احسانی:خصوصی‌سازی کار شاقی نیست ما پیچیده‌اش می‌کنیم!

دستور محمود احمدی‌نژاد به علی آبادی، رییس سابق سازمان تربیت بدنی، آخرین برگ از پرونده قطور خصوصی‌سازی دو باشگاه بزرگ استقلال و پرسپولیس است که البته هنوز قدم‌های اولیه آن هم برداشته نشده تا این طلسم چندین و چند ساله بشکند و این دو باشگاه جز تحمیل هزینه بر دولت و به دوش کشیدن افتخارات گذشته، هیچ توجیه ورزشی و اقتصادی برای فعالیت و ادامه حیات ندارند. مقاومت در برابر خصوصی‌سازی، اما فقط منحصر به این دو تیم نیست و هر تیم دیگری که به این سمت حرکت کند، با انبوهی از مشکلات و موانع مواجه خواهد شد. این بار مصطفی آجورلو، رییس اتحادیه باشگاه‌های فوتبال و مدیرعامل سابق باشگاه سابق! پاس تهران و محمد احسانی، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در میزگرد ایسنا به موانع و چالش‌های خصوصی‌سازی در ورزش ایران پرداخته‌اند که گوشه هایی از آن را می‌خوانید:

در بخش خصوصی باید منفعت سرمایه‌گذار را در نظر بگیریم (از نظر اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی)، از سوی دیگر دولت باید سود و منفعت اجتماع را در نظر بگیرد. به این حالت در اصطلاح مدیریت «برد ـ برد» می‌گویند. اما وقتی هر دو طرف اشتباه کنند «باخت ـ باخت» می‌شود. هم دولت می‌بازد، هم بخش‌خصوصی. خصوصی‌سازی یک شبه انجام نمی‌شود، یک فرآیند است اگر این فرآیند را به طور صحیح انجام دهیم هم طرف دولت و هم طرف بخش خصوصی برنده می‌شوند و به برد - برد می‌رسیم و اگر درست انجام ندهیم باخت ـ باخت می‌شود. مثل حالا که مثلا یک بخش را واگذار می‌کنیم و دولت امکاناتی را که برای مردم است و باید در بخش همگانی یا آموزشی استفاده شود به بخش خصوصی واگذار می‌کند و بخش خصوصی هم نمی‌تواند درآمد لازم را به دست بیاورد و در این حالت هر دو طرف باخته‌اند.

زیربنای اصلی خصوصی که باید مورد دقت قرار بگیرد این است که باید نگاه کلان و برنامه‌ریزی استراتژی در این رابطه داشته باشیم و برای این برنامه‌ریزی استراتژیک نیازمندیم که افراد متخصص و متبحر داشته باشیم تا برنامه را به سرانجام برسانند. این فرآیند مهم است. اگر ما یک ساختار نداشته باشیم و قانون را در مجلس تصویب نکنیم به سمت سلیقه شخصی حرکت خواهیم کرد. وقتی به سمت سلیقه شخصی رفتیم به انحراف کشیده خواهیم شد. از سوی دیگر ما نباید این کار را سخت کنیم. اکنون در دنیا در ارتباط با خصوصی سازی یک سری کارها انجام شده و علمی هم هست، ما می‌توانیم از آنها الگوبرداری کنیم و آن را با مسائل اقتصادی، اجتماعی،‌ فرهنگی، سیاسی و مذهبی خودمان بومی‌سازی کرده و جلو برویم. این چندان کار شاقی نیست! چیز سختی نیست که ما داریم پیچیده‌اش می‌کنیم، همه چیز مشخص است. ساختار تعریف شده است.

باید بدنه خصوصی سازی، سازمان‌های خصوصی سازی و متخصصان ورزشی طی یک جلسه در کوتاه‌ترین مدت قوانین و مقررات را درست کرده و آن را در مجلس تصویب کنند. سازمان خصوصی سازی در این باره باید با توجه به قانون اساسی کشور و قانون تجارت کمک کند. حالا مدیران سیاسی ما برنامه را دوست ندارند تا جوابگو نباشند.