تنها عادت بد «فلورنتینو»

رییس جدید باشگاه رئال مادرید در بازگشتش به ریاست این باشگاه پایتخت نشین اسپانیا همان طور که در مبارزه‌های انتخاباتی خود به هواداران مادریدی وعده داده بود، ستارگان بزرگ دنیای فوتبال را به سانتیاگو برنابئو می‌برد. اول از همه کاکا با ‌٦٥‌میلیون و در پی او کریستیانو رونالدو با ‌٩٣میلیون یورو پیراهن سفید قوهای سپید مادریدی را به تن کردند. گفته می‌شود او قصد دارد برای ساخت تیم مورد نظرش ‌٣٠٠‌میلیون یورو هزینه کند. پرداخت این رقم‌های نجومی آن هم در روزهایی که دنیا گرفتار بحران مالی سنگینی است، عجیب و شگفت‌انگیزتر از همیشه به نظر می‌رسد. پرسش این است که پرس ‌٦٢ ساله در سنی که انسان‌ها بیشتر از همیشه محتاط و حسابگر می‌شوند، چگونه و به چه دلیل حاضر به پرداخت این همه پول شده است و به گفته این مثل یوروهایش را همچون ریگ خرج می‌کند؟ او که مالک یک شرکت بزرگ ساختمانی است، از این سرمایه‌گذاری چه قصد و هدفی را دنبال می‌کند؟

حقیقت آن است که پرس، یکی از بانفوذترین افراد در کشور اسپانیا از این پرداخت‌ها در کنار رئال مادرید سود می‌برد. پرداخت‌هایی که صدای بسیاری از جمله میشل پلاتینی، اوتمار هیتسفلد یا فرناندو تورس را درآورده است. رییس فرانسوی اتحادیه فوتبال اروپا پرداخت این رقم‌ها را در این روزهای بحران مالی جهانی «ناجوانمردانه و به دور از انصاف و اخلاق» قلمداد کرد. پرس در این میان البته هوادارنی هم دارد؛ از جمله سپ بلاتر، رییس سوئیسی فدراسیون جهانی فوتبال که می‌گوید، مردم در فوتبال چشم‌شان به ستارگان است و تشنه تماشای بازی ستاره‌ها در میدان هستند.

شیوه تجارت رئال مادرید فوتبال را در این روزها به موضوعی سیاسی تبدیل کرده است. بیش از همه اتحادیه کارگری اسپانیا از ترانسفر در شرف انجام و ‌٩٣‌میلیون یورویی کریستیانو رونالدو از منچستر یونایتد به رئال مادرید عصبانی شده و از کوره دررفته‌اند. نیکلاس ردوندو، فرزند یکی از رهبران افسانه‌ای اتحادیه کارگری در واکنش به این موضوع می‌گوید: «این یک رسوایی و آبروریزی است؛ در حالی که برخی از شرکت‌ها در اسپانیا به خاطر این که از بانک‌ها هیچ وام و اعتباری دریافت نمی کنند، ناچار به تعطیلی هستند، دیگرانی هستند که‌میلیون‌ها یورو را حرام می‌کنند تا یک بازیکن فوتبال را خریداری کنند.» بسیاری از هموطنان او هم با توجه به آن که به یک کارگر خارجی از پرتغال برای هر ساعت کار ‌١٠٨٤ یورو پرداخت می‌شود، همین نظر را دارند و ابراز ناراحتی می‌کنند؛ اما این همه ماجراجویی‌های فلورنتینو پرس نیست و ولخرجی‌های او به همین جا ختم نمی شود: این مدیر ‌٦٢ ساله نخست کاکا را به مادرید برد و دو روز بعد هم از توافقش با منچستر یونایتد برای به خدمت گرفتن کریس رونالدو خبر داد و در ادامه با ‌٤٠‌میلیون یورو به دیدار سران والنسیا رفت تا داوید ویا، آقای گل یورو ‌٢٠٠٨ را با خود مسافر مادرید کند. پرس روی هم قصد دارد ‌٣٠٠‌میلیون یورو خرج تیمش کند تا «انقلابی را پایه گذاری کرده و هیجان را برگرداند.» پرس با رد تردیدها در این مورد که این جنون خرید آن هم با وجود قوانین مناسب مالیاتی در اسپانیا از نظر اقتصادی توجیه‌ناپذیر می‌نماید، گفت: «رئال به این انقلاب و دگرگونی نیاز داشت و ما هم زمان بسیار زیادی را از دست داده‌ایم.»

پرس در شروع ماه ژوئن بدون آنکه رقیبی برایش مانده باشد، بدون مبارزه رییس باشگاه رئال مادرید شد. هیچ یک از نامزدهای ریاست باشگاه مادریدی نتوانسته بودند از پس وثیقه ‌٥٧‌میلیون یورویی مورد نیاز برای شرکت در انتخابات ریاست باشگاه بربیایند؛ اما این مانعی بر سر راه او نبود: او با ثروتی ‌٢‌میلیارد یورویی ششمین مرد ثروتمند اسپانیا شمرده می‌شود. به نوشته مجله معروف «فوربس» پرس در میان ‌٦٠٠ فرد ثروتمند جهان جای دارد.

پرس پس از تکیه زدن بر صندلی ریاست خیلی زود دست به کار شد و بزرگ‌ترین بحران مالی اسپانیا را دور زد. حتی هواداران فوتبال هم از اقدامات او با ناراحتی صحبت می‌کنند. Sport روزنامه چاپ بارسلونا با انتقاد از پرس نوشت: «این کار نوعی اسراف و عملی تحریک‌آمیز در دوران بحران است.»

این انتقادها برای پرس عادی است. او به گفته خودش در پی شهرت و اعتبار دوباره باشگاه است. ژرونیمو فاره، دوست دوران مدرسه پرس و یکی از متخصصان شناخته شده قلب و عروق در حال حاضر که با حضور دوباره پرس در باشگاه به عنوان یکی از اعضای هیات‌رییسه باشگاه برگزیده شده است، با یادآوری گذشته می‌گوید: «فلورنتینو هیچ وقت بهترین دانش آموز کلاس نبود؛ ولی رهبر بی‌چون و چرای گروه ما بود.»

پرس امروزه یکی از بانفوذترین مردان اسپانیا است؛ ولی از خانواده‌ای بسیار معمولی می‌آید. پدرش دارای دو فروشگاه لوازم آرایشی بود. او «فلورو»ی کوچک را زمانی که تنها ‌٤ ساله بود، برای نخستین بار به ورزشگاه سانتیاگو برنابئو برد. همین کار باعث علاقه‌مندی او شد و او را با رئال پیوند زد. ماری همسر پرس هم جایی درباره شوهرش گفت: «فوتبال تنها عادت بد او است.» البته در کنار پول و قدرت.

پرس همواره می‌دانست که چگونه باید از موقعیت سود جسته و خودش را مطرح کند. او در سال ‌١٩٧٥ پس از مرگ فرانکو، دیکتاتور اسپانیا وارد دنیای سیاست

و در امور مربوط به ساخت و ساز و صادرات فرد برجسته‌ای شد.

حوزه‌هایی که امروزه هم می‌تواند به آنها تکیه کند. خیلی زود از یک سیاستمدار یک صاحب شرکت پدید آمد. او در سال ‌١٩٨٣ شرکتی ساختمانی را در ازای ‌٣٠هزار یورو خریداری کرد و آن را به یک غول پیشتاز در صنعت ساختمان سازی تبدیل کرد.

اسپانیای تازه راه یافته به اتحادیه اروپا در آن زمان از بروکسل‌میلیاردها یورو برای خیابان‌ها و دیگر پروژه‌های زیر ساختی دریافت کرد. شرکت ساختمانی پرس همواره نقشی در این امور داشت و رفته رفته گسترش یافت. در سال ‌١٩٩٧ شرکتش را به یک تراست بزرگ با نام ACS تبدیل کرد. کارشناسان می‌گویند که هیچ قرارداد بزرگ ساخت و ساز نیست که از زیر دست پرس رد شود.

او نخستین بار در سال ‌٢٠٠٠ رییس باشگاه رئال مادرید شد. رییس باشگاه از نظر اعتبار اندکی پایین‌تر از پادشاه اسپانیا و بالاتر از نخست وزیر قرار داشت و بر همین اساس در لژ خود پذیرای میهمانانی از شخصیت‌های سیاسی و اقتصادی بود. این به معنای فرصتی مناسب برای رسیدن به قراردادهای پر سود و همچنین دسترسی به تامین‌کنندگان مالی برای باشگاه بود. استعداد او برای ایجاد ارتباط با افراد فوق‌العاده است. او به خوبی می‌تواند هر کس را به سوی خود بکشاند، حتی منتقدانش را.

روش پرس؛ یعنی ایجاد ارتباط‌های شخصی و پیوند دادن آن با علایق کاری در باشگاه بدهکار جواب داد. او به لطف روابطش با شهرداری در نخستین دوره ریاست خود توانست در مرکز شهر مادرید زمین ساختمان کنونی باشگاه را تنها در ازای نیم‌میلیارد یورو خریداری کند ‌که به گفته کارشناسان بسیار پایین‌تر از قیمت واقعی‌اش بود.

اکنون خریدهای پر سر و صدای او هم به جای آن که او را فقیرتر کند، او را ثروتمندتر می‌کند.

رسانه‌ها خبر دادند دو بانک بزرگ اسپانیا (بانک بزرگ سانتاندر و کاخا مادرید) اعتباری در حدود ‌١٥٠‌میلیون یورو به رئال مادرید اختصاص می‌دهند. این دو بانک برای ضمانت بخشی از قرار داد حق پخش تلویزیونی رئال مادرید را در نظر گرفته‌اند. قراردادی که در هفت سال آینده رقمی در حدود ‌١/١‌میلیارد یورو را عاید کهکشانی‌ها خواهد کرد.

النا سالگادو، وزیر اقتصاد و خزانه‌داری اسپانیا از اعطای این اعتبار به رئال مادرید ابراز شگفتی کرد؛‌ چراکه بانک‌ها به دلیل بحران مالی فراگیر از دادن اعتبار مالی و وام به مشتریان خود طفره می‌روند.

به هر حال رئال با پرس راه خود را می‌رود. ورژن ‌٢ کهکشانی‌ها تا چندی دیگر روی پرده خواهد رفت.