توافق ایران و آمریکا در سکوت
وی در ادامه تشریح کرد: «من تا آنجا که میدانم چنین توافقی حاصل نشده است. اگر بحث تبادل زندانیان باشد باز این مورد هم از قبل مطرح بود؛ آمریکا درخواست کرده بود ایران توافقی موقت انجام دهد و غنیسازی ۶۰ درصد را متوقف کند و آنها نیز بخشی از داراییها را آزاد کنند، اما ایران نپذیرفت.» بهشتیپور تاکید کرد: «میزان کیفیت این توافق نیز بستگی دارد چگونه بخواهید ضعف و قوت را تعریف کنید. یکی از مشکلات ما در سیاست خارجی همین است که درک دقیق منافع ملی چیست و در کجا نقطه ضعف و قوت داریم. اگر بدهیهایمان را از کرهجنوبی بگیریم نقطه قوت است، اما مهم است که در مقابل چه چیزی میدهیم. این توافق بالاخره بر سر چه امتیازاتی برقرار شده است؟ اما با قطعیت میگویم که اگر بتوانیم داراییهایمان را در هر کجای جهان آزاد کنیم یک نقطه مثبت برای ملت ایران است.»
این کارشناس توضیح داد: «وقتی در تحریمها کاری موقت انجام شود طرف مقابل در بلندمدت همکاری نمیکند، چون هیچ امیدی به آینده نیست و مشخص نیست چه رفتاری خواهند کرد. باید بیشتر روی این موضوع توجه کرد که کره چگونه میخواهد این پول را آزاد کند. میتوان گمانههایی زد، اما به نظر من باید اخبار بیشتری منتشر شود.»
جاوید قربان اوغلی، دیپلمات سابق نیز در این خصوص گفت: «مساله آزادسازی منابع مسدود شده ایران در کرهجنوبی از چند وقت قبل و فارغ از توافق هستهای به صورت موازی میان ایران و آمریکا با واسطههای مختلف در حال پیگیری است.» او ادامه داد: «بحث آزادسازی زندانیها و به طور کلی مسائل این چنینی هم برای بایدن مهم است، چون در سیاست خارجی ناکامیهای زیادی در مساله برجام و اوکراین و افغانستان داشته است و باعث شده به دنبال یک دستاورد جدی قبل از انتخابات باشد. یکی از مسائلی که برای افکارعمومی آمریکا مهم است آزادسازی زندانیهایشان در سراسر جهان است. این مساله میتواند برای بایدن در آمریکا به عنوان یک دستاورد بزرگ باشد. فرانسویها و اتریشیها و دیگر کشورها زندانی آزاد کردند، اما آمریکا نتوانسته است.»
قربان اوغلی افزود: «آزادسازی این پولها نیز باید مشخص شود که در کدام بانک برود و سپس در چه مواردی استفاده شود. از اول هم البته گفته میشد این پولها باید در مسائل بشردوستانه هزینه شود. به تعبیر آنها این پول نباید صرف گروههای نیابتی شود، الان که این خبر منتشر شده نشان میدهد شاهد پیشرفتی در گفتوگوها هستیم.»