8 copy

 افزایش انتظارات تورمی طی دوهفته اخیر موجب شده است تا قیمت محصولات زنجیره فولاد در بازار آزاد نیز در روند افزایشی قرار بگیرد. از طرفی موضوع آزادسازی خرید شمش از بورس‌کالا یکی دیگر از مولفه‌‌‌های اصلی در رشد قیمت محصولات فولادی به‌ویژه شمش در رینگ فیزیکی و همچنین در بازار آزاد شده است.

نرخ دلار وارد کانال 59‌هزار تومانی شده است و این موضوع به طور مستقیم بر قیمت‌گذاری محصولات زنجیره فولاد تاثیرگذار است و در شرایطی که بخش فولاد با معضلات متفاوتی همچون قطعی برق و کمبود تقاضا مواجه است، افزایش قیمت‌ها در تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران موجب عقب‌‌‌نشینی مشتریان می‌شود و به نوعی در این برهه زمانی به مشکلات فعالان این صنعت می‌‌‌افزاید. بورس‌کالا طی دستورالعمل جدیدی اعلام کرده که خرید شمش و آهن اسفنجی در تالار فیزیکی برای دارندگان کد بورسی آزاد شده است.  

از این‌رو مشتریان با رینگ صنعتی آشتی کردند. اما با توجه به وضعیت کنونی بخش فولاد، اجرای این دستورالعمل برای واحدهای تولیدی آهن اسفنجی به‌عنوان ناجی عمل می‌کند؛ اما برای تولیدکننده‌‌‌های شمش با توجه به وضعیت انرژی در این واحدها و همچنین محدودیت تولید می‌‌‌تواند تبعات منفی به دنبال داشته باشد.

ثبت معاملات 71 درصدی در بازار فیزیکی

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران در روز دوشنبه هشتم مردادماه نشان می‌دهد که تا لحظه تنظیم این گزارش، نسبت حجم معاملات به عرضه این محصول از 34‌درصد در اولین هفته مردادماه به 71‌درصد افزایش داشته است که 37‌درصد رشد را گزارش می‌کند. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز هشتم مردادماه 1403 نسبت به هفته گذشته 0.9‌درصد کاهش داشته است.

بررسی معاملات روز دوشنبه هشتم مردادماه نشان می‌دهد بورس‌کالا میزبان عرضه بیش از 78‌هزار و 825تن شمش بود که با توجه به تقاضای 1.7برابری نسبت به عرضه، حدود 71‌درصد از عرضه‌‌‌ها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه هشتم مردادماه 22‌هزار و 683تومان به ازای هر کیلوگرم بود که کاهش 1.6درصدی را نسبت به هفته اول مردادماه گزارش می‌کند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان می‌دهد که میزان عرضه و معاملات در روز هشتم مردادماه نسبت به هفته ابتدایی ماه جاری به ترتیب 0.9‌درصد کاهش و 51‌درصد افزایش داشته‌‌‌اند. قیمت پایه تعیین‌شده برای عرضه‌‌‌های شمش در بازه 21‌هزار و 500تومان تا 23‌هزار و 170تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی هشتم مردادماه 22‌هزار و 335تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته 0.2‌درصد افت را گزارش می‌کند.

شمش با میانگین قیمت 22‌هزار و 683تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و تولید کف قیمت میلگرد به 25‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم می‌‌‌رسد. با توجه به این موضوع که وزارت صمت اسفند سال گذشته اعلام کرده بود که در سال 1403 کل ارز صادرات باید با نرخ ارز نیمایی انجام شود، انگیزه‌‌‌ای برای صادرات وجود ندارد و همه محصولات مجددا به بازار داخلی بازمی‌گردد.

پایان رکود در رینگ آهن اسفنجی؟

بخش فولاد همچنان با معضل قطعی برق مواجه است و میزان تولید و عرضه محصولات زنجیره فولاد نسبت به اردیبهشت‌ماه سال‌جاری روند کاهشی را در پی گرفته و تا برقراری کامل برق صنایع فعال در این حوزه این وضعیت ادامه دارد.

وضعیت برق در واحدهای تولیدی به حدی رسیده است که هفته گذشته اول مردادماه میزان معاملات شمش در تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران 34‌درصد به ثبت رسید که کمترین میزان از هفته پایانی اردیبهشت‌ماه سال‌جاری تاکنون بود. اما معاملات روز شنبه 6مرداد آهن اسفنجی در تالار صنعتی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد که زنجیره فولاد در آستانه خروج از شرایط رکود است، به طوری که بازار فیزیکی در این روز میزبان 348‌هزار تن آهن اسفنجی بود که با استقبال 123‌هزار و 150تنی مواجه شد و در نهایت 114‌هزار و 800تن از این محصول با میانگین قیمت موزون 12‌هزار و 116تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت.

به عبارت بهتر در معاملات هفته دوم مردادماه 33‌درصد از حجم آهن‌اسفنجی‌‌‌ عرضه‌شده به فروش رسید که بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد از سه‌هفته پیش به‌طور متوالی وضعیت بازار فیزیکی روبه بهبودی می‌رود و تقاضایی معادل 20درصد از حجم عرضه‌‌‌ها به ثبت رسید. اگر روند رشد تقاضا طی هفته‌‌‌های آتی ادامه داشته باشد، می‌‌‌توان گفت که مذاکرات فولادسازان برای کاهش محدودیت‌های برق نتیجه‌‌‌بخش بوده و میزان تولید در واحدهای زنجیره فولاد روبه افزایش خواهد بود که معاملات شمش روز دوشنبه 8مردادماه این ادعا را ثابت می‌کند.

زنجیره فولاد در شرایطی به سر می‌‌‌برد و در انتظار شروع کار دولت جدید است که این صنعت با معضلی به نام کمبود نقدینگی دست‌وپنجه نرم می‌کند و فعالان این حوزه امیدوارند که دولت چهاردهم برای تزریق نقدینگی به این زنجیره، برنامه و سیاست‌‌‌های جدیدی را در دستور کار قرار دهد و از طرفی با توجه به مازاد محصولات فولاد در انبار واحدهای تولیدی و کمبود تقاضا در بازار داخلی، راه‌‌‌های صادراتی باید تقویت شود و به نوعی با گسترش روابط بین‌الملل و کاهش تحریم‌‌‌ها پنجره جدیدی رو به این بخش باز شود.