فولاد مبارکه و سیاست تنظیم بازار فولاد ایران

دنیای اقتصاد-اصفهان-مهدی شریعت منش آرامش در بازار ورق

شرکت فولاد مبارکه اصفهان بزرگ‌ترین مجتمع تولیدی فولاد کشور است که ظرفیت تولید بیش از ۵ میلیون تن انواع محصولات فولادی تخت از جمله : گرم و سرد نورد دیده، قلع‌اندود، گالوانیزه و رنگی را از ضخامت ۱۸/۰ تا ۱۶ میلیمتر دارا می‌باشد. فولاد مبارکه بعد از اجرای هدفمندی یارانه‌ها و نوسانات قیمت فولاد، تمهیدات زیادی را برای ایجاد آرامش در بازار ورق انجام داده است. به منظور آشنایی بیشتر با سیاستهای این مجتمع برای تنظیم بازار فولاد کشور، در یک گفتگوی اختصاصی به پای صحبتهای مهندس علی شریفی، معاون فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه نشستیم.

در ابتدا کمی در مورد مکانیزم و نحوه فروش محصولات فولاد مبارکه توضیح دهید.

با توجه به تنوع محصولات فولادی تخت از نظر ابعاد، کیفیت و سایر مشخصات فنی، تولیدات فولاد مبارکه براساس دریافت سفارش از مشتریان از طریق عرضه در بورس کالا، ادارات فروش و معاونت فروش و بازاریابی به صورت مستقیم به تولیدکنندگان عرضه می‌شود.

چه میزان از محصولات فولاد مبارکه در بورس و چه میزان از آن به طور مستقیم عرضه می شود؟

همانگونه که اطلاع دارید با راه‌اندازی بورس کالا در سال ۸۲ شرکت فولاد مبارکه جزء اولین شرکت‌هایی بود که براساس توافق‌های صورت گرفته با مسئولین ذیربط بخشی از تولیدات خود را از طریق بورس کالا عرضه نمود و مقداری را نیز پس از کشف قیمت، به قیمت عرضه در بورس به سایر مصرف‌کنندگان که صد درصد شرکت‌های تولیدی هستند به فروش می‌رساند که این روند هم اکنون نیز ادامه دارد. تا شهریورماه سال ۹۰ هر دو هفته یکبار عرضه در بورس صورت می‌گرفت. در حال حاضر با تصمیم‌گیری ستاد فولاد که اعضای آن از مسئولین وزارت محترم صنعت و معدن و تجارت، ستاد فولاد، سازمان ایمیدرو، سازمان حمایت، فولاد مبارکه و سایر مسئولین ذیربط می‌باشند و موافقت مدیرعامل محترم فولاد مبارکه، هر هفته ۲۵% از تولیدات شرکت در بورس عرضه شده و مابقی به صورت مستقیم به مشتریان تحویل می‌گردد.

متقاضیان خرید محصولات فولاد مبارکه از طریق بورس کالا با مراجعه به یکی از کارگزاران بورس اقدام به خرید می‌کنند و مشتریان مستقیم از طریق ثبت سفارش در معاونت فروش و بازاریابی و طی فرآیند قانونی محصول مورد نیازشان تولید و حمل می‌شود.

فروش مستقیم شرکت به کارخانه‌ها و کارگاه‌های تولیدی با شرایط زیر انجام می‌شود :

کارخانه‌های تولیدی مصرف کننده مستقیم محصولات فولاد مبارکه باشند.

حداقل مصرف واقعی سالانه آنها در محصولات گرم ۱۰۰۰ تن و در محصولات سرد ۵۰۰ تن باشد.

قدرت خرید مستمر و همراه با برنامه منظم را داشته باشند.

در این راستا مدارک و مستنداتی لازم است که پس از ارائه از سوی مشتری و بررسی از سوی کمیته پذیرش و احراز اصالت آنها جزء مشتریان شرکت منظور و کد خرید تخصیص می‌یابد.

فرمت تفصیلی فروش متمرکز یا مستقیم شرکت هر ماه در اختیار سازمان‌های ذیربط نظارتی و حمایتی قرار می‌گیرد و هر هفته جهت ثبت در اتاق پایاپای، آمارمچینگ به بورس کالا ارائه می‌شود.

طبق گفته شما، محصولات مجتمع فولاد مبارکه تنها به کارخانه‌هایی که حداقل ۱۰۰۰ تن مصرف داشته باشند به فروش می رسد، با توجه به این نکته تولیدکنندگان خرد از چه طریق نیازشان را تأمین می‌کنند؟

سئوال خوبی مطرح کردید، این سئوال موضوعی است که بعضاً مورد توجه قرار می‌گیرد و ذهنیت‌هایی را بوجود می‌آورد لذا به اختصار عرض می‌کنم. بخش محدودی از محصولات شرکت در جریان تولید، به دلیل مسائل فنی خارج از استاندارد تعریف شده تولید می‌شود و قابل تحویل به مشتری که سفارش داده است نمی‌باشد ؛ لذا این نوع محصول را در اختیار مراکز خدماتی و تعاونی‌ها می‌گذاریم تا آنها پس از اقدامات اصلاحی و انجام خدمات اضافی همچون برش، براساس درخواست مشتریان جزء به آنها بفروشند.

چرا که بیش از ۶۰۰۰ مصرف کننده خرد بطور پراکنده در کشور وجود دارد که امکان خرید در تناژهای بالا از طریق شرکت و یا بورس را ندارند و باید به نحوی نیازشان را برای تولید محصول تأمین کنند. لذا این دسته مصرف‌کنندگان، مشتریان مراکز خدماتی و تعاونی‌های تولیدی هستند. بنابراین رسالت فولاد مبارکه تأمین نیازهای مصرف‌کنندگان بزرگ است.

در صحبتهایتان به مصرف کنندگان بزرگ اشاره کردید. این مصرف کنندگان چه نوع شرکت‌هایی هستند؟

حدود سیزده گروه تولید کننده عمده مشتریان اصلی ما هستند که زمینه فعالیت آنها عبارتند از خودروسازان و صنایع وابسته، تولیدکنندگان لوله و پروفیل، لوله‌های انتقال سیالات، تجهیزات فلزی سنگین و سبک، صنایع الکتریکی، لوازم خانگی، قوطی‌سازی، ماشین‌آلات کشاورزی، محصولات فولادی و فلزی و....

سیستم فروش فولاد مبارکه براساس کدام الگو طراحی شده است؟

در سیستم فروش فولاد مبارکه از یک تجربه طلایی در دنیا استفاده شده و آن نزدیک‌شدن به مصرف‌کنندگان بزرگ است. این نظام فروش براساس یک الگوی قانونمند، علمی‌و تجربه شده در دنیا بنا شده و احتمال خطا و اعمال سلیقه در آن بسیار دشوار و تقریباً غیرممکن است.

اخیراً شنیده شده صنعت گران فولاد دغدغه‌هایی از کاهش سهمیه فولاد مورد نیازشان دارند. آیا این موضوع صحت دارد؟

خیر، براساس اعداد و ارقام تولید و مصرف، این موضوع صحت ندارد زیرا در ۶ ماهه اول سال میزان تولید فولادمبارکه ۱۴ درصد بیشتر از مشابه سال قبل است. ولی به مشتریان ما تعداد قابل توجهی در همین مدت اضافه شده، از طرفی تا مدتی پیش که قیمت محصولات فولاد مبارکه بسیار پایین‌تر از قیمت‌های جهانی بود و نیز عدم تمایل به واردات از سوی تولیدکنندگان به دلیل بالابودن هزینه تمام شده واردات و همینطور تغییرات نرخ ارز، تولیدکنندگان تمایل صد درصدی‌شان خرید از فولاد مبارکه بود. اما فولاد مبارکه قادر به تأمین همه نیازهای متقاضیان نبوده و همین مسئله باعث چنین تفکری شده است. ضمن اینکه در گذشته هم فولاد مبارکه درصدی از تولید واقعی مصرف‌کنندگان را تأمین می‌کرد و شرکت‌ها مابقی نیازشان را از طریق واردات تأمین می‌نمودند. همینطور که اشاره شد به دلیل همین محدودیت‌ها تقاضای تحویل صد درصدی نیازشان را از فولاد مبارکه می‌نمودند. البته در این وضعیت برخی از مشتریان هم بودند که کالای دریافتی را در تولید بکار نمی‌گرفتند که به آنها تذکر داده شد و یا کد خرید آنها به حالت تعلیق درآمد و تلاش گردید با بازدید‌های سریع و سرزده و روش‌های دیگر از عدم فروش محصول دریافتی از فولاد مبارکه اطمینان حاصل گردد و تولیدکنندگان نهایی کسب ارزش بیشتر در محصول خریداری شده را صرفاً در تولید جستجو کنند نه در فروش محصول در بازار آزاد.

در مورد افزایش قیمت‌های فولاد مبارکه چه نظری دارید؟

با رشد قیمت‌ها در بازار جهانی و شدت گرفتن فاصله بین قیمت داخلی و جهانی، با نظارت کمیته فولاد بر عرضه و فروش و قیمت‌های فولادسازان، تلاش می‌شود بازار متعادل گردد. نکته مهم اینکه مصرف سالانه ایران تقریباً ۱۲ میلیون تن است و فولادمبارکه بیش از ۵/۴ میلیون تن، نزدیک به ۴۵ درصد را تولید می‌کند.

( میزان مصرف سرانه فولاد در ایران حدود ۲۰۰کیلوگرم است که تقریباً ۱۴۰ کیلوگرم آن در داخل تولید شده و مابقی از خارج وارد می‌شود. ) اختلاف این دو عدد از طریق واردات تامین می‌شود که در ماههای اخیر بسیار کاهش داشته و اختلاف قیمت بوجود آمده مشکلاتی را بوجود آورده بود که امید می‌رود با تصمیم‌های اخیر مشکلات به حداقل خود برسد.

در خاتمه چنانچه مسائل دیگری را لازم می‌دانید بیان فرمائید؟

ورق فولادی یک کالای صنعتی است و مشتریان آن برعکس مشتریان تیرآهن ومیلگرد، عامه مردم نیستند بنابراین ورق، مشتریان خاص خودش را دارد. طبیعی است وقتی قیمت یک محصول در بازار رشد می‌کند همه ترجیح می‌دهند آن کالا را خریداری کنند و همین امر منجر به افزایش قیمت در بازار می‌شود و نیز بازار ورق ایران به هر حال از قیمت‌های جهانی تاثیرپذیر است و به همین خاطر مصرف‌کنندگان هنگام رشد قیمت‌های جهانی ورق به جای خرید از واردکنندگان و تجار به خرید از فولادمبارکه تمایل پیدا می‌کنند که قادر نیستیم همه نیازها را پاسخگو باشیم.

امیدواریم با تحقق خط ری‌فاینانس تولیدکنندگان بتوانند کسری نیازشان را تأمین کنند. شرکت فولادمبارکه در ۶ ماهه اول سال جاری با عرضه بیش از ۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تن انواع محصولات تولیدی خود در بازار مصرف ورق‌های فولادی به رکورد تازه‌ای دست پیدا نمود، بطوریکه نسبت به مدت مشابه‌ سال‌ قبل ۱۴درصد رشد و نسبت به آخرین رکورد ۳۱ هزار تن افزایش داشته است.

در آخر از فرصت استفاده می‌کنم و از همه دست اندرکاران کمیته فولاد و سازمان‌ حمایت که به واسطه تعهداتشان برای کنترل قیمت و تنظیم بازار تلاش می‌کنند و نیز از همه عزیزانی که در فولاد مبارکه تلاش می‌کنند با کار مضاعف و خستگی‌ناپذیر در سال جهاد اقتصادی با تولید بیشتر تحریم‌ها را خنثی کنند و پاسخگوی بخش عمده‌ای از بازار مصرف داخلی باشند تا در تحقق اهداف دولت محترم و خدمت‌گذار گام بردارند سپاسگزاری می‌کنم.