند؟ براساس جزییات مطرح شده از سوی سازمان برنامه و بودجه و براساس اعلام رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور «اعتبارات بودجه عمومی سلامت در قوانین بودجه کشور از رقم ۱۶۰۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۱ به رقم ۷۵۹۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۸ رسیده است که بیش از ۴ برابر رشد داشته است که این موضوع نشان دهنده اهمیت ویژه دولت تدبیر و امید به مقوله سلامت است.»
حمید پوراصغری در این باره میگوید: در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸، اعتبارات وزارت بهداشت و درمان ۱۲ درصد رشد دارد در حالیکه رشد بودجه عمومی کشور در سال ۱۳۹۸ حدود ۸ درصد است و در لایحه مذکور، اعتبارات منابع عمومی دانشگاههای علوم پزشکی بالغ بر ۲۱ درصد رشد داشته است.
رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه کشور همچنین با اشاره به اهمیت تامین هزینههای مربوط به بیماران خاص و صعبالعلاج تاکید کرد: اعتبار در نظر گرفته شده برای این منظور با حدود ۷۰ درصد رشد به رقم ۳۶۶۰ میلیارد ریال در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ رسیده است.
علاوه بر این، آمار رسمی وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه نشان میدهد به صورت کلی اعتبارات بخش سلامت و بهداشت و درمان در دولت روحانی حدود ۳ برابر شده است. تا جایی که در سال ۹۲ کل اعتبار بخش سلامت و بهداشت بالغ بر ۲۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان که برای سال ۹۸ به ۷۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
دیگر آمار و ارقام چه میگویند؟
براساس جزییات بودجه سال ۹۸ دولت، طرح تحول نظام سلامت در سال آینده حدود ۳۶ هزار میلیارد تومان بودجه دارد. به طوریکه در 320 هزار میلیارد تومان اعتبارات هزینهای 11 هزار و 752 میلیارد تومان برای کمک به طرح تحول سلامت است که در سال 97 این رقم 10 هزار و 684 میلیارد تومان بوده است. طبق گفته مسئولان سازمان برنامه و بودجه این مبلغ جدای از منابع هدفمندی است و فقط مربوط به بودجه عمومی میشود و سرجمع 21 هزار میلیارد تومان بودجه عمومی طرحهای سلامت گنجانده شده است. مابهالتفاوت رقم تا 36 هزار میلیارد تومانی که مطرح است از محل 35 هزار میلیارد تومان درآمد اختصاصی وزارت بهداشت تأمین میشود.
رشد ۱۴ درصدی بودجه طرح تحول سلامت
در همین زمینه مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه پیش از این در پاسخ به این سؤال که مسئولان وزارت بهداشت توقع دارند که از بودجه عمومی منابع بیشتری در اختیارشان قرار گیرد، تصریح کرد: به هر حال منابع عمومی تا جایی که مقدور باشد اعتبارات را در نظر گرفته و حتی منابع طرح تحول هم تقریباً 14 درصد رشد کرده در حالی که کل بودجه کشور 5.4 درصد رشد دارد.
سخنگوی ستاد بودجه سال 98 سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: محدودیتهایی در منابع داریم، تا جایی که امکان داشته، کاهش نیافته و در حد مقدورات حدود 14 درصد رشد دارد که از همین بخش طرح سلامت نیز 10 درصد رشد کرده یعنی رشد آن دو برابر است و بقیه آن از محل صرفهجویی کمک به هزینهها باید پیشبینی شود.
وی در مورد اختصاصی یک درصد درآمدهای مالیات ارزش افزوده به بخش سلامت گفت: این درآمد در ردیفهای متفرقه است که ۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به صورت جداگانه محاسبه شده و ۲ هزار و ۳۴۵ میلیارد تومان سهم اعتبارات جاری و ۴ هزار و ۵۷ میلیارد تومان ارزش افزوده تملک داراییهای سرمایهای است.
خانلو با بیان اینکه درآمدهای مالیات ارزش افزوده امسال به دلیل افزایش GDP رشد کرده است، تصریح کرد: این اعتبار سال پیش ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است که افزایش آن ناشی از رشد مالیات ارزش افزوده قلمداد میشود. سرجمع ۷۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان کل اعتبار سلامت و وزارت بهداشت پیش بینی شده که از این رقم ۴۹۰۰ میلیارد تومان هدفمندی، ۲۶ هزار و ۹۰۰ میلیارد هزینههای عمومی جدول ۷، ۲۳۰۰ میلیارد تومان ارزش افزوده، ۵۰۰ میلیارد تومان ردیف متفرقه جاری، ۱۰ هزار میلیارد تملک داراییهای سرمایهای، ۴ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده سلامت، ۶۰۰ میلیارد تومان تملک دارایی سرمایهای و ۳۵ هزار میلیارد تومان درآمد اختصاصی وزارت بهداشت و سلامت است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر