ویزای 5 کشور برای ایرانیان محدود یا لغو شد
دنیای اقتصاد - گرجستان، عمان، اندونزی، مصر و اینک مالزی. این پنج کشور در سه ماه و اندی گذشته روندی منفی در روابط گردشگری خود با ایران پیش گرفته‌اند؛ یعنی از همان زمانی که حسن روحانی با شعار اعتدال و بهبود روابط با جامعه بین‌المللی در انتخابات ریاست‌جمهوری 24 خرداد پیروز شد.
به گزارش سایت دیپلماسی ایرانی در 12 تیرماه، در همان روزهایی که رییس‌جمهور جدید ایران در سخنرانی‌های خود، از تعامل سخن می‌گفت، دولت گرجستان اعلام کرد به‌صورت یکجانبه، اقدام به لغو قراردادی کرده که سه سال پیش برای سفر اتباع دو کشور بدون نیاز به ویزا، میان تهران و تفلیس به امضا رسیده بود.
گرجستان اعلام کرد: به واسطه نگرانی از اینکه ممکن است تهران از روابط تجاری با این کشور جهت دور زدن تحریم‌های غرب علیه خود استفاده کند، اقدام به بازنگری در قرارداد سفر بدون نیاز به ویزا میان دو کشور کرده است. یک ماه بعد نیز عمان صدور ویزای توریستی را برای ایرانی‌ها متوقف کرد.به طور همزمان دولت اندونزی گفت که دیگر به اتباع ایرانی در فرودگاه‌هایش ویزا نمی‌دهد.
یک ماه پس از انتخاب رییس‌جمهور جدید ایران دولت اندونزی اعلام کرد: مقررات صدور روادید در بدو ورود به کشور را برای شهروندان ایرانی، لغو و صدور روادید به این صورت را متوقف می‌کند.
بنا بر ادعای دولت این کشور، دلیل این کار، قاچاق فزاینده از سوی اتباع ایرانی و همچنین استفاده این افراد از خاک اندونزی به‌عنوان محلی برای گرفتن پناهندگی در استرالیا بوده است. به نوشته آسوشیتدپرس، ماریوتو‌هادی، سخنگوی دفتر مهاجرت اندونزی گفت: بسیاری از ایرانی‌ها برای گردشگری به اندونزی نمی آیند و فعالیت‌های آنها برای دولت دردسر درست کرده است.
هر چند این تصمیم پیش از روی کار آمدن دولت روحانی اتخاذ شد؛ اما پس از اینکه روحانی و تیمش در کابینه مستقر شدند، اجرایی شد. روزنامه گاردین چندی قبل در این زمینه نوشت: این کار در پی درخواست کوین راد، نخست وزیر استرالیا انجام گرفت که از اندونزی خواسته بود، مسیر ورود پناه‌جویان ایرانی را به استرالیا سخت تر کند.
مدت کوتاهی پس از اجرای این تصمیم از سوی اندونزی، در شرایطی که دولت جدید از تلاش برای تقویت صنعت گردشگری ایران با اقداماتی نظیر حذف روادید سخن می‌گفت، مصر رسما اعلام کرد که تمام روابط گردشگری خود را با ایران به حال تعلیق در می‌آورد. قاهره تاکید کرد: قطع روابط شامل توقف پروازهای مستقیم نیز می‌شود که تنها ۶ ماه از آغاز فعالیت آن گذشته بود.
قاهره تنها سه روز پس از مکالمه تاریخی روسای جمهور ایران و آمریکا، اعلام کرد که تمام روابط گردشگری خود را با ایران متوقف می‌کند. در همان روزهایی که تحلیلگران و کارشناسان در شوک ناشی از این تماس تلفنی به سر می‌بردند و تحلیل‌های اولیه، نوید‌بخش آینده‌ای بهتر در روابط ایران با جامعه بین‌المللی از جمله آمریکا بود.
از سوی دیگر این خبر همزمان با انتشار خبر بررسی پرواز مستقیم بین ایران و آمریکا منتشر شد که تابستان ۹۱ را در ذهن تداعی می‌کند. به هر ترتیب در حالی که موضوع برقراری پروازهای مستقیم بین ایران و آمریکا با چالش‌های بسیاری از جمله لغو تحریم‌ها مواجه است، این موضوع بیش از لغو ویزای بدو ورود برای ایرانیان در فرودگاه‌های اندونزی، توقف کامل پروازها و روابط گردشگری مصر با ایران و اخیرا کاهش زمان ویزا برای ایرانیانی که به مالزی سفر می‌کنند، مورد توجه رسانه‌ها قرار دارد.