پایان سرخ  هفته سبز بورس عكس:علی محمدی

 

بازار از دریچه‌‌‌‌‌ آمار

در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام، شاخص‌‌‌‌‌کل بورس تهران و شاخص هموزن، پس از تجربه ۸ روز متوالی مثبت، بالاخره در مدار نزولی قرارگرفتند. گفتنی است که شاخص‌‌‌‌‌کل قبل از شروع معاملات روز گذشته، در آذر تنها یک روز قرمز را سپری کرده‌‌‌‌‌بود و با پایان دادوستدهای دیروز، این شاخص دومین روز منفی خود را در نهمین ماه سال ‌‌‌‌‌ثبت کرد. این شاخص در روز گذشته، افت ۰.۲۵‌‌‌‌‌درصدی را ثبت کرد و نهایتا در سطح ۲‌‌‌‌‌میلیون و ۱۷۱‌‌‌‌‌هزار‌‌‌‌‌واحدی کار خود را به اتمام رساند. نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نمایش می‌دهد، با کاهش ارتفاع ناچیز ۰.۰۴‌‌‌‌‌درصدی همراه شد و با جای‌‌‌‌‌گرفتن در محدوده ۷۴۷‌‌‌‌‌هزار و ۲۹۹واحد کار خود را در این هفته معاملاتی به پایان رساند. شاخص‌‌‌‌‌کل فرابورس نیز به‌عنوان نماینده سهام فرابورسی، افت ۰.۰۷‌‌‌‌‌درصدی داشت و پرونده معاملاتی خود در هفته‌‌‌‌‌جاری را با قرارگرفتن در سطح ۲۶‌‌‌‌‌هزار و ۱۹۶‌‌‌‌‌واحدی بست.

 خروج پول بعد از پنج روز

بعد از تجربه پنج روز متوالی که بازار سهام با اقبال از سوی حقیقی‌ها همراه شده‌‌‌‌‌بود، در روز گذشته، سهامداران خرد ۳۰۲‌‌‌‌‌میلیارد‌‌‌‌‌تومان نقدینگی از بازار سهام خارج کردند. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حق‌‌‌‌‌تقدم می‌شود، بعد از تجربه سه روز در بالای سطح ۷‌‌‌‌‌هزار‌‌‌‌‌ میلیارد‌‌‌‌‌تومان، مجددا در روز گذشته به میانه‌‌‌‌‌های کانال ۵‌‌‌‌‌هزار ‌‌‌‌‌میلیارد‌‌‌‌‌تومان رسید ‌‌‌‌‌و رقم ۵‌‌‌‌‌هزار و ۴۵۳‌‌‌‌‌میلیارد ‌‌‌‌‌تومان را ثبت‌کرد.

عملکرد مثبت هفتگی

هفته معاملاتی گذشته، یکی از بهترین هفته‌‌‌‌‌های بازار سهام در ماه‌‌‌‌‌های اخیر بود و شاخص‌‌‌‌‌کل بورس تهران در هفته‌ای که سپری شد، رشد ۵.۳۷‌‌‌‌‌درصدی را تجربه کرد. شاخص هموزن نیز در هفته قبل، رشد ۳.۶۹‌‌‌‌‌درصدی داشت و نهایتا شاخص‌‌‌‌‌کل فرابورس نیز معاملات هفته را با رشد ۳.۵‌‌‌‌‌درصدی به اتمام رساند. همان‌‌‌‌‌طور که مشاهده می‌شود، رشد شاخص‌‌‌‌‌کل از رشد شاخص هموزن و شاخص فرابورس بیشتر بوده‌‌‌‌‌است که این موضوع به استقبال از نمادهای شاخص ساز در جریان معاملات هفته گذشته بازمی‌گردد.

آنچه گذشت...

بورس تهران در ماه‌‌‌‌‌های اخیر روند پرفراز و نشیبی را پشت‌‌‌‌‌سر گذاشته ‌‌‌‌‌است. از ابتدای اسفند سال‌‌‌‌‌گذشته، روند قیمت‌ها در بازار سهام با جدیت تمام در مسیر صعودی قرارگرفت و کلیت بورس تهران با افزایش تقاضا در اکثر نمادهای معاملاتی همراه شد. روزهای خوب بورس تهران در سال‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌جدید نیز ادامه داشت و اقبال سرمایه‌‌‌‌‌گذاران به معاملات تالار شیشه‌‌‌‌‌ای موجب شد تا کلیه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ سقف‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و قله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های تاریخی ثبت‌‌‌‌‌شده شاخص‌‌‌‌‌های سهامی در مرداد ۹۹ یکی پس از دیگری فتح شود و شاخص‌‌‌‌‌ها، سقف‌‌‌‌‌های قیمتی جدیدی را به‌‌‌‌‌ثبت برسانند. این روند خوب در بازار سهام تا میانه‌‌‌‌‌های اردیبهشت نیز ادامه داشت، اما پس از آن بازار سرمایه، شاهد

قدرت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نمایی رخوت در صحنه معاملات خود بود. پس از این تاریخ بازار در کلیت خود با رکود معاملاتی همراه شد و پارامترهای تابلوخوانی بازار نیز در حکم گواهی برای تایید این مدعا بودند.

از نیمه دوم اردیبهشت به بعد خروج پول از گردونه معاملات سهام، روند غالب در اکثر روزهای معاملاتی بوده و ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز ارقام امیدوارکننده‌‌‌‌‌ای را ثبت نکرد. هر دو عامل یادشده بیانگر این موضوع است که بعد از تجربه یک دوره رشد قیمت‌ها که تقریبا ۷۵ روز به طول انجامید،بورس در ۷ ماه اخیر، آن روی سکه سهامداری را به سهامداران نشان‌‌‌‌‌داده و اهالی خود را به این نتیجه رسانده که بازار سهام، بازاری است که افت و خیز و نوسان در مقیاس بالا یکی از مشخصه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های اصلی آن است و دستیابی به کامیابی و موفقیت روزافزون در این بازار، به قرعه شانس بستگی ندارد و باید به‌‌‌‌‌صورت اصولی وضعیت این بازار را مورد بررسی قرار داد و کلیه فوت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ و فن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کوزه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گری این بازار را یاد گرفت.

در اثنای همین روزهای فرسایشی و رکودی در بورس، گاهی روندهای کوتاه‌‌‌‌‌مدتی نیز در بازار سهام شکل‌‌‌‌‌گرفته که البته موفق‌به تداوم آنها نبوده‌‌‌‌‌‌است.

 یکی از این روندها در نیمه نخست شهریور ماه به‌‌‌‌‌وقوع پیوست که شاخص‌‌‌‌‌کل توانست از پله‌‌‌‌‌های ابتدایی کانال یک‌‌‌‌‌میلیون و ۹۰۰‌‌‌‌‌هزار‌‌‌‌‌واحدی تا محدوده ۲‌‌‌‌‌میلیون و ۱۵۰‌‌‌‌‌هزار‌‌‌‌‌واحدی رشد داشته‌‌‌‌‌باشد، اما این روند نیز در بازار سهام تداوم نداشت و شاخص‌‌‌‌‌کل با عقب‌نشینی همراه شد و پس از آن برای مقاطعی، مجددا کانال ۲‌‌‌‌‌میلیون‌‌‌‌‌واحدی را نیز از دست داد. در روزهای اخیر نیز بورس تحت‌‌‌‌‌تاثیر اخبار مثبت منتشره مربوط به ماجرای تجدیدارزیابی برخی شرکت‌ها، توانست از این موضوع برای خود محرک دست‌‌‌‌‌وپا کند و نیمه نخست آذر به مانند نیمه نخست شهریور، برای سهامداران خوش‌یمن بود، اما همانطور که به کرات در گزارش‌های قبلی «دنیای‌اقتصاد» اشاره شد، بازار سهام از داشتن محرکی که کلیت بازار را با افزایش همراه کند محروم است و با توجه به ثبات قیمت اسکناس آمریکایی در بازار آزاد و همچنین قیمت‌های جهانی، نمی‌توان برای بورس از این ناحیه محرک خاصی را قائل شد.

بازار تنها می‌تواند اخبار و هیجان مثبت تزریقی ناشی از اخبار بنیادی را دستمایه رشد خود قرار دهد که مساله تجدید ارزیابی شرکت‌ها نیز یکی از این موارد است. به هر حال بازار سهام در روزهای اخیر روند جدیدی را آغاز کرده که به‌‌‌‌‌نظر می‌رسد تداوم این روند مستلزم ثبت ارزش معاملات بالا و ورود پول حقیقی در ادامه مسیر است.