منتظر دیدار روحانی و ترامپ نباشید

او همچنین با بیان اینکه فکر نمی‌کنم چنین اتفاقی رخ دهد، تاکید می‌کند: نباید بیهوده برای مردم انتظار ایجاد کنیم. وقتی انتظار مردم بالا برود و اتفاقی رخ ندهد، مردم ناراحت می‌شوند.  تخت‌روانچی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با اشاره به مذاکرات ایران با اروپا برای حفظ برجام نیز تاکید می‌کند که باید هرچه سریع‌تر تکلیف مذاکرات با اروپایی‌ها روشن شود. او تصریح می‌کند که مسیر ما نسبتا هموار است؛ در عین حال که هنوز با قاطعیت نمی‌توانیم بگوییم حتما تا ماه آبان در مذاکرات با اروپایی‌ها به نتیجه می‌رسیم. اما مسیری که من می‌بینم، چشم‌انداز روشنی است. هم در حوزه بانکی و هم در حوزه نفتی این مسیر روشن است. نمی‌توانیم الان جزئیاتش را باز کنیم اما فکر می‌کنیم که به سمت خوبی می‌رویم.

گفت‌وگو انجام نشود بهتر است

معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهوری در پاسخ به سوالی در مورد گفت‌وگوی اخیر تلویزیونی رئیس‌جمهوری با مردم و اینکه انجام مذاکره با آمریکا را به پرداخت غرامت ۶۰ سال دخالت آمریکا در امور ایران و نیز صادق‌بودن آمریکایی‌ها موکول کردند، گفت: آقای ترامپ در صحبتی که درباره مذاکره با ایران کرده است، جدی نیست. اگر جدی بود سه ماه پیش زیر توافقی که دولت کشور خودش آن را امضا کرده بود، نمی‌زد. درست است که دولت‌ها عوض می‌شوند اما نمی‌شود که با تغییر هر دولت، سیاست‌های یک کشور عوض شود؛ در این صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. فرض کنید آمریکا با کشور دیگری به توافقی رسید، دو سال دیگر یا شش سال دیگر که آقای ترامپ کنار برود، دولتی از یکی از دو جناح آمریکا بر سر کار بیاید و بگوید این قرارداد را قبول ندارد؛ آیا درست است؟ نمی‌شود آمریکا برجام را بر هم بزند و بعد بخواهد با ایران مذاکره کند. وی در ادامه گفت: نمی‌شود که آمریکایی‌ها بیایند در میدان، طرف‌شان را به یک گوشه‌ای هل دهند و بعد بگویند حالا بیایید با هم صحبت کنیم. این کارها از دید ما نشانه جدی‌نبودن آمریکایی‌ها است. حرف ما به آنان این است که شما بازی را به هم زده‌اید؛ وگرنه به قول آقای روحانی ما نه‌تنها یک‌بار که چند دور با نماینده آقای ترامپ در مذاکرات برجام صحبت کردیم. یک بار آقای ظریف، تیلرسون و بقیه نمایندگان جلسه‌ای برگزار کردند، بعد از آن هم چندین جلسه کمیسیون مشترک برگزار شد که نمایندگان دولت آقای ترامپ در آن جلسات حضور داشتند؛ بنابراین ایشان موضوع جدیدی را مطرح نکردند فقط ژستی می‌گیرند که به‌نظر برسد این آقا صداقت و رویکرد جدیدی دارد، که به‌نظر من نه رویکرد جدیدی است و نه صداقتی در کار است.

تخت‌روانچی افزود: همچنین آقای روحانی گفتند بیایید در مورد مشکلات مذاکره کنیم و خسارت‌هایی که طی بیش از ۶۰ سالی که از کودتای ۲۸ مرداد گذشته را به مردم ایران پرداخت کنید. پیش‌بینی نمی‌کنم این گفت‌وگویی که ترامپ می‌خواهد هرگز پا بگیرد، برای اینکه بنیان‌هایی که برای این گفت‌وگو لازم است وجود ندارد. شما بیانیه اخیر کاخ سفید در مورد بازگشت تحریم‌ها را ملاحظه کنید. دو بخش دارد؛ یک بخشش فنی است که می‌گوید چه تحریم‌هایی بازمی‌گردد و یک بخش دیگر مقدمه و موخره دارد که به‌نظر من از الفاظ زشت و غیردیپلماتیک در مورد ما استفاده کرده است. می‌شود کسی بگوید می‌خواهم با شما مذاکره کنم‌، فردایش توهین کند؟ آیا این دو مورد با هم می‌خواند؟ همان روزی که آقای ترامپ گفتند با ایران مذاکره بدون پیش‌شرط خواهند داشت، دو ساعت بعدش وزیر خارجه ایشان پیش‌شرط‌هایی مطرح کردند، ‌چطور می‌شود ایران به این حکومت اعتماد کند؟ اصلا بحث ایران را کنار بگذارید، سوال این است که در روابط بین‌الملل چطور می‌شود به این کشور اعتماد کرد؟ در روابط بین‌الملل یکنواختی در موضع یک اصل است؛ چراکه غیر از آن، ضد اعتماد است. وقتی همه این موارد را کنار هم می‌گذاریم به این نتیجه می‌رسیم که این آقا در کارهایش جدی نیست و کسی که می‌خواهد در جلسه مذاکره تحکم کند به درد گفت‌وگو نمی‌خورد. اصلا اگر این گفت‌وگو انجام نشود، بهتر است.

سیاست تقابلی با سیاست تعاملی همزمان پیش نمی‌رود

تخت‌روانچی در بخش دیگری از گفت‌وگویش با «ایسنا» در مورد اینکه در سفر قبلی رئیس‌جمهوری به آمریکا، ترامپ هشت بار به‌صورت تلفنی درخواست دیدار را مطرح کرده‌ است نیز گفت: اتفاقا زمانی که ترامپ پیشنهاد ملاقات با آقای روحانی را مطرح کرد، ما دقیقا می‌دانستیم که باید چه‌کار کنیم. در سفر قبل به نیویورک، صبح آقای ترامپ سخنرانی کرد و صحبت‌های زشتی علیه ایران داشت، بعد از یکی دو ساعت آنان شروع کردند تلفنی پیغام دادن و دنبال کسانی می‌گشتند که پیغام‌شان را به آقای رئیس‌جمهوری برساند. وقتی دیدند به نتیجه نمی‌رسند و جوابی به آنها داده نمی‌شود از شخص ثالث برای انجام شدن این کار کمک گرفتند. پاسخ ما روشن بود؛ سیاست تقابلی با سیاست تعاملی همزمان پیش نمی‌رود و بر این اساس پاسخ ما منفی بود. عرض کردم که الان هم شرایط همانی است که بود. به‌نظر من حتی از شرایط پارسال هم بدتر است؛ چراکه ترامپ از برجام بیرون آمده و تحریم‌ها را بازگردانده است. چه انتظاری می‌توان از کسی داشت که از تعامل بین‌المللی خارج شده و حالا می‌گوید بیایید گفت‌وگو کنیم. فرقی نمی‌کند که این دو رئیس‌جمهوری در نیویورک باشند یا مثل پیشنهاد اخیر آقای ترامپ یکی از آنها در واشنگتن و دیگری در تهران باشد. من دلیلی برای گفت‌وگوی میان آقای روحانی با ترامپ نمی‌بینم.

گفت‌وگو با اروپا در مورد جزئیات تحریم‌های بعدی

بخش دیگری از این گفت‌وگو به موضوع گفت‌وگوی ایران و اروپا در مورد برجام اختصاص داشت. او با تاکید بر اینکه اروپایی‌ها از بعد حمایت‌های سیاسی خوب جلو آمدند، گفت: اینکه خانم موگرینی در نیوزیلند مصاحبه می‌کنند و می‌گویند با اعمال تحریم‌های جدید شرکت‌هایمان را برای کار کردن با ایران بیشتر تشویق می‌کنیم یک نوع حمایت است.  تخت‌روانچی در ادامه درخصوص حمایت‌های عملی اروپا نیز گفت: ما چندین ماه است که مذاکره می‌کنیم و به بحث‌های ریزتری رسیده‌ایم. شما پشت بحث‌ها را نمی‌بینید که مثلا در مورد موضوعات بانکی در مورد چه مسائلی پیش رفته‌ایم. الان هم نمی‌شود این موضوعات را مطرح کرد. جزئیاتی که ما با آنان در سطوح مختلف وارد کار شده‌ایم را خبری نمی‌کنیم و حتی بعضی از هیات‌هایی که برای مذاکره می‌فرستیم را هم از آن خبری منتشر نمی‌کنیم. در حوزه کارشناسی تیم‌هایی برای مذاکره می‌فرستیم که از بانک مرکزی، ستاد برجام در وزارت خارجه و وزارت نفت هم در آن حضور دارند، ولی لزومی ندارد که در این حد و تا وقتی به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم، اقدامات را اطلاع‌رسانی کنیم، هر وقت کارها به جایی رسید که قابل پخش بود اعلام خواهیم کرد. وی همچنین گفت: حوزه نفتی و بانک دو حوزه مهم است که در سری تحریم‌های بعدی است و الان با اروپایی‌ها بر سر جزئیات این موضوع به برگزاری مذاکرات رسیده‌ایم.

وی در ادامه گفت: اروپایی‌ها به ما گفتند روی موضوعات مختلف، پیشنهاد مشخص ارائه خواهند داد یعنی به کلیات بسنده نخواهند کرد، به‌خصوص در حوزه نفت و بانک، اگر پیشنهاد مشخصی نباشد به‌درد ما نمی‌خورد. اگر سه ماه دیگر در آبان زمان تحریم‌های بعدی، تحریم‌های نفتی و بانکی برگشت، بخواهیم بگوییم که اروپا هنوز دارد حمایت سیاسی می‌کند دیگر به درد ما نمی‌خورد. وقتی که نتوانیم نفت بفروشیم دیگر حمایت سیاسی به‌درد نمی‌خورد؛ ما به این موضوع آگاه هستیم. ما تاکید کردیم که باید مشخص شود که قبل از اینکه تحریم‌ها بخواهد برگردد وضع بانک و نفت ما مشخص شود.

اعزام هیات‌هایی به کشورهای نفت‌خیز همسایه

معاون سیاسی رئیس‌جمهوری بابیان اینکه هیات‌هایی قرار است برای حل موضوع نفت به کشورهای نفت‌خیز همسایه عازم شوند و پیام‌هایی از سوی رئیس‌جمهوری با خود ببرند، گفت: اینکه در عمل چه خواهد شد پیش‌بینی‌اش سخت است، اما سیاست ما این است که اگر برجام بخواهد باقی بماند برای ما بخش نفت مهم است. بنابراین در مذاکرات با اروپا و کشورهای دیگر روی این موضوع تاکید می‌کنیم. ما مشتریان زیادی داریم و مشتریان آتی هم خواهیم داشت. اگر تعداد مشتریان نفت ما مشخص است به این معنا نیست که در آینده به تعداد آنها افزوده نمی‌شود. ما نمی‌خواهیم تقلب کنیم، در سطح اوپک باقی خواهیم ماند اما محدودیتی برای فروش نفت به کشورهای مختلف نداریم.

کار روی تضمین اروپایی‌ها

تخت‌روانچی همچنین با اشاره به مذاکره با اروپایی‌ها تاکید کرد: در اجرای طرح اروپایی‌ها، نیازمند زمان هستیم و شاید باید زودتر از بازگشت تحریم‌های آمریکایی‌ها کار را انجام دهیم. زمان هدر نمی‌رود، یکسری کارها همزمان انجام می‌شود مثلا اگر در مورد موضوعات بانکی مذاکره می‌کنیم و باید چند موضوع در حوزه بانکی در نظر گرفته شود، این کار را انجام می‌دهیم.  او همچنین بابیان اینکه بر روی تضمین مذاکرات با اروپایی‌ها کار می‌کنیم، گفت این موضوع را با آنها مطرح کردیم و ایده‌هایی هم مطرح شده است که به شکلی از آنان تضمین بگیریم که هم حالت مکتوب داشته باشد و هم در عمل تضمین‌های مهمی با خود داشته باشد. به‌نظرم ما محکم‌کاری هم در این حوزه انجام داده‌ایم. تضمین شکلی و تضمین غیرشکلی هر دو با هم مهم است. اگر فقط تضمین کتبی بگیریم و بعد در محتوا برای درست اجرا شدنش تضمینی نداشته باشیم، صحیح نیست. ما هم در محتوا تضمین می‌گیریم و هم برای زمان حرکت تضمین گرفته‌ایم تا حرکت‌هایمان تداوم داشته باشد و در سطح وزرا هم جلسه‌ای را برنامه‌ریزی می‌کنیم تا در ماه آگوست غیر از نیویورک در جاهای دیگری هم دیدارهایی داشته باشیم.