سرمایه‌گذاری دو غول تکنولوژی در خالق چت‌جی‌پی‌تی

البته هنوز مشخص نیست که اپل، انویدیا و مایکروسافت در این دور جدید جذب سرمایه‌، چقدر در اوپن‌ای‌آی سرمایه‌گذاری می‌کنند. تا به امروز مایکروسافت سرمایه‌گذار استراتژیک اصلی اوپن‌ای‌آی بوده است و پس از سرمایه‌گذاری ۱۳ میلیارد دلاری در خالق چت‌جی‌پی‌تی در سال ۲۰۱۹، حالا ۴۹ درصد از سود این استارت‌آپ هوش مصنوعی را در اختیار دارد. انویدیا به عنوان بزرگ‌ترین سازنده جهانی تراشه‌هایی که قدرت چت‌جی‌پی‌تی و سایر الگوهای هوش مصنوعی را تامین می‌کنند، مدت‌هاست که با اوپن‌ای‌آی همکاری نزدیکی داشته است. در ماه ژوئن اپل شرکت اوپن‌ای‌آی را به عنوان نخستین شریک رسمی خود برای Apple Intelligence معرفی کرد که سیستم هوشمند این شرکت برای اضافه کردن ویژگی‌های هوش مصنوعی به تمام سیستم‌عاملش است. این هوش مصنوعی جدید دارای دستیار صوتی بهبود یافته سیری، قابلیت تصحیح متن و ایجاد ایموجی‌های سفارشی است.

اپل اعلام کرد که بعضی از این وظایف جدید هوش مصنوعی توسط فناوری هوش مصنوعی خود اپل انجام می‌شود. اپل برای انجام کارهای پیچیده‌تر هوش مصنوعی مانند ایجاد یک پیام نوشتاری، از چت‌بات چت‌جی‌پی‌تی شرکت اوپن‌ای‌آی استفاده می‌کند. مذاکرات اپل برای سرمایه‌گذاری در اوپن‌ای‌آی بر تعهد این شرکت برای تضمین حفظ دسترسی اپل به این فناوری تاکید دارند. در حالی که اوپن‌ای‌آی با رقابت شدیدی از سوی استارت‌آپ‌های هوش مصنوعی دیگر و همچنین شرکت‌های بزرگ تکنولوژی روبه‌رو است، اما چت‌جی‌پی‌تی همچنان رهبر بازار باقی مانده. اپل امیدوار است که به شرکت‌های دیگر بپیوندد و هوش مصنوعی مولد آنها را در سیستم جدید خود‌ بگنجاند. کریگ فدریگی، رئیس بخش نرم‌افزار شرکت اپل، در کنفرانس توسعه‌دهندگان این شرکت در ماه ژوئن گذشته گفت: «این سیستم جدید با چت‌جی‌پی‌تی راه‌اندازی می‌شود، چون ما می‌خواستیم با بهترین‌ها کارمان را آغاز کنیم.» در این کنفرانس اپل از الگوی هوش مصنوعی مولد گوگل، یعنی جمینای، به عنوان یک شریک بالقوه یاد کرد. طبق گزارش‌های قبلی وال‌استریت ژورنال، شرکت اپل همچنین با Meta Platforms و همچنین استارت‌آپ‌های هوش مصنوعی آنتروپیک (Anthropic) و Perplexity مذاکرات همکاری و مشارکت انجام داده است.

با تمام این‌ها، سرمایه‌گذاری در اوپن‌ای‌آی می‌تواند تلاش‌های اپل برای تبدیل شدن به شریکی بی‌طرف با دیگر شرکت‌های هوش مصنوعی را پیچیده کند. این کار برای اپل که معمولا روی استارت‌آپ‌ها سرمایه‌گذاری نمی‌کند، اقدامی غیرعادی خواهد بود. در طول این سال‌ها، اپل سرمایه‌گذاری‌های زیادی را در شرکای تولیدی خودش انجام داده که تا حدی به خاطر تامین امنیت قطعات دستگاه‌های خودش بوده است. اپل در سال ۲۰۱۷ در صندوق ویژن شرکت سافت‌بانک ژاپن یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرد و در آن زمان سخنگوی اپل درباره این اقدام گفت: «این کار را انجام دادیم، چون توسعه تکنولوژی‌هایی را که ممکن است از نظر استراتژیک برای اپل مهم باشند، سرعت می‌بخشد.» همچنین اپل در سال ۲۰۱۶ در استارت‌آپ چینی تاکسی آنلاین DiDi Chuxing سرمایه‌گذاری به مبلغ یک میلیارد دلار انجام داد. هر چند اپل انگیزه خود را برای این معامله توضیح نداد، اما آن را یک مبارزه جدی بر سر پیشرفت آینده خود می‌دانست. در آن زمان اپل در مراحل اولیه تلاش برای ساخت خودروی الکتریکی خود بود که در اوایل سال جاری میلادی آن را متوقف کرد.

وال‌استریت ژورنال اخیرا گزارش کرد که اپل در یک سال و نیم گذشته سرمایه‌گذاری‌های داخلی خود برای توسعه هوش مصنوعی را افزایش داده است، زیرا تلاش می‌کند تا قابلیت‌ها و ابزارهای خود را ایجاد کند. در ماه آینده اپل رویدادی را برگزار می‌کند که در آن احتمالا نسل بعدی آی‌فون‌های خود‌ را رونمایی خواهد کرد و انتظار می‌رود که ابزارهای هوش مصنوعی جدید ویژگی برجسته این آی‌فون‌ها‌ باشند.

انویدیا هم در دو سال گذشته فعالیت‌های سرمایه‌گذاری خود را افزایش داده است و به شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی از جمله Inflection AI و Databricks و همچنین استارت‌آپ‌های کوچک‌تر فعال و درگیر در زمینه کشف دارو و روباتیک هوش مصنوعی هم کمک کرده است. اوپن‌ای‌آی یکی از بزرگ‌ترین مشتریان تراشه‌های هوش مصنوعی انویدیا است که از ده‌ها هزار عدد از آنها برای آموزش پیشرفته‌ترین سیستم‌ها و الگوهای هوش مصنوعی خود استفاده کرده است. جالب آنکه بلومبرگ قبلا گزارش داده بود که انویدیا در حال مذاکره برای سرمایه‌گذاری در اوپن‌ای‌آی است.