پارکهای شهری و مزایای توریستی آنها
مهدیس مدنی کارشناس ارشد برنامهریزی توریسم پارکها و فضاهای سبز در شهرها ضامن سلامت جسم و روح شهروندان هستند و محیطهای شهری را برای کار و زندگی دلچسب و جذاب میکنند. با این وجود هنوز کلانشهرهای بسیاری در دنیا وجود دارند که در طراحی و مدیریت چنین فضاهایی چندان موفق عمل نکردهاند. رشد جمعیت و افزایش مهاجرت به شهرها از یکسو فضاهای شهری را با محدودیت بیشتری مواجه ساخته و از سوی دیگر نیاز شهروندان به فضاهای سبز برای آسایش خاطر افزایش یافته است. طراحی و ساخت پارکهای خلاقانه و زیبا در پاسخ به این نیاز اساسی انسان شهرنشین از نیمه دوم قرن نوزدهم در بسیاری از شهرهای مهم و مدرن دنیا آغاز شد.
مهدیس مدنی کارشناس ارشد برنامهریزی توریسم پارکها و فضاهای سبز در شهرها ضامن سلامت جسم و روح شهروندان هستند و محیطهای شهری را برای کار و زندگی دلچسب و جذاب میکنند. با این وجود هنوز کلانشهرهای بسیاری در دنیا وجود دارند که در طراحی و مدیریت چنین فضاهایی چندان موفق عمل نکردهاند. رشد جمعیت و افزایش مهاجرت به شهرها از یکسو فضاهای شهری را با محدودیت بیشتری مواجه ساخته و از سوی دیگر نیاز شهروندان به فضاهای سبز برای آسایش خاطر افزایش یافته است. طراحی و ساخت پارکهای خلاقانه و زیبا در پاسخ به این نیاز اساسی انسان شهرنشین از نیمه دوم قرن نوزدهم در بسیاری از شهرهای مهم و مدرن دنیا آغاز شد. در همان زمان برنامهریزان شهری بر این باور بودند که پارکهای شهری از میزان استرس و اضطراب زندگی شهری میکاهند و شرایطی عادلانه و برابر را برای فقیر و غنی ایجاد میکنند تا در کنار هم از طبیعت و آرامش لذت ببرند. پارکها نقش بسیار مهمی در پایداری محیط زیست شهرها دارند. این پارکها موجب خنک شدن و تمیزی هوا میشوند. در عین اینکه برای خانوادههای کمدرآمد تفریحی ارزان و در دسترس محسوب میشوند. بهطور کل وجود چنین فضاهایی تاثیرات روانی عمیقی بر جامعه میگذارد و از میزان جرم و جنایتها نیز میکاهد. منافع ساخت چنین پارکهایی میتواند بسیار بیش از انتظار باشد. پارکهایی چون سنترال پارک نیویورک که در سال میزبان ۳۰ میلیون بازدیدکننده هستند شهرت جهانی دارند. این پارکها با در برداشتن هکتارها زمین فضاهای آموزشی، پژوهشی و تفریحی را در هم آمیختهاند و پذیرای طیف وسیعی از سلایق و علایق گوناگون هستند. برخی از آنها تلاش کردهاند هنرمندان بینالمللی را برای خلق آثار هنری متناسب با چنین فضاهایی فرابخوانند. برخی دیگر نیز تلاش کردهاند تا با غنی ساختن موزه و جمعآوری کلکسیونهای منحصربهفرد برای خود نام و آوازهای بینالمللی بهوجود بیاورند. باز هم موزه سنترال پارک در این زمینه مثال مناسبی است که با داشتن بزرگترین کلکسیون آثار و بقایای دایناسورها نه تنها بازدیدکنندگان و بهویژه کودکان را به خود جذب میکند بلکه پژوهشگران بسیاری از سراسر دنیا را برای تحقیق و پژوهش گرد هم میآورد.
مبحث گردشگری در خصوص پارکهای شهری بیشتر درباره پارکهای بزرگ و چندمنظوره است. در ادبیات تحقیق در این زمینه کمتر به اثرات و تبعات پارکهای کوچک پرداخته شده است. اگرچه مزایا و منافع پارکهای کوچک شهری برای شهروندان و ساکنان شهری به همان اندازه مهم و ارزشمند است اما آثار و تبعات برنامهریزی، طراحی و ساخت پارکهای بزرگ در جلب گردشگران و بازدیدکنندگان چنان است که اغلب شهرهای مدرن و مشهور دنیا سعی کردهاند با تاسیس پارکی اینچنین بر جذابیتهای توریستی شهر خود بیفزایند. تا جاییکه گاهی اوقات دیدار از یک پارک یا موزه یا اثری هنری در آن بهدلیل اصلی سفر به یک شهر تبدیل میشود.
ارسال نظر