دنیای اقتصاد: صنعت نفت ایران در دولت یازدهم روزهای تلخ و شیرینی را به خود دید. تلخیها به دوران تحریمها باز میگشت که گلوگاه صادرات و تولید نفت ایران را میفشرد و صنعت نفت را به رکود برده بود و روزگار شیرین صنعت نفت ایران نیز با رفع تحریمها و اجرایی شدن برجام آغاز شد. سرعت رشد تولید و صادرات نفت ایران در دوران پسابرجام به قدری بالا بود که همه کارشناسان سازمانهای بینالمللی نفت را در بهت فرو برد. این شد که به گفته مسوولان کشور صنعت نفت به ویترین تاثیرات برجام تبدیل شد.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با اشاره به این که در بیست و دومین نمایشگاه نفت ایران بیش از هزار و ٨٠٠ متقاضی داخلی برای حضور در این رویداد ثبت نام اولیه کرده بودند، گفت: با وجود استفاده از همه سالنها و فضایهای باز محل دائمی برگزاری نمایشگاههای بینالمللی تهران، جانمایی برای حدود ٨٠٠ متقاضی مقدور نشد. به گزارش شانا، کسری نوری، در مراسم گشایش بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران اظهار کرد: این رویدداد بین المللی به عنوان یکی از بزرگترین نمایشگاههای صنعت نفت در جهان افتخار میزبانی از ١٢٠٧ شرکت ایرانی و ٨١٦ شرکت خارجی از ٣٧ کشور جهان را دارد.
دکتر سید حمید حسینی
عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی
صنعت پتروشیمی در سال ۹۵ و در دوران پساتحریم موفق به تولید بیش از ۵۰ میلیون تن محصولات شد و این در حالی است که برای آینده، برنامه افزایش دو برابری تولید دارد. با توجه به وجود چنین برنامهای و همچنین لزوم ورود تجهیزات و فناوری به کشور برای افزایش توان تولید صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره تولید، ضرورت سرمایهگذاری در شرایط فعلی به خوبی احساس میشود. اگرچه صنعت پتروشیمی در ایران جاذبههای فراوانی برای جذب فعالان بخش خصوصی داخلی و خارجی دارد، اما در این میان برخی موانع نیز وجود دارد که ضرورت دارد دولت به آنها توجه کند.
دنیای اقتصاد: مدیرعامل پتروشیمی مکران با اشاره به تحولات و عملکرد مثبت این شرکت در سال ۹۵ گفت: چشم انداز روشنی در زمینه جذب سرمایه گذار پیش روی پتروشیمی مکران است. موثقینیا با بیان اینکه خوشبختانه سال ۹۵ سالی پر از تحول و اتفاقات خوب برای پتروشیمی مکران بود، افزود: در این سال رویدادهای بسیار مهم و مثبتی برای این مجموعه رخ داد که زمینهساز سرمایهگذاریهای بزرگ و جذب سرمایه برای سال ۹۶ و ۹۷ شده است. وی یکی از مهمترین رویدادهای مثبت در سال ۹۵ را حل شدن مشکل خوراک پتروشیمی مکران عنوان کرد و افزود: براساس مجوز وزارت نفت روزانه ۳۰ میلیون متر مکعب خوراک به فاز اول این شهرک اختصاص پیدا کرده است.
دنیای اقتصاد: «تولید پتروشیمی در طول برنامه ششم توسعه به ٢ برابر میرسد. » این جمله اظهار نظر اخیر بیژن زنگنه؛ وزیر نفت است که (چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت) در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران اعلام کرد. زنگنه راه دستیابی به تولید ۲ برابری در صنعت پتروشیمی را در حالی جذب سرمایه ۴۰ میلیارد دلاری در این صنعت عنوان کرد که از دیگر سو به وجود خوراک کافی در کشور اشاره و تاکید کرد: خوراک این میزان تولید در کشور تامین شده است و انشاالله به آن دست خواهیم یافت. خیز ایران برای افزایش تولیدات صنعت پتروشیمی در حالی است که این صنعت پس از لغو تحریمها و با طی روندی مثبت تولیدات خود را در سال ۹۵ به بیش از ۵۰ میلیون تن رساند.
معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت به همراه سفیر هلند در تهران در آیین ویژه ای، پاویون این کشور را در نمایشگاه بین المللی نفت افتتاح کردند. امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت در آیین گشایش پاویون هلند در بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از استقبال شرکتهای هلندی از این رویداد ابراز رضایت کرد. وی همچنین با اشاره به برخورداری ایران از بزرگترین ذخایر گازی جهان و گازرسانی به بیش از ٩٠ درصد از خانههای ایرانی، اعلام کرد که ایران در دهه آینده میلادی توان صادرات گاز به اروپا و جنوبی شرقی آسیا را خواهد داشت.
معرفی شرکت سرمایهگذاری ساتا «شستان»
شرکت سرمایهگذاری سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح «شستان» در سال ۱۳۸۶ بر اساس ماده ۹ اساسنامه سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح به منظور بهکارگیری سرمایههای این سازمان با هدف ارتقای توان مالی بازنشستگان تشکیل گردید و در تاریخ ۱۱ تیر ماه سال ۱۳۸۷ به شماره ۳۲۶۰۳۹ به ثبت رسید و مأموریت اصلی آن ایجاد بالاترین ارزش و سود برای تامین منافع ذینفعان از طریق سرمایهگذاری، ایجاد و توسعه کسب و کارهای سودمند با استفاده از توان، دانش سازمانی و فراسازمانی و فناوریهای روز میباشد تا با استفاده از فرصتهای اقتصادی موجود و با حضور در بازارهای داخلی و خارجی بتواند از طریق ایجاد یا توسعه کسب و کار با تکیه بر دانش و خلاقیت، تولید ثروت نموده و توان اقتصادی مجموعه را در سطوح ملی و بینالمللی افزایش دهد.
معاون وزیر نفت میگوید با اجرایی شدن برجام، ایران هیچ مشکلی برای دریافت پول فروش نفت خود ندارد و مسایل مطرح شده در این مورد از اساس صحت ندارد. درحالی که درحین دومین مناظره تلویزیونی، برخی از کاندیداها به انتقاد از سیاست های نفتی دولت پرداختند و حتی این موضوع مطرح شد که باوجود اجرایی شدن برجام، ایران هنوز هم در دریافت پول حاصل از صادرات نفت خود مشکل دارد، امیرحسین زمانی نیا - معاون وزیر نفت در امور بین الملل - در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: روزانه به طور میانگین ۵/ ۲ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی صادر میشود که تمام عواید این کار بدون مشکل به خزانه دولت واریز میشود.
دکتر همایون دارابی
روزهای نمایشگاه امسال نفت و گاز و پتروشیمی همزمان با رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری شده است. تقارنی از فرصتها و آرزوهایی که در قالب برنامههای ریاست جمهوری بیان میشود و توانمندیهایی که شرکتهای ایرانی و خارجی برای استفاده از پتانسیلهای بخشی نفت و گاز و پتروشیمی در توان دارند. برنامههای تمامی کاندیداها دارای بخشهای مفصل در مورد سرفصلهای نظیر اشتغال، توسعه و رونق اقتصادی است که در تمام آنها بخش نفت و گاز و پتروشیمی سهم مهمی را به خود اختصاص داده است.
دکتر محمد کرمانی / کارشناس پتروشیمی
بیست و دومین نمایشگاه بیناللملی پتروشیمی، نفت، گاز و پالایش ایران به عنوان بزرگترین رخداد صنعتی و تجاری کشور دو هفته پس از بزرگترین گردهمایی پتروشیمی جهان در ایران، در حد فاصل ۱۶ تا ۱۹ اردیبهشت ماه یعنی از شنبه تا سه شنبه هفته جاری برگزار میشود. در این نمایشگاه جمع کثیری از صدها شرکت توانمند داخلی و خارجی در زمینه صنعت پتروشیمی، نفت، گاز و پالایش ایران حضور دارند. از این رو، فرصت بسیار مغتنمی است تا شرکتهای فعال در این صنعت نوآوریها، دستاوردها و محصولات خود را در معرض بازدید متخصصان این حوزه قرار دهند و با در نظر قرار دادن بازارها و سمت و سوی رشد صنعت نفت و گاز فعالیتهای خود را هدایت کنند.
دنیای اقتصاد: توجه به بورس انرژی در قانون برنامه ششم توسعه را باید یکی از مهمترین زیرساختهای قانونی مصوب به شمار آورد که با توجه به ذخایر عظیم نفت و گاز کشور همچنین صنایع گسترده پالایشی و پتروشیمی، دورنمای روشنی را پیش چشم تجارت نوین نفت خام، فرآوردههای نفتی و سایر حاملهای انرژی ترسیم میکند. این در حالی است که حجم معاملات در این بورس در مقایسه با سایر بازارهای مالی مشابه در ایران و جهان با واقعیتها و توانمندیهای کشورمان در این حوزه مهم اقتصادی در تضادی آشکار قرار دارد.
خبرگزاری مهر: رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه بعد از برجام رخ داد، رسیدن ایران به کف خواسته های خود بود. علی لاریجانی در مراسم افتتاح بیست و دومین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز و پتروشیمی با تاکید براینکه وزارت نفت دولت یازدهم اقدامات به هنگام و سنجیده ای انجام داده است، گفت:این اقدامات در این وزارتخانه بااستفاده از منابع محدود و مشکلات فراوان انجام شد که قابل تقدیر است. او با اشاره به این موضوع که مهم ترین مقوله کنونی این است که تشخیص دهیم در چه متن و شرایطی قرارداریم، ادامه داد:تردیدی نیست که اکنون بحث تروریسم در منطقه خاورمیانه داغ و البته تاثیرگذار است.
دکتر حمید رضا طیبی
عضو هیات مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران، رییس جهاد دانشگاهی کل کشور
تحقق ابعاد متعدد سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری است،نیازمند توجه ویژه به روح و ماهیت کلی این سند بالادستی است. به درستی و به دقت و تناسب، در سطور مقدمه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به چند رویکرد مهم اشاره شده است، در بخشی از این سند آمده است:
ایران اسلامیبا استعدادهای سرشار معنوی و مادی و ذخایر و منابع غنی و متنوع و زیرساختهای گسترده و مهمتر از همه، برخورداری از نیروی انسانی متعهد و کارآمد و دارای عزم راسخ برای پیشرفت، اگر از الگوی اقتصادی بومیو علمیبرآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامیکه همان اقتصاد مقاومتی است، پیروی کند؛ نه تنها بر همه مشکلات اقتصادی فائق میآید و دشمن را که با تحمیل یک جنگ اقتصادی تمام عیار در برابر این ملت بزرگ صفآرایی کرده، به شکست و عقبنشینی وا میدارد، بلکه خواهد توانست در جهانی که مخاطرات و بیاطمینانیهای ناشی از تحولات خارج از اختیار، مانند بحرانهای مالی، اقتصادی، سیاسی و .
رضا پاکدامن/ کارشناس توافقات بین المللی
برای اجرای پروژههای بالادستی نفت و گاز، روشهای مختلفی در جهان متداول است. یکی از این روشهای بسیار متداول، مشارکت داخلی و خارجی است. دو شیوه اصلی در اینگونه مشارکت بینالمللی وجود دارد: الف) مشارکت شرکت نفتی خارجی با شرکت ملی نفت کشور میزبان
قبل از انقلاب، شیوه اول در چند مقطع در کشور ما اجرا شده و نقاط قوت و ضعف آن آزموده شده است. پس از تصویب قانون تفحص و اکتشاف و استخراج نفت در سراسر کشور و فلات قاره در سال ۱۳۳۶، یازده شرکت نفتی خارجی از جمله آجیپ، موبیل اویل هر یک جداگانه قراردادهایی ۲۵ ساله با هدف تشکیل شرکت مشترک با شرکت ملی نفت ایران به امضاء رساندند که حاصل آن شرکتهایی از قبیل سیریپ، ایپاک و سافیر بود که سهم هر طرف ۵۰ درصد بود.
دنیای اقتصاد: رهایی از «خامفروشی» و دست یافتن به ارزشافزودهای بالاتر در صنعت نفت یکی از آرزوهای دیرینه فعالان این صنعت است؛ آرزویی که با تحقق آن منافعش در سراسر کشور فراگیر خواهد شد. این آرزو اما در شرایطی فرصت تحقق پیدا خواهد کرد که ایران در صنعت پالایشگاهی حرفی برای گفت داشته باشد. بر این اساس در حالیکه پس از انقلاب اسلامی به واسطه ساخت پالایشگاههای اراک (در ۲ فاز)، بندرعباس و فاز اول ستاره خلیج فارس (از سه فاز) به ظرفیت پالایشی کشور افزوده شد؛ دولت یازدهم با تکمیل فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس، آغاز طرحهای نوسازی و تثبیت تولید پالایشگاههای قدیمی کشور و آغاز طرحهای جدید پالایشی با سرمایهگذاری بخش خصوصی نقش چشمگیری در توسعه صنعت پالایشگاهی داشته است.