کفاشیان:دستور دفتر رییس‌جمهور بود

گروه ورزش- حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال در اکثر کشورهای جهان به صورت یک موضوع قابل قبول و البته طبیعی مورد تایید است و از این جهت است که اقتصاد در فوتبال این گونه رونقی قابل توجه دارد. در کشورهای اروپایی و حتی همین کشورهای آسیایی که چند سالی است لیگ حرفه‌ای را به راه انداخته‌اند، مشارکت و تعامل تلویزیون با باشگاه‌ها در حد مطلوب است و از این رهگذر هم باشگاه‌ها و هم تلویزیون به منافع مورد نظر خود دست می‌یابند. ضمن این که در تعدادی از کشورها هم باشگاه‌ها تلویزیون خصوصی دارند و به بهترین شکل از ورزش بهره‌برداری‌های مختلف می‌کنند. مساله نیز بسیار ساده است. باشگاه‌های ورزشی اعم از فوتبال یا سایر رشته‌های مختلف ورزشی، ضمن انعقاد قرارداد با شرکت‌ها و اسپانسرها درصدی از مبالغ دریافتی خود را به حق پخش تلویزیونی اختصاص می‌دهند و در این رهگذر هم باشگاه‌ها، هم تلویزیون و هم اسپانسرها منتفع می‌شوند. به این ترتیب باشگاه‌ها به مشکل اقتصادی بر نمی‌خورند و همچنین در پیشبرد اهداف فنی خود نیز موفقیت حاصل می‌کنند. چراکه حق پخش تلویزیونی این امکان را به باشگاه‌ها می‌دهد که حتی تمرین‌ها و سایر فعالیت‌های یک باشگاه نیز انعکاس یابد و به این ترتیب فوتبال در همه ابعاد خود رشد می‌کند. اما متاسفانه این روند در فوتبال ما و البته ساختار تلویزیون جایی ندارد و به همین دلیل است که مشکلات اقتصادی بسیاری از باشگاه‌های فوتبال را فرا گرفته است. اما مهمترین نتیجه نامطلوبی که از این رهگذر به فوتبال ما می‌رسد، ایرادهای کنفدراسیون فوتبال آسیا است که مشکلاتی را مثل عدم امکان حضور همه یا چهار باشگاه از کشورمان در لیگ قهرمانان آسیا را فراهم می‌کند.

مشکلاتی که فوتبال ایران تا همین چند ماه پیش داشت (و البته هنوز هم برخی از آنها وجود دارند) فوتبال کشورمان را حتی تا مرز تعلیق نیز پیش برد. اما پس از آن فدراسیون و همچنین باشگاه‌ها با درک حساسیت موضوع همکاری با afc و فیفا را آغاز کردند تا خطرات احتمالی از دور و بر فوتبال ایران دور شود. پس از بلاتکلیفی ۱۸ ماهه فدراسیون که عکس‌العمل فیفا را برانگیخت، در ماه‌های گذشته مسائلی همچون ایجاد شرایط مناسب، ورزشگاه‌ها برای برگزاری مسابقات مثل نور، استادیوم‌ها، لزوم عقد قرارداد با بازیکنان حرفه‌ای، ثبت باشگاه‌ها به عنوان شرکت‌های خصوصی و به ویژه حق پخش تلویزیونی مسابقات باعث شدند فوتبال ایران باز هم خطر را زیر گوش خود احساس کند که چند مورد این مشکلات تا حدودی رفع شده‌اند. اما هنوز داستان حق پخش تلویزیونی ادامه دارد و البته به نتیجه هم نرسیده است. اتفاقی که اگر ادامه پیدا کند، فوتبال کشورمان را از حق مسلم خود یعنی داشتن چهار نماینده در لیگ قهرمانان آسیا محروم می‌کند. برای حل معضل بزرگ عدم حق پخش تلویزیونی مسابقات لیگ برتر اگرچه فدراسیون فوتبال گام‌هایی را برداشته است، اما این مشکل همچنان از سوی متولیان سازمان صدا و سیما وجود دارد و آنها به این راحتی حاضر به همکاری در این خصوص نیستند و متاسفانه حتی در مقام پاسخگویی به تصمیم خود نیز بر نمی‌آیند. به هر حال آنچه مشخص است صدا و سیما به عنوان یک نهاد دولتی علاقه چندانی به همکاری با باشگاه‌ها که در حال خصوصی شدن و برآورده کردن انتظارات فیفا و afc هستند، ندارند و به این ترتیب دود این عدم همکاری بیش از همه به چشم فوتبال ایران می‌رود. عضو هیات رییسه فدراسیون فوتبال هم اعتقاد دارد: پرداخت ۱۰درصد حق پخش تلویزیونی دیدارهای فوتبال، کمک خوبی برای باشگاه‌های کشور خواهد بود.

نصراله گنجعلی خانی می‌گوید: صداوسیما سالانه ۶‌هزار میلیارد ریال از محل پخش مسابقات فوتبال در لیگ برتر درآمد کسب می‌کند که اگر ۶۰۰‌میلیارد ریال آن به باشگاه‌ها تزریق شود، می‌تواند کمک خوبی برای بسیاری از باشگاه‌های محسوب شود.

وی تاکید می‌کند: در صورتی که این اتفاق رخ دهد به هر یک از ۱۸ تیم حاضر در لیگ برتر، بیش از ۳۰‌میلیارد ریال کمک می‌شود که این مبلغ می‌تواند شرایط حال حاضر بسیاری از تیم‌ها را تغییر دهد.

گنجعلی خانی با اشاره به اینکه فدراسیون فوتبال در تلاش است تا سهمیه کشورمان را در لیگ قهرمانان آسیا به چهار تیم برساند، می‌افزاید: تا زمانی که حقوق باشگاه‌ها از سوی پخش تلویزیونی مشخص نشود این مهم صورت نخواهد پذیرفت.

عضو هیات رییسه فدراسیون فوتبال ادامه می‌دهد: در جلسات هیات رییسه این فدراسیون به این نتیجه رسیدیم که صداو سیما با عدم پرداخت حق پخش مسابقات فوتبال به باشگاه‌ها، درصدد تلف کردن زمان است. به همین خاطر با تصمیمات انجام شده مقرر شد از هفته هشتم لیگ برتر به جز دوربین پخش مستقیم از ورود تمامی‌دوربین‌های تلویزیونی به ورزشگاه‌ها جلوگیری شود و در صورتی که صدا و سیما در آینده پاسخگوی این مساله نباشد، از ورود دوربین‌های پخش مستقیم نیز به ورزشگاه‌ها جلوگیری به عمل خواهد آمد. این در حالی است که روز پنجشنبه تمامی‌دوربین‌های صدا و سیما در ورزشگاه آزادی حاضر بودند، نکته‌ای که رییس فدراسیون فوتبال در پاسخ به آن می‌گوید: به دلیل نامه‌ دفتر رییس‌جمهور مبنی بر تعویق در اجرای ممنوعیت ورود دوربین‌های متفرقه صدا و سیما به ورزشگاه‌ها این هفته این تصمیم عملی نشد.

علی کفاشیان که با ایسنا گفت‌و‌گو می‌کرد، ادامه داد: چهارشنبه عصر هیات رییسه فدراسیون تصمیم گرفت که از بازی‌های هفته هشتم اجازه ندهد که دوربین‌های متفرقه صدا و سیما وارد ورزشگاه‌ها شوند. پس از اعلام این تصمیم، از طرف دفتر رییس‌جمهور نامه‌ای برای فدراسیون فوتبال ارسال شد که در این نامه اعلام شده بود این تصمیم از این هفته اجرا نشود و از هفته نهم این تصمیم اجرایی شود. اگر در این هفته بتوانیم با صدا و سیما بر سر حق پخش تلویزیونی به توافق برسیم این تصمیم را لغو می‌کنیم، در غیر این صورت به جد به دنبال اجرا کردن این مصوبه خواهیم بود.

رییس خونسرد فدراسیون درباره نامه‌ای که فدراسیون فوتبال درباره عدم همکاری صداوسیما به سازمان تربیت بدنی ارسال کرده است، گفت: ما رونوشت این نامه را برای سازمان بازرسی کل کشور و رییس سازمان صداوسیما هم ارسال کرده‌ایم. در این نامه به روند کارهای انجام گرفته اشاره شده و اعلام کرده‌ایم عدم توافق صداوسیما با فدراسیون فوتبال به معنای از دست رفتن سهمیه فوتبال ایران در لیگ قهرمانان آسیا است که اگر این اتفاق بیفتد این ناکامی‌ تبعات سیاسی و اجتماعی بسیاری برای ایران به همراه خواهد داشت. البته به غیر از نامه فدراسیون، سازمان‌های مسوول دیگری هم چنین نامه‌ای را برای انجام پیگیری‌های لازم ارسال کرده‌اند.

وی در پاسخ به این سوال که استدلال صدا وسیما برای ندادن حق پخش تلویزیونی چیست، گفت: ما هنوز جوابی از صداوسیما دریافت نکرده‌ایم. چندین بار از «ضرغامی» درخواست وقت کرده‌ایم که گویا ایشان وقت نداشتند. به همین دلیل با معاون او جلسه داشتیم و مدارک و دلایل‌مان را ارائه کردیم، اما آنها هنوز هیچ جوابی به ما نداده‌اند که بدانیم استدلال‌شان چیست.

کفاشیان افزود: چیزی که اهمیت دارد این است که نمایندگان AFC برای بررسی نهایی وضعیت فوتبال باشگاهی ایران یکشنبه به ایران می‌آیند. اگر ما نتوانیم شرایط موردنظرشان را اجرا کنیم حذف سهمیه‌های ایران از لیگ قهرمانان آسیا قطعی است. بنابراین امیدواریم در هفته جاری بتوانیم با صداوسیما به توافقی برسیم.

عدم پرداخت حق پخش تلویزیونی مسابقات تنها به فوتبال اختصاص ندارد و تمامی‌رشته‌های ورزشی، به ویژه ورزش‌های مدال آور نیز از این معضل رنج می‌برند. با این حال فدراسیون‌های بین‌المللی سایر رشته‌ها به این قضیه حساسیتی ندارند و از این بابت مشکلی نیست اما باید توجه داشت که حق پخش تلویزیونی می‌تواند ورزش را رونق بخشد و دیگر هیچ باشگاه یا مجموعه ای بابت مشکلات مالی منحل نشود؛ اتفاقی تلخ که در رشته‌ای مثل فوتسال مکررا رخ می‌دهد. فوتسال که در حقیقت هم خانواده فوتبال است و علاقه‌مندان بسیاری در ایران و سراسر جهان دارد، در کشور ما از داشتن حتی یک پخش تلویزیونی نیز محروم است. ایران به عنوان قهرمان مطلق فوتسال آسیا و دارنده عنوان چهارم جام جهانی ۱۹۹۳ که افتخارات بین‌المللی فراوانی را در کارنامه دارد، همچنان با عدم پخش تلویزیونی مسابقات لیگ فوتسال روبه رو است و از این جهت بسیاری از باشگاه‌های بزرگ و پرافتخار نابود شدند. باشگاه‌هایی همچون پیمان، شرکت واحد، شهرری و حتی استقلال و پرسپولیس به دلیل نداشتن پایگاه‌های اقتصادی نتوانستند ادامه حیات دهند و به این ترتیب رونق فوتسال باشگاهی در ایران هر سال کمتر می‌شود، به طوری که چند سالی است جام رمضان که جامی ‌با کیفیت و مورد توجه مردم بود نیز دیگر برگزار نمی‌شود. از این رو بسیاری از باشگاه‌های فعلی با مشکلات عدیده‌ای به کار خود ادامه می‌دهند و البته اندک اندک عطای کار را به لقایش می‌بخشند. حتی باشگاهی مثل شن‌سا ساوه که قهرمانی‌های فراوانی در لیگ و همچنین قهرمانی در جام باشگاه‌های آسیا و چندین تورنمنت بین‌المللی و جهانی دارد، به دلیل عدم توجه به دغدغه‌های خود یعنی داشتن پایگاه اقتصادی برای فوتسال که مهمترین قسمت آن پخش تلویزیونی مسابقات است، با نوعی بی ‌انگیزگی روبه‌رو شده است و تلاش‌های متولیان این باشگاه برای احقاق حق خود و همچنین راه اندازی تلویزیون خصوصی ورزش با کم‌توجهی‌ها و دست‌انداز‌های مختلف روبه رو شد. به این ترتیب در کنار فوتبال، آینده فوتسال نیز تاریک و مبهم است و باید برای حل مشکل حق پخش تلویزیونی مسابقات فوتبال و فوتسال چاره‌ای اساسی اندیشیده شود.

صداوسیما: حق پخش را پرداخت نمی‌کنیم

معاون مالی صدا و سیما که طرف مستقیم در مذاکرات با فدراسیون فوتبال بوده دیروز به خبرنگار ایسنا گفت: «امروز (شنبه) نامه‌ای را به فدراسیون فوتبال خواهیم داد که در آن به تمامی مسائل پاسخ داده شده است.»

حسن تقدس‌نژاد در پاسخ به این سوال که آیا صداوسیما با امضای قرارداد حق پخش تلویزیونی موافقت کرده است یا خیر؟ گفت: «ما نمی‌توانیم چیزی به نام حق پخش تلویزیونی به فدراسیون فوتبال پرداخت کنیم، اما می‌توانیم هزینه فوتبال را بپردازیم.»

او در پاسخ به این سوال که آیا منظور شما از هزینه‌های فوتبال همان هزینه‌های لیگ است یا خیر؟ گفت: «بله.» تقدس‌نژاد از ارائه توضیح بیشتر درباره نامه مهم صداوسیما به فدراسیون فوتبال خودداری کرد. در همین حال علی کفاشیان درباره این اظهارنظر به ایسنا گفت: «باید نامه صداوسیما را دریافت کنیم تا بتوانیم در این باره حرف بزنیم، اما نکته مهم و اصلی این است که برای کنفدراسیون فوتبال آسیا تنها چیزی که ملاک است انعقاد قرارداد حق پخش تلویزیونی است. ما باید پس از امضای قرارداد، یک نسخه از آن را برای AFC ارسال کنیم. بنابراین اینکه صداوسیما بخواهد پولی را با عنوان دیگری به فدراسیون فوتبال بدهد برای کنفدراسیون فوتبال آسیا قابل قبول نخواهد بود.»