دنیای اقتصاد: رئیس مجلس شورای اسلامی ایران گفت: سالانه ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش حقوق میدهیم که به اندازه تورم هم نیست. امروز هزینه مسکن در خانواده حداقل بین ۵۰ تا ۷۰ درصد درآمد را جذب میکند.
دنیای اقتصاد: یک پژوهشگر مسائل لبنان میگوید: یکی از مهمترین ویژگیهای آتشبس اخیر بین لبنان و اسرائیل، این است که به رغم جنگ گستردهای که بین دو طرف در جریان بود و به ویژه با وجود ضرباتی که اسرائیل به لبنان و مخصوصا حزبالله وارد کرد؛ اما ترتیبات امنیتی بین دو طرف تغییر مبنایی نکرده و طرفین به اجرای قطعنامه سال ۲۰۰۶ بازگشتند.
سخنگوی دولت از مذاکره با اروپاییها بر اساس عزت، حکمت و مصلحت خبر داد
ژنو روز جمعه در حالی میزبان هیاتهای ایرانی و اروپایی است که چهار موضوع روی میز گفتوگوها قرار دارد. روابط دوجانبه، مذاکرات هستهای و دو جنگ اوکراین و غزه؛ چهار متغیری که نقش مهمی در افزایش تنش در روابط ایران و اروپا در طول بیش از دو دهه گذشته داشته است. در شرایطی که مذاکرهکنندگان ایران، فرانسه، انگلیس و آلمان در حال آماده شدن برای حضور در هتل اینترکنتیننتال هستند، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران از تایید مذاکرات با تروئیکای اروپایی بر اساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت خبر داد. فاطمه مهاجرانی تاکید کرد که این اصول نقشه راه دولت چهاردهم است و هر پیشنهادی را که در راستای منافع ملت ایران باشد، بررسی میکنیم. این مذاکرات ادامه گفتوگوهای نیویورک در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل است و اهمیت آن پس از صدور قطعنامه شورای حکام و پیش از استقرار ترامپ در کاخ سفید، دوچندان است.
دنیای اقتصاد: بررسی گزارش کمیسیون انرژی در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور روز گذشته وزرای نیرو و نفت را به صحن مجلس کشاند. عباس علیآبادی و محسن پاکنژاد دیروز در حالی در مجلس حضور یافتند که طی ۱۶روز گذشته دولت با خاموشیهای برنامهریزیشده به دلیل کمبود سوخت نیروگاهها تلاش داشت تا بحران ناترازی انرژی در کشور در فصل سرما را مدیریت کند. با این حال روز دوشنبه یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس در خبری اعلام کرد که برق منازل مسکونی دیگر قطع نمیشود. خبری که روز گذشته وزیر نیرو نیز با حضور در مجلس طی سخنانش بر آن صحه گذاشت و با اشاره به اقدامات صورت گرفته در وزارتخانه تحت امرش اعلام کرد که در حال حاضر در تامین و تولید برق هیچ محدودیتی وجود ندارد و با تولید سوخت کافی دیگر خاموشی در هیچ نقطهای از کشور اعمال نمیشود. وزیر نفت هم در سخنانی تاکید کرد: وزارتخانههای نیرو و نفت تمام تلاش خود را میکنند تا ماههای پیشرو را با کمترین چالش پشت سر بگذاریم.
روز گذشته دومین نشست سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه۱۴۰۴ در حاشیه صحن علنی مجلس برگزار شد. در ابتدای این نشست رحیم زارع ابتدا به تشریح مصوبات کمیسیون تلفیق پرداخت و پس از آن به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
روزنامه جمهوری اسلامی دیروز در سرمقاله صفحه یک خود با عنوان «استقبال عمومی از مذاکره» نوشت: «انتشار خبر مذاکرات آتی ایران با سه کشور اروپایی درباره مسائل لبنان، فلسطین و هستهای، موجی از امید را در کشورمان بهوجود آورد. اولین نشانه استقبال افکار عمومی از این خبر و تاثیر مثبت آن در جامعه، پایین آمدن قیمت ارز و بالا رفتن شاخص بورس در اولین لحظات بعد از انتشار خبر مذاکرات بود. قطعا کاسبان تحریم و افراد و جریانهایی که منافع خود را در جنگ، منازعات و تحریمها جستوجو میکنند از خبر تصمیم ایران برای مذاکره با سه کشور اروپایی خشمگین خواهند شد.»
رزمایش مشترک ۴روزه میان نیروهای نظامی ویژه ایران و آذربایجان در شرایطی در مرزهای شمالی کشور با عنوان رزمایش مشترک ارس در حال برگزاری است که این رویداد نقش مهمی در روابط دوجانبه تهران و باکو و فراتر از آن در حوزه ژئوپلیتیک قفقاز جنوبی دارد.
ایسنا: سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران روز سهشنبه و در دهمین اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدنهای ملل متحد در لیسبون پرتغال شرکت کرد. پیش از این وزرای امور خارجه و روسای هیاتهای شرکتکننده در اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدنهای ملل متحد در لیسبون پرتغال، عکس یادگاری گرفتند.وزیر خارجه ایران در بخش عالیرتبه این نشست، دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران راجع به صلح و امنیت بینالمللی و مباحث روز از جمله تحولات منطقه را تبیین کرده و دیدار با دبیرکل سازمان ملل متحد و همتایان خود از تعدادی از کشورهای شرکتکننده در اجلاس از دیگر برنامههای عراقچی در این سفر بود.
فارن پالیسی پیچیدگیهای خاورمیانه در دوره دوم ترامپ را بررسی کرد
هنوز برای پیشبینیهای قاطع درباره آنچه که دولت دوم ترامپ برای سیاست ایالاتمتحده در منطقه پیچیدهای مانند خاورمیانه به ارمغان خواهد داشت، زود است. با این حال، بخشی از این منطقه پر از نزاع در نظر ترامپ امیدبخشتر از بقیه ظاهر شده و از هماکنون توجه رئیسجمهور منتخب را به خود جلب کرده است.آرون دیوید میلر، پژوهشگر ارشد بنیاد کارنگی و لورن مورگانبسر، پژوهشگر بنیاد، در نشریه فارن پالیسی نوشتند: منطقه خلیجفارس آن نقطهتوجه مدنظر است. برای رئیسجمهوری که سیاستها و رویکردش به امور بینالملل فرصتطلبانه، موردی و معاملهگرانه بوده است، خلیجفارس پیشنهادهای زیادی دارد: پادشاهان، ولیعهدها و امیرانی که تحسین، پول، منابع هیدروکربنی، فرصتهای تجاری آینده و شاید حتی یک جایزه صلح نوبل را به ارمغان بیاورند.
کابینه امنیتی اسرائیل برای تصویب آتشبس در لبنان دیشب تشکیل شد
رسانهها گزارش دادند که کابینه امنیتی اسرائیل برای بررسی آتشبس با لبنان با تاخیرهای چندباره تشکیل جلسه داد. برآیند گزارشها این بود که آتشبس از امروز چهارشنبه وارد فاز اجرایی میشود. بر این اساس، قرار است یک توقف ۶۰روزه در خصومتها روی دهد. بسیاری امیدوارند که این آتشبس مبنایی برای یک صلح پایدارتر و به تبع آن کاتالیزوری برای توقف جنگ در غزه باشد. اسرائیل ماه سپتامبر (شهریور) حملات گسترده به لبنان را آغاز کرد.
دونالد جی.ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا روز دوشنبه گفت که در اولین روز ریاستجمهوری خود بر تمام محصولاتی که از کانادا، مکزیک و چین وارد ایالات متحده میشوند، تعرفه وضع خواهد کرد؛ اقدامی که زنجیره تامین جهانی را به هم میزند و هزینههای سنگینی را بر شرکتها تحمیل میکند.
دنیایاقتصاد: جنگ دو کره از لحاظ جغرافیایی تغییر کرده است. این جنگ مانند جنگ دو کره در دهه پنجاه میلادی گرم نبوده و شکل دیگری از جنگ بین این دو کشور متخاصم شکل گرفته است: «جنگ تسلیحاتی در اوکراین». از مدتها پیش شایعه شده است که کرهجنوبی به اوکراین بهشکل غیر مستقیم کمک تسلیحاتی میکند و خمپارههای این کشور توسط کییف علیه روسها به کار گرفته میشود. همچنین کرهجنوبی تحت فشار غربیها کمک مالی نیز به اوکراین کرده است. سال گذشته یونهاپ، خبرگزاری کرهجنوبی خبر داد که بودجه ۵۹۰میلیارد وونی را که برای کمک به اوکراین که معادل ۳۹۳میلیون دلار بوده، امضا کرده است.
راشاتودی: یک دادگاه منطقهای ایالات متحده درخواست بازرس ویژه برای رد پرونده فدرال علیه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا را پذیرفت و عملا به تحقیقات درباره رفتار او پس از انتخابات ریاستجمهوری۲۰۲۰ پایان داد. بهدلیل سیاست دیرینه وزارت دادگستری ایالات متحده مبنی بر اینکه رئیسجمهور منتخب را نمیتوان به لحاظ کیفری تحت تعقیب قرار داد، مقامات طی هفتههای گذشته در حال بررسی بسته شدن پرونده شورش در کنگره و مدیریت اسناد محرمانه به دست «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا بودهاند. حکم قاضی بهگونهای است که اتهامات ممکن است پس از پایان دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ دوباره مطرح شود.
اسپوتنیک: «آنتونیو تایانی» وزیر امور خارجه ایتالیا در اظهاراتی بعد از میزبانی کشورش از اولین نشست کاری از اجلاس ۲روزه وزیران امور خارجه گروه هفت، خواستار موضع متحد اعضای این گروه در قبال حکم بازداشت صادرشده از سوی دیوان بینالمللی کیفری برای «بنیامین نتانیاهو» و «یوآو گالانت» نخستوزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی شد. تایانی که دولت ائتلافی تحت امرش خود در ایتالیا دچار دودستگی در واکنش به حکم بازداشت دیوان بینالمللی کیفری شده گفت او خواهان آن است که گروه هفت با یک صدای واحد حرف بزند.
فاکس نیوز: چند هفته پس از شکست معاون رئیسجمهور آمریکا در انتخابات ریاستجمهوری پنجم نوامبر، کاخ سفید در یادداشتی دولت کنونی آمریکا (بایدن-هریس) را بهعنوان «موفقترین دولت در تاریخ» خواند. در یادداشت کاخ سفید آمده است: «تحت ریاست بایدن و معاونش هریس، ۱۶میلیون شغل ایجاد شده است و زنان و رنگینپوستان را با نرخهای بیسابقهای به کار بازگرداندهایم. همچنین رکورد ۲۰میلیون درخواست تجاری جدید ثبت شده و تورم نزدیک به سطح قبل از همهگیری کووید-۱۹ کاهش یافته است.» این یادداشت درحالی منتشر شده است که نظرسنجیهای پیش از انتخابات ریاستجمهوری نشان میداد که آمریکا از اقتصادی ضعیف رنج میبرد و تورم در این کشور بهطور بیسابقهای افزایش یافته است.
آسوشیتدپرس: طرفداران «عمرانخان» نخستوزیر سابق و زندانی شده پاکستان در تلاش برای تظاهرات برای مطالبه آزادی او از سد کانتینرهایی بزرگی که توسط پلیس با هدف مسدود کردن راه آنها در مسیرهای ورودی به پایتخت کار گذاشته شده بود، عبور کردند و با نیروهای پلیس درگیر شدند و حتی تهدید دولت اسلامآباد برای پاسخ به آنها با گلوله جنگی را نادیده گرفتند. نیروهای پلیس پاکستان با شلیک گاز اشکآور تلاش کردند جمعیت تظاهراتکنندگان را متفرق کنند و دستکم یک نفر در درگیریها جان خود را از دست داد. این ناآرامیها همچنین دهها زخمی شامل خبرنگارانی که مورد حمله طرفداران عمران خان قرار گرفتند، بر جای گذاشت. «محسن نقوی» وزیر کشور پاکستان با گذشت نیمهشب معترضان را تهدید کرد در صورتی که با سلاح گرم به نیروهای پلیس شلیک کنند، پلیس نیز پاسخ آنها را با گلولههای جنگی خواهد داد.
رویترز: «سرگئی شویگو» دبیر شورای امنیت روسیه، در دیدار با عبدالغنی برادر، معاون نخست وزیر افغانستان در امور اقتصادی تاکید کرد که این جنبش در آینده نزدیک از فهرست سازمانهای تروریستی فدرال روسیه حذف خواهد شد. وزارت خارجه روسیه ماه گذشته اعلام کرد که تصمیمی برای حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی گرفته شده است؛ اما باید مراحل قانونی در نظر گرفته شود. این مقام روس تاکید کرد: «ما سعی کردهایم شرایط را برای رشد صادرات کالاهای افغانی و رشد سرمایهگذاری خارجی فراهم کنیم. آمریکا و کشورهای غربی پس از آنکه طالبان بار دیگر در ۲۰۲۱ کنترل افغانستان را به دست گرفت، فشارها بر ما را افزایش دادند. ما منتظر کمک فدراسیون روسیه هستیم تا این فشارها را برطرف کند.»
دنیای اقتصاد: نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر اجرای قانون متناسبسازی حقوقها، از برنامه دولت برای جبران کسریهای موجود و رسیدن به ۹۰ درصد حقوق شاغلین تا سال ۱۴۰۵ خبر داد. وی همچنین به شاغلین و بازنشستگان توصیه کرد که از مقایسه حقوقها خودداری کنند و در صورت نیاز، پیگیریهای قانونی انجام دهند.
دنیای اقتصاد: الیور بلانچارد پیشبینی کرده است که سه طرح اصلی ترامپ شامل افزایش تعرفهها، اخراج مهاجران، و کاهش مالیاتها به دلیل پیامدهای تورمی با مقاومت فدرالرزرو مواجه خواهد شد و تأثیر چندانی نخواهد داشت؛ ضمن اینکه اگرچه ترامپ ممکن است به فدرالرزرو فشار وارد کند، اما تورم ناشی از این سیاستها دولت او را از ادامه این فشار بازخواهد داشت.
سه پایتخت اروپایی اسلو، لیسبون و ژنو میزبان مقامات ارشد دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران برای بحث و تبادل نظر درخصوص موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللیاند. از مسائل مربوط به روابط دیپلماتیک و مذاکرات هستهای تا تحولات منطقهای مرتبط با جنگ غزه، لبنان و اوکراین و همچنین تحولات بینالمللی معطوف به بازگشت ترامپ. این گفتوگوها که از اواخر جمعه هفته گذشته تا جمعه پیش رو در جریان بوده و هست، طیفی از مسائل مطروح و پیش روی ایران و اروپا پس از دو سال بنبست و افزایش سطح تنشها را محور رایزنیها قرار میدهد. در این چارچوب سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، ظهر دیروز دوشنبه ۵ آذرماه برای شرکت در دهمین اجلاس مجمع جهانی ائتلاف تمدنهای سازمان ملل وارد پرتغال شد. وزیر امور خارجه به دعوت مشترک سازمان ملل متحد و وزیر امور خارجه پرتغال برای شرکت در دهمین اجلاس عالیرتبه ائتلاف تمدنها به لیسبون سفر کرده است.
دوشنبه، ۰۵ آذر ۱۴۰۳
رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از قشرهای مختلف بسیجی تاکید کردند
رهبر معظم انقلاب اسلامی روز دوشنبه در دیدار هزاران نفر از قشرهای مختلف بسیجی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی با وجود استمرار جنایات جنگی در غزه و لبنان، پیروز میدان نخواهد شد، تاکید کردند: حکم بازداشت نتانیاهو کافی نیست و باید حکم اعدام او و این سران جنایتکار صادر شود. ایشان با بیان اینکه تفکر بسیجی، بنبستشکن و نقطه مقابل تحقیر ملی است، تاکید کردند: خداباوری و خودباوری، دو پایه اصلی تفکر بسیجی است.