سرانجام برنامه لغو ویزا با همسایه شمالی چه میشود؟
گامهای طولانی برای لغو ویزای ایران و آذربایجان
دنیای اقتصاد: حدود ۶ ماه پیش بود که الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان در نشست مشترک با حسن روحانی رئیسجمهوری کشورمان، خبر از تسهیل صدور روادید میان ایران و آذربایجان داد و گفت که از این به بعد هموطنان ایران و آذربایجان میتوانند بدون ویزا به کشورهای هم سفر کنند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، این اتفاق اما هنوز به وقوع نپیوسته و گویا گامهای مختلفی تا رسیدن به لغو کامل ویزا باید طی شود. این درحالی است که سالهاست اتباع آذربایجانی میتوانند بدون ویزا به ایران سفر کنند؛ امری که موجب شده آذربایجانیها یکی از پرتعدادترین گردشگران ورودی به ایران باشند.
دنیای اقتصاد: حدود ۶ ماه پیش بود که الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان در نشست مشترک با حسن روحانی رئیسجمهوری کشورمان، خبر از تسهیل صدور روادید میان ایران و آذربایجان داد و گفت که از این به بعد هموطنان ایران و آذربایجان میتوانند بدون ویزا به کشورهای هم سفر کنند. به گزارش «دنیای اقتصاد»، این اتفاق اما هنوز به وقوع نپیوسته و گویا گامهای مختلفی تا رسیدن به لغو کامل ویزا باید طی شود. این درحالی است که سالهاست اتباع آذربایجانی میتوانند بدون ویزا به ایران سفر کنند؛ امری که موجب شده آذربایجانیها یکی از پرتعدادترین گردشگران ورودی به ایران باشند.در همین حال به عنوان یک گام در تسهیل فرآیند دریافت ویزای همسایه شمالی، اواخر دیماه امکان اخذ ویزای جمهوری آذربایجان برای اتباع ایرانی، ظرف سه روز از طریق رایانه فراهم شد. با استفاده از این سامانه اتباع ایران میتوانند در ۷ روز هفته بدون مراجعه به نمایندگیهای سیاسی کنسولی جمهوری آذربایجان در محل اقامت خود با مراجعه به سامانه مربوطه ضمن پر کردن فرم الکترونیک ویزا، سه روز بعد نسبت به اخذ روادید خود اقدام کنند. به گفته سفیر ایران در جمهوری آذربایجان، روادیدی که از طریق این سامانه صادر میشود، حداکثر ۳۰ روزه است و متقاضیان درخواست روادید بیش از ۳۰روز باید به نمایندگیهای سیاسی کنسولی جمهوری آذربایجان در محل اقامت خود مراجعه کنند.
تسهیلات سه مرحلهای
به گزارش خبرگزاری مهر، سفیر کشورمان در باکو پیرو این موضوع توضیح داده که در مرحله اول مساله لغو ویزا مطرح نیست؛ بلکه در این مرحله دو کشور تسهیلات فرودگاهی را برای سفر اتباع خود در نظر میگیرند. پس از آن در حدود سه ماه دیگر تسهیلات صدور روادید در مبادی ورودی مرزهای دوکشور یعنی در مرزهای آستارا و بیلهسوار برقرار میشود و در مرحله سوم با تکمیل امکانات فنی دو کشور وارد مرحله نهایی این روند یعنی لغو روادید خواهند شد. براساس این گزارش، اکنون اگر گردشگران ایرانی بخواهند به این کشور سفر کنند باید حدود ۲۰ دلار هزینه برای ویزا بدهند و سه تا چهار روز کاری نیز زمان بگذارند؛ موضوعی که پیش از این بیش از ۷روز کاری به طول میانجامید. در همین حال، نماینده اطلاعرسانی گردشگری ایران در باکو نیز به «مهر» توضیح داده است: «ویزای ایران و باکو لغو نشده، فقط نسبت به گذشته تسهیل شده است؛ یعنی از طریق اینترنت میتوان ویزای الکترونیکی گرفت آن هم در سه روز کاری. حتی گردشگران ایرانی که ویزا کارت یا مسترکارت داشته باشند میتوانند بدون مراجعه به کنسولگری، این ویزا را به راحتی دریافت کنند.» نسرین جاویدفر یادآور شده که مردم آذربایجان برای آمدن به ایران مشکل ویزا ندارند، چون ایران مدتها قبل ویزا را برای مردم این کشور لغو کرده است.
تورهای نوروزی
با اینهمه، تورهای نوروز ۹۶ باکو هم از طریق زمینی و هم از طریق هوایی توسط آژانسهای مسافرتی فروخته میشود. آنچه که اکنون در پکیج تورهای باکو مشاهده میشود، یک گردشگر برای سفر سه شب و چهار روز به مرکز آذربایجان از طریق یکی از ایرلاینهای ایرانی باید حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بپردازند. این نرخ برای سفرهای هوایی از تهران است اما برای کسانی که بخواهند از تبریز هم به باکو بروند نرخ تور چندان تفاوتی ندارد، بلکه بیشترین تفاوت در ستاره هتل و کیفیت اجرای تور است. در این باره، نایبرئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی استان آذربایجان شرقی گفته است: «قیمتها برای سفر از تهران یا تبریز به مقصد باکو تفاوتی نمیکند. شاید تفاوت در مسیر زمینی باشد که آن هم حدود ۵ ساعت راه از تبریز تا مرز بیله سوار و از آنجا هم حدود یک ساعت تا باکو فاصله است. معطلی مرز هم زیاد نیست؛ مگر در ایام نوروز که آن هم حدود یک ساعت است.»
رشید رجبپور درباره اینکه چه تعداد گردشگر از تبریز به باکو میروند، نیز ابراز کرده است: «با وجود اینکه در ترکیه شاهد اتفاقات متعددی هستیم، اما هنوز نتوانستهایم جایگزینی برای این کشور از نظر خدمات، امکانات و قیمت داشته باشیم. حتی در دو بار نظرسنجی از مسافران ایرانی آنها بازهم ترکیه را اولین مقصد سفر دانستند. پس از آن باکو و گرجستان بیشترین مسافر را دارد.» حالا سفر به باکو برای ایرانیها یکی از سفرهای ارزان و آسان بهشمار میآید و روز به روز بر تعداد ایرانیهای گردشگر در باکو افزوده میشود.
ارسال نظر