باران پورمند

خسارت مالی، خسران، زیان‌دهی، ضرر مالی و غیره. این‌ها کلماتی هستند که طی چند سال اخیر در جملاتی که درباره چلسی نوشته شد، حضور دارند. باشگاهی که در زمان حضور ژوزه مورینیو به یکی از قطب‌های باشگاهی در جهان تبدیل شد و با رفتن او نیز دوران فر و شکوهش را از دست داد. این بار رومن آبراموویچ باید فکری به حال زیان‌های مالی باشگاه کند؛ چرا که این تیم برای فصل آتی با مشکل مالی مواجه خواهد شد. از سویی دیگر، باید به این نکته هم اشاره کرد که این‌ تاجر روس فرقی برایش نمی‌کند مثلا تیم با ضرر مالی چند ده‌میلیون دلاری بسته شود؛ چرا که او از نظر تجاری در جهان بسیار موفق است و می‌تواند این خسران را در جایی دیگر توجیه کند.

اما به نظر نمی‌رسد با همه این اوصاف او از این وضع چندان هم راضی باشد. بیلان مالی آبی‌های لندنی شاهد کسری ۹/۹۸‌میلیون یورویی است که رومن آبراموویچ، مالک میلیاردر این باشگاه، مسوولیت آن را بر عهده گرفته است. پیتر کنیون که زمانی از ارکان مالی‌من یونایتد بود و اینک مدیر مالی باشگاه چلسی است، اعتراف کرد، هدف باشگاه لندنی در‌خصوص برطرف کردن بدهی‌های باشگاه برای فصل

۱۰ ۲۰۰۹- با خطر جدی روبه‌رو است. او گفت، چلسی در سال گذشته ۸۰‌میلیون پوند، ضرر مالی داشت. این بار روزنامه گاردین از خسران مالی چلسی گزارشی تهیه کرد. در این گزارش آمده: «‌چلسی ضرر ۸۰‌میلیون پوندی‌اش را اعلام می‌کند. این رقم نسبت به اختلاف مالی گزارش شده در فصل ۲۰۰۵-۲۰۰۴‌، ۶۰‌میلیون پوند کاهش دارد. ۸۰‌میلیون پوند در مدت ۳ سال حضور رومن آبراموویچ کمترین ضرر مالی چلسی است. در مجموع در دوران مالکیت مرد روسی، آبی‌های لندن ۳۰۸‌میلیون ضرر کرده‌اند و بیش از ۵۰۰‌میلیون پوند هم در باشگاه سرمایه‌گذاری شده است. حساب و کتاب‌های سالانه ۲۰۰۷ به پایان رسید. این گزارش ۴۲/۵ درصد کاهش در ضرر سالانه را نشان می‌دهد که حتی از ۸۸‌میلیون ضرر چلسی در سال ۲۰۰۳‌، سال نخست حضور آبراموویچ هم کمتر است. با این حال، ضرر سالانه قهرمان سابق انگلستان همچنان در تاریخ لیگ برتر در جایگاه سوم است که بیشتر آن را به خرید بازیکنان از حساب بانکی مرد روسی نسبت می‌دهند. در فصل ۲۰۰۶-۲۰۰۵ تنها ۱۰۰‌میلیون پوند برای آوردن تازه واردها به چلسی هزینه شد. شوچنکو (‌۸/۳۰‌میلیون پوند)، جان اوبی میکل (‌۱۶‌میلیون پوند)، کالو (بین ۸ تا ۱۰‌میلیون پوند)، لاسانا دیارا (۲‌میلیون پوند)، مایکل اسین (‌۴/۴۲‌میلیون پوند) و شان رایت فیلیپس (‌۲۱‌میلیون پوند) به چلسی آمدند که با فروش ایدور گودیانسن به بارسلونا ۸‌میلیون پوند از این مبلغ کم شد. در مجموع هزینه باشگاه از زمان آمدن آبراموویچ بیش از ۳۷۵‌میلیون بوده است.» پس باید جدا نگران آبی‌های لندن بود چرا که دیگر صدای بازیکنان جاه‌طلب این تیم مانند فرانک لمپارد هم درآمده و می‌گوید شاید فصل بعد در چلسی بازی نکند. او نیک می‌داند بارسلونا خواهان او است. در بخشی دیگر از گزارش گاردین در‌این‌باره آمده: «‌آبراموویچ دست‌کم از حساب شخصی‌اش ۱۰۰‌میلیون پوند به باشگاه قرض داده تا ضرر را پایین بیاورد. او افزون‌بر ۱۵۰‌میلیون پوندی که برای خرید چلسی هزینه کرد، سال ۲۰۰۴ - ۲۰۰۳ یک‌صد و بیست‌میلیون یورو برای بازار بورس و سال ۲۰۰۵-۲۰۰۴ هم ۱۵۰‌میلیون پوند دیگر به باشگاه قرض داد. این آمار و ارقام توجه آبراموویچ را به چلسی در کوتاه مدت نشان می‌دهد...» البته این را هم بگوییم که در سال گذشته باشگاه لندنی از تجارت فوتبالی ۷‌میلیون پوند سود به دست آورد و سودآوری‌اش در ۲۰۰۷-۲۰۰۶ به ۱۲۳‌میلیون پوند رسید. حق پخش این درآمد، از قرارداد با سامسونگ به دست آمد. این قرارداد در یک سال ۱۱‌میلیون پوند ارزش دارد که تقریبا ۵/۶میلیون پوند بیشتر از قرارداد با پرواز امارات است. به این مبلغ اضافه کنید پاداش چلسی را برای دومین قهرمانی پیاپی در لیگ برتر یعنی ۹/۷‌میلیون پوند.

کمتر ولخرجی کنید

یکی از مشکلاتی که چلسی با آن دست به گریبان است به ولخرجی‌های بی‌حساب و کتاب این باشگاه بر می‌گردد: «باشگاه به طور درستى اداره خواهد شد.» این جمله را کنیون می‌گوید که درصدد بازسازی نظام مالی این باشگاه است.

چرا او این طور خط و نشان می‌کشد؟ طبیعی است. در سالی که گذشت دستمزد حقوق‌بگیران منچستر یونایتد ۷۷‌میلیون پوند و وست بروموویچ آلبیون تنها ۵/۱۱‌میلیون پوند بود! اما دستمزدها ۷۶‌درصد درآمد سال پیش چلسى را بلعیدند. کنیون وعده داده این رقم دیگر بیش از ۵۵‌درصد نشود. براى هر باشگاه دیگر انگلیسى این ناموزونى در هزینه‌ها ویرانگر است.

بدون پول‌هاى نقد رومن، حسابرسان چلسى نمى‌توانند وارد بازار شوند. نباید شگفت‌زده شد که بسیارى از هواداران چلسى نگران سرنوشت تیمشان در صورت از دست دادن آبراموویچ و سرمایه او هستند. گزارش مالى ناگوار لیدز یونایتد را فراموش کردید؟ ضرر سالانه تیم منطقه یورکشایر را نابود کرد. البته کنیون به هواداران آبى‌هاى لندن سفارش کرد آرام باشند: «رومن براى مدت طولانى در چلسى مى‌ماند. او مى‌خواهد باشگاه را به بزرگ‌ترین و بهترین گروه اروپا تبدیل کند. آبراموویچ خرید بیهوده‌اى نداشت. او براى بلندمدت سرمایه‌گذارى کرده است.»