شماره روزنامه ۶۲۰۳
|

سوریه چگونه به دامان جنگ داخلی فروغلتید؟

جنگ داخلی سوریه که در مارس۲۰۱۱ آغاز شد، یک نمونه از ویرانگرترین جنگ‌های داخلی است که آثار اقتصادی و سیاسی گسترده‌ای هم در سوریه و هم کشورهای منطقه ایجاد کرد. در تحلیل سطح توسعه، عوامل مختلفی به‌عنوان علت شروع این جنگ داخلی در نظر گرفته شده است.

    چهارشنبه، ۲۶ دی ۱۴۰۳
  • چرا یک نظریه رشد یکپارچه لازم است؟

    خروج ناگهانی از فقر هزار ساله

    چه چیزی باعث جهش بشریت از رکود به توسعه پایدار شد؟ هسته اصلی نابرابری بین کشورها چیست؟ نظریه رشد یکپارچه تکامل جوامع را در طول کل دوره تاریخ بشر بررسی می‌کند. این نظریه چرخ‌های جهانی «تغییر و تحول» را که بر سفر بشریت حاکم بوده، روند رشد را هدایت کرده و نابرابری را در سراسر جهان شکل داده است، آشکار می‌کند. این نظریه دو مورد از اساسی‌ترین رازهای پیرامون این سفر را روشن می‌کند؛ راز رشد که منشأ دگرگونی شگرف در رفاه بشر در دو قرن گذشته، در پی هزاره‌های رکود را توضیح می‌دهد و راز نابرابری که ریشه‌های نابرابری گسترده در ثروت ملت‌ها را تبیین می‌کند. این تئوری پیشنهاد می‌کند که نیروهای فعال در گذشته‌های دور برای درک توسعه نامتوازن در سراسر جهان و طراحی سیاست‌های موثری که می‌توانند رشد اقتصادی را ارتقا دهند و نابرابری را کاهش دهند، اهمیت اساسی دارند.
    دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • چرا به‌جای بومیان آمریکا، این اروپا بود که جهان را به تسخیر درآورد؟

    داستان داراها و ندارهای تاریخ

    هنگامی که کریستف کلمب از اولین سفر خود به اروپا بازگشت و «دنیای جدیدی» را که او و مردانش در آن سوی اقیانوس اطلس یافته بودند توصیف کرد، هیجان زیادی وجود داشت. از سال۱۴۹۳ تا ۱۶۰۰، هزاران کشتی از اسپانیا، پرتغال، انگلیس، فرانسه، ایتالیا، روسیه، هلند، سوئد، دانمارک و آلمان و چندین کشور دیگر برای کاوش، تصرف زمین، تسخیر مردم بومی و ایجاد مستعمرات حرکت کردند. اروپایی‌ها آن‌قدر موفق بودند که تا پایان سده۱۶۰۰ حدود ۸۴درصد از مساحت زمین را در اختیار گرفتند. بین سال‌های ۱۴۹۲ و ۱۹۱۴، تنها ۵کشور از زیر سلطه یک قدرت اروپایی فرار کردند؛ ژاپن، کره، تایلند، لیبریا و اتیوپی که در سال ۱۹۳۵ فتح شد. چگونه این کشورهای نسبتا کوچک اروپایی - که تنها ۸ درصد از مساحت جهان را تشکیل می‌دهند- می‌توانند به چنین قدرت جهانی دست یابند؟ چندین نظریه در طول سال‌ها مطرح شده است برای نمونه اروپایی‌ها باهوش‌تر بودند یا زمستان‌های سرد در اروپا به نبوغ و اختراع دامن زد؛ درحالی‌که مردمی که در آب و هوای گرم زندگی می‌کردند تنبل بودند یا اخلاق پروتستانی داشتند و... با این حال در واقع، تسلط اروپاییان بر جهان هیچ ربطی به هوش، منش، آب و هوا یا مداخله الهی نداشت. جارد دایموند، استاد دانشگاه UCLA، در کتاب خود، اسلحه، میکروب و فولاد و برنده جایزه پولیتزر در سال۱۹۹۷، توضیحی کاملا متفاوت ارائه می‌کند که مورد استقبال گسترده ادبیات توسعه قرار گرفته است.
    چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳
  • سوریه چگونه به دامان جنگ داخلی فروغلتید؟

    روایت زوال یک ملت

    جنگ داخلی سوریه که در مارس۲۰۱۱ آغاز شد، یک نمونه از ویرانگرترین جنگ‌های داخلی است که آثار اقتصادی و سیاسی گسترده‌ای هم در سوریه و هم کشورهای منطقه ایجاد کرد. در تحلیل سطح توسعه، عوامل مختلفی به‌عنوان علت شروع این جنگ داخلی در نظر گرفته شده است.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • چگونه سیاست‌های دولتی بر انتخاب‌های فردی اثرگذار است؟

    محتوای آموزشی و توسعه

    اقتصاد سیاسی جدید بر این اعتقاد است که فراتر از تعداد سال‌های تحصیل، محتوای آموزشی می‌تواند نقش مهمی در روند توسعه اقتصادی داشته باشد. انتخاب افراد برای محتوای آموزشی اغلب توسط اقتصاد سیاسی سیاست‌‌های دولت شکل می‌‌گیرد که انگیزه‌‌های کسب مهارت‌‌های مختلف را تعیین می‌‌‌کند. این گزارش بر مبنای مدلی است که در آن تفاوت‌ها در سرمایه‌‌گذاری‌های سرمایه انسانی در هر کشور به‌‌عنوان یک نتیجه تعادلی از تصمیم‌های خصوصی و سیاست‌های دولتی ظاهر می‌‌شود. در اروپای قرون وسطی، دولت‌ها و کلیسا افراد آموزش‌دیده در قوانین روم را ارزشمند می‌دانستند و در نهایت از سرمایه‌گذاری‌های مولد در این شکل جدید سرمایه انسانی حمایت می‌کردند یا در اواخر قرن نوزدهم چین، نخبگان با معرفی علوم و مهندسی غربی در معرض تهدید قرار گرفتند و بیشتر بر مبنای دانش کلاسیک کنفوسیوس به انتخاب کارمندان دولتی که از رانت‌های قابل توجهی برخوردار بودند، ادامه دادند. در نتیجه سرمایه‌گذاری خصوصی در سرمایه انسانی مولد و مدرن نیز انجام نشد.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • رابطه علم اقتصاد با سایر علوم اجتماعی چگونه است؟

    نقش رابینز، کینز و ساموئلسون

    راجر بکهاوس، استاد بازنشسته اقتصاد در دانشگاه بیرمنگام است که پژوهش‌های اخیر او درباره تاریخ اندیشه اقتصادی با تمرکز بر اقتصاد کلان قرن بیستم بوده است. از دیگر علایق پژوهشی او می‌توان به تاریخ اقتصاد رفاه، رابطه بین اقتصاد و سایر علوم اجتماعی، اقتصاد کاربردی، تاریخ اقتصاد کلان تجربی، تاریخ اقتصاد کلان عدم تعادل، جان مینارد کینز و انقلاب کینزی، پل ساموئلسون، تاریخ ایده‌ها درباره رکود بلندمدت و تاریخ علوم اجتماعی از سال۱۹۴۵ تاکنون اشاره کرد. او طی ۸سال گذشته روی زندگی‌نامه فکری پل ساموئلسون کار کرده است که جلد اول آن در سال۲۰۱۷ منتشر شد و جایزه اشپنگلر را بابت بهترین کتاب سال از سوی انجمن تاریخ اقتصاد دریافت کرد. کتاب دیگری که با همکاری مائورو بویانوفسکی نوشته است، «دگرگونی اقتصاد کلان مدرن؛ کاوشی در بنیان‌های اقتصاد خردی عدم تعادل، ۲۰۰۳-۱۹۵۶» موفق به دریافت جایزه بلانکی از سوی انجمن اروپایی تاریخ اندیشه اقتصادی شد. جدیدترین کتاب او با عنوان «امور عادی زندگی: تاریخ علم اقتصاد از جهان باستان تا قرن بیست و یکم» در سال۲۰۲۴ از سوی انتشارات پنگوئن منتشر شده است.
    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • دولت‌ها در استفاده از اموالشان باید به چه تجربیاتی توجه کنند؟ (قسمت اول)

    ملزومات مولدسازی موفق اموال عمومی

    داگ دتر طی سال‌های ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۱ رهبری سامان‌بخشی و اصلاح سبد دارایی ۷۰میلیارد دلاری شرکت‌های دولتی سوئد را برعهده داشت که نخستین تلاش یک دولت اروپایی برای رسیدگی قاعده‌مند به مالکیت و مدیریت شرکت‌های دولتی و املاک و مستغلات دولت بود.
۱