علی گرانمایه

اخلاق و منش پهلوانی سال‌ها است که در ورزش کشور رنگ باخته و جای خود را به پول و حواشی آن داده است. وقتی جوانی ۲۰ ساله از قشر پایین جامعه به صورت ناگهانی صاحب ۳۰۰میلیون تومان پول می‌شود و خودش را گم می‌کند آیا می‌تواند الگوی جوان امروزی جامعه باشد.

برخی مدیران امروز ورزش نمی‌توانند ستاره‌سازی کنند، در باشگاه‌های حرفه‌ای دنیا مدیران ورزشی برای هوادارانشان الگوسازی می‌کنند و به این ترتیب مانع برخورد غیرحرفه‌ای بازیکنان می‌شوند. یکی از علت‌های اصلی مشکلات فرهنگی نسل جوان ورزش ایران داشتن غرور کاذب است. متاسفانه انجام یکسری رفتارهای بی‌ادبانه و غیرحرفه‌ای سبب شده ورزش کشور و به تبع آن ورزشکاران دچار مسائلی که ما امروز شاهد آن هستیم، شوند. در تیم‌های ورزش ایران حضور یک روانشناس و بدنساز الزامی ‌است، اما هیچ‌گاه معلم اخلاق و کارهای فرهنگی در آن جایگاهی نداشته و ندارد.

ضعف مدیریت و تجهیز نبودن مسوولان باشگاه‌ها و تیم‌های ورزشی به علم روز دنیا سبب شده که بازیکنان و کادر فنی تیم‌ها از آنها پیروی نکنند و مشکلات بسیاری را رقم بزنند.

ضعف ابزارهای تنبیهی در ورزش کشور مهم‌ترین دلیل بروز رفتارهای ناهنجار از سوی ورزشکاران است، وقتی سیستم ورزشی در کشور اصلا سیاست تنبیهی ندارد پس ستاره‌سازی‌های پوشالی همچنان ادامه خواهد داشت.

به رشته فوتبال و طرفداران بیشمار این ورزش که از میان اقشار مختلف مردم هستند دقت کنید، متاسفانه تماشاگران که بیشتر آنها از قشر جوان جامعه‌اند تابع رفتار بازیکنان و مربیان تیم‌ها هستند. برخی از رسانه‌ها به مسائلی در ورزش می‌پردازند که باعث دامن زدن به حاشیه‌ها می‌شود و متاسفانه این حاشیه‌ها طرفداران بسیاری نیز دارد. روزنامه‌های کثیرالانتشار ورزشی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با پرداختن به یکسری از حاشیه‌ها سبب ایجاد معضلات اجتماعی می‌شوند.

برخی از رسانه‌های حاشیه‌ساز باید سمبل‌های اخلاقی بسازند و به دنبال ستاره‌های کاغذی و پوشالی نروند. متاسفانه اخلاق در ورزش ایران رنگ باخته و به دست فراموشی سپرده شده و مسوولان باید فکری اساسی برای آن کنند.

استاد دانشگاه