رئیس کارگروه واگذاری استقلال و پرسپولیس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»
زمانی: مهرماه مبلغ قطعی مزایده مشخص میشود
دنیای اقتصاد - حمید رجبی: موضوع واگذاری باشگاههای ورزشی و به ویژه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی بیش از یک دهه است که مطرح شده اما هر بار به دلایلی شکست خورده و عقیم مانده است. در این بین بعضی از رجال سیاسی، این تیمهای محبوب را حیاط خلوت خود دانسته و با ورود به هیات مدیره آنها از شرایط و امتیازات ویژهای سود بردهاند که یکی از مهمترین آنها «شهرت» بوده است. اما در دولت یازدهم هم این موضوع از اولویتهای وزارت ورزش اعلام شد. یک قهرمان کشتی مامور زیر یک خم گرفتن از این پرونده سنگین شد و با شعار واگذاری پای چند اسپانسر پر سرو صدا به این دو باشگاه باز شد.
دنیای اقتصاد - حمید رجبی: موضوع واگذاری باشگاههای ورزشی و به ویژه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی بیش از یک دهه است که مطرح شده اما هر بار به دلایلی شکست خورده و عقیم مانده است. در این بین بعضی از رجال سیاسی، این تیمهای محبوب را حیاط خلوت خود دانسته و با ورود به هیات مدیره آنها از شرایط و امتیازات ویژهای سود بردهاند که یکی از مهمترین آنها «شهرت» بوده است. اما در دولت یازدهم هم این موضوع از اولویتهای وزارت ورزش اعلام شد. یک قهرمان کشتی مامور زیر یک خم گرفتن از این پرونده سنگین شد و با شعار واگذاری پای چند اسپانسر پر سرو صدا به این دو باشگاه باز شد. از طرف دیگر وزارت اقتصاد بهعنوان متصدی واگذاری این دو باشگاه معرفی شد و کمیسیون اصل نود مجلس هم یک نماینده را برای نظارت بر چگونگی این واگذاری
انتخاب کرد.
با وجود تمام این تمهیدات اما باز کردن این کلاف سر در گم هنوز با اصول اقتصادی قابل توجیه بهنظر نمیرسد.
سادهترین نسخه وارد کردن آنها در بورس است، اما طبق قانون وقتی یک شرکت میخواهد وارد بورس شود باید از ۳ سال قبل نشان داده باشد که زیانده نیست و درآمدزایی آن باید مشخص باشد، چرا که وقتی که میخواهید سهامی را به کسی بفروشید باید نسبت سوددهی به سهام را بدانید، اما نه استقلال و نه پرسپولیس چنین ویژگی ندارند.
با این حال بهنظر میرسد مجلس شورای اسلامی تصمیم جدی دارد که تا پایان امسال این دو باشگاه به بخش خصوصی واگذار شوند. بر همین اساس حسن زمانی عضو سابق هیات مدیره باشگاه استقلال که بهعنوان رئیس کارگروه نظارت بر واگذاری استقلال و پرسپولیس در مجلس منصوب شده در گفتوگو با روزنامه «دنیای اقتصاد» اظهار امیدواری کرد بهزودی حسابرسی دو باشگاه تمام شود و امکان قیمتگذاری برای سازمان خصوصی سازی فراهم شود.
ازآخرین اقداماتی که برای واگذاری این دوباشگاه انجام شده است صحبت کنید.
بعد از مشخص شدن کار از سوی مجلس، گزارش آخرین وضعیت دو باشگاه را از دیوان محاسبات خواستار شدیم که این گزارش تا شنبه تکمیل و ارسال خواهد شد تا آخرین وضعیت اموال این دو تیم مشخص شود. عدهای تمایل داشتند دو باشگاه استقلال و پرسپولیس از طریق فرابورس واگذار شوند که در نهایت طبق مصوبه مجلس واگذاری این دو باشگاه از طریق مزایده صورت خواهد گرفت.
حسابرسی این دو باشگاه چه زمانی تمام میشود؟
طبیعتا این سازمان خصوصیسازی است که بیشترین مسوولیت را درخصوص واگذاری این دو باشگاه به عهده دارد وپیگیری و مدیریت تمام این مراحل با این سازمان است.اکنون از طرف سازمان خصوصی سازی و سازمان حسابرسی حسابهای این دو باشگاه در حال رسیدگی و بررسی است و پیش بینی ما این است که تا اوایل مهر ماه این گزارش آماده شده و مقدمات این واگذاری انجام گیرد.
قیمت پایه این مزایده چه میزان در نظر گرفته شده است ؟
بعد از مشخص شدن وضعیت دارایی و بدهیها کمیتهای برای قیمت گذاری تشکیل میشود که در این میان بیشک باارزشترین اموال این دو تیم برندهای آنان است. هنوز رقم دقیقی از برند این دو تیم استخراج نشده است اما بهنظر میرسد برند این دو تیم چیزی حدود ۱۰۰ میلیارد تومان ارزشگذاری شود که براساس این برند قیمت پایه مزایده مشخص میشود. با این حال ما تاکید کردهایم که قیمت پایه این مزایده همان ۱۰۰ میلیارد تومان خواهد بود که با حسابرسی که صورت خواهد گرفت احتمال اینکه این قیمت زیادتر هم شود وجود دارد.با این حال در مهرماه ما جلسهای با حضور سازمان خصوصیسازی و وزارت ورزش و جوانان در مجلس شورای اسلامی خواهیم داشت تا آخرین وضعیت، بازبینی و موانع برطرف شود و حداکثر تا آخر مهرماه مبلغ قطعی مزایده دو باشگاه مشخص شود.
پس تکلیف بدهیهای این دو تیم چه میشود؟
درست است که پرسپولیس و استقلال بدهی دارند، اما آنها داراییهایی هم دارند که اگر تبدیل و محاسبه شوند، رقمشان بیش از بدهیها میشود و خوشبختانه با کارهایی که خصوصیسازی انجام داده، مقدار زیادی از این مشکل حل شده است.از سویی دیگر اگر وزارت ورزش واقعا قصد دارد که زودتر تکلیف این دو باشگاه مشخص شود باید خودش مشکلات ورزشگاههای درفشیفر و مرغوبکار را حل کند که این ورزشگاهها نیز جزو اموال این دو تیم محسوب شود.از سوی دیگر این دو تیم اموال دیگری هم دارند که آن اموال پس از حسابرسی روی موضوع قیمتگذاری تاثیر خواهند داشت.
قراردادهای این دو باشگاه با اسپانسرهای فعلی چه فرجامی خواهد داشت؟
تا آنجایی که من مطلع هستم و از صحبتهای آقای خادم مشخص بود خوشبختانه قراردادهای این دو باشگاه با اسپانسرهای مالی خود یکساله است، اما بعد از واگذاری هم از این ناحیه مشکلی برای دو تیم پیش نخواهد آمد. بعد از واگذاری، مالکین میتوانند با اسپانسرهای خود تا پایان قرارداد ادامه دهند یا اگر توافقی حاصل نشد بهدنبال اسپانسر جدید باشند. در آن زمان دیگر این دو تیم از وزارت ورزش جدا شده و مالکان آنها خود میتوانند برای قرارداد با حامی مالی جدید مستقیما اقدام کنند.
آیا شرایط خاصی برای خریداران در این مزایده در نظر گرفته شده است؟
این مزایده شرایط پیچیدهای ندارد. مثل بقیه مزایدهها، اما نظر ما این است که اولویت خرید به پیشکسوتان و هواداران دو تیم داده شود و درصدی از سهام به آنها برسد. چون با این کار پشتیبانی خوبی از این دو باشگاه در آینده انجام خواهد شد، اما در مجموع ورود به مزایده برای عموم آزاد است مگر اینکه میزان استقبال بسیار بالا باشد. در این صورت سازمان خصوصیسازی میتواند برای محدود کردن میزان شرکتکنندگان، ضوابطی را مشخص کند.
آیا وزارت ورزش تمایل و تعهد به انجام واگذاری آنها دارد؟
در دورههای قبل سازمان تربیت بدنی و حتی در اولین سال تشکیل وزارت ورزش عزم جدی برای خصوصیسازی این دو باشگاه وجود نداشت، اما در شرایط فعلی وزارت ورزش همکاریهای خوبی برای این مهم انجام داده است.
این دو باشگاه، شناسنامه فوتبال ایران هستند و باید کمک شود که از این وضعیت بیرون بیایند. تنها با خصوصیسازی است که مشکلات استقلال و پرسپولیس حل میشود پس وزارت ورزش اگر میخواهد به این موضوع تن بدهد باید قواعد بازی را هم بپذیرد. طبیعتا وقتی خصوصیسازی انجام شد دیگر وزارت ورزش نمیتواند در انتخاب اعضای هیات مدیره دخالت کند.
من به شخصه روی استقلال و پرسپولیس اشراف دارم و با برنامهای که ریخته شده، فکر میکنم تا پایان امسال این اتفاق رخ میدهد.
ارسال نظر