خانه‌های تاریخی کرمان اقامتگاه می‌شوند و از بین نمی‌روند

بافت تاریخی کرمان که طی سال‌های گذشته شاهد رکود و تخریب بود این روزها در حال رونق گرفتن دوباره است. تبدیل خانه‌های تاریخی یکی از کهن‌ترین شهرهای کشور به هتل‌های سنتی و تغییر کاربری این اماکن تاریخی، بافت تاریخی شهر کرمان را در آستانه تحولی بزرگ قرار داده است. ساماندهی بافت تاریخی و بهسازی این بخش از شهرهای تاریخی همواره با چالش و بگو مگوهای مختلف همراه بوده است و شهر کرمان نیز از این قاعده مستثنا نیست.

کرمان به گواه نقشه‌های کهن ایران زمین ازجمله قدیمی‌ترین شهرهای این سرزمین است و در طول تاریخ ایران همواره نقش قابل توجهی را بر عهده داشته است، وجود بناهای کهن تاریخی در شهر کرمان سندی بر این مدعا است و به همین دلیل کرمان را کلکسیونی از معماری کهن ایرانی می‌نامند.

علی مهاجری، مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان در گفت‌و گو

با خبرگزاری مهر درباره وضعیت بناهای این استان و برنامه‌های تغییر کاربری آن گفت: سال‌ها بود که بناهای تاریخی استان کرمان مورد بی‌توجهی قرار می‌گرفتند اما هم‌اکنون با همکاری مسوولان کرمان شاهد برنامه‌ریزی برای رونق شهر کرمان بر مبنای توسعه گردشگری هستیم. مرمت بازار تاریخی کرمان و تبدیل این بازار به بزرگ‌ترین بازار مسقف ایران نقطه آغازی بر احیای آثار تاریخی کرمان است.

وی یکی از مهمترین سیاست‌های میراث فرهنگی استان کرمان را تغییر کاربری این بناهای تاریخی و مرمت آنها با همکاری بخش خصوصی دانست و گفت: این کار با نظارت جدی و کامل کارشناسان میراث فرهنگی انجام می‌شود. مهاجری گفت: آنچه ما دنبال آن هستیم و استاندار و شهردار کرمان نیز کاملا با آن موافق هستند و همکاری می‌کنند احیای بافت تاریخی کرمان است که در این زمینه مردم نیز باید همکاری کنند زیرا اکثر خانه‌های بافت تاریخی کرمان دارای مالکیت خصوصی هستند. وی در خصوص عمران شهری کرمان نیز گفت: در صورتی‌که زیرساخت‌ها در کرمان مهیا باشد گردشگر به این شهر وارد می‌شود و نباید فکر کرد که اگر ساختمانی در شهر کرمان احداث شود چهره تاریخی از بین می‌رود .

باید بین این دو اصل تناسب وجود داشته باشد؛ ضمن اینکه ما به مردم کرمان تضمین می‌دهیم به هیچ عنوان اجازه تخریب هیچ اثر تاریخی با ارزشی را نمی‌دهیم.

احداث هتل‌ها و اقامتگاه‌های سنتی در دستور کار

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: دیکته ننوشته غلط ندارد؛ به همین دلیل از کارشناسان هم می‌خواهیم صبر داشته باشند و اجازه دهند طرح‌های میراث فرهنگی اجرا شود و در نهایت شاهد توسعه گردشگری و احیای بناهای تاریخی در شهر باشیم.

وی ادامه داد: تغییر کاربری نیز این‌گونه انجام می‌شود که ما فرصت‌ها را از جمله احداث هتل‌های سنتی در بافت تاریخی کرمان، ایجاد رستوران و مکان‌های اقامتی و رفاهی در بافت تاریخی کرمان به سرمایه‌گذاران معرفی و از آنها حمایت می‌کنیم.

وی گفت: تخریب و سیاه‌نمایی در این مسیر تنها جلوی توسعه گردشگری در کرمان را می‌گیرد و این فرصت را هدر می‌دهد.