معاون وزیر نفت تشریح کرد
اقدامات ایران در شرایط کاهش بهای نفت
گروه نفت و پتروشیمی: مداخله یا عدم مداخله وزارت نفت در مبحث افت شدید قیمت نفت و نشست اضطراری اوپک، به موضوع مورد مناقشه در صحنه داخلی کشور به خصوص در بین منتقدین دولت تبدیل شده است؛ مناقشهای که به واکنش تند برخی نمایندگان مجلس نیز منجر شده تاجایی که برخی نمایندگان معتقدند روند کنونی عزت ملی را خدشهدار ساخته است. به گزارش «دنیای اقتصاد» افت شدید و کم سابقه قیمت نفت در هفتههای اخیر خطر کسری بودجه کشورهای فروشنده نفت را افزایش داده است. در کشور ما نیز مبحث کاهش نفت به دستور رئیسجمهور در دستور کار وزیر نفت قرار گرفته است.
گروه نفت و پتروشیمی: مداخله یا عدم مداخله وزارت نفت در مبحث افت شدید قیمت نفت و نشست اضطراری اوپک، به موضوع مورد مناقشه در صحنه داخلی کشور به خصوص در بین منتقدین دولت تبدیل شده است؛ مناقشهای که به واکنش تند برخی نمایندگان مجلس نیز منجر شده تاجایی که برخی نمایندگان معتقدند روند کنونی عزت ملی را خدشهدار ساخته است. به گزارش «دنیای اقتصاد» افت شدید و کم سابقه قیمت نفت در هفتههای اخیر خطر کسری بودجه کشورهای فروشنده نفت را افزایش داده است. در کشور ما نیز مبحث کاهش نفت به دستور رئیسجمهور در دستور کار وزیر نفت قرار گرفته است. منتقدان دولت معتقدند تلاش وزارت نفت برای تشکیل جلسه اضطراری اوپک چندان رضایت بخش نبوده است. با این حال روز گذشته معظمی، معاون وزیر نفت در گفتوگو با خبرگزاریهای رسمی اعلام کرد مذاکره با کشورهای تولیدکننده نفت میتواند یکی از اقدامات در راستای سروسامان دادن بازار و جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت باشد. معظمی در گفتوگو با «ایسنا»، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا ایران برگزاری نشست اضطراری اوپک را درخواست نمیکند، اظهار کرد: زمانی باید درخواست اجلاس اضطراری صورت بگیرد که به جمعبندی و چشمانداز روشنی برسید. به گزارش «دنیای اقتصاد»، دو موضوع به کاهش شدید قیمت نفت در هفتههای اخیر منجر شده است؛ کاهش تقاضا و افزایش عرضه نفت یکی از این موضوعات است.
منتقدین بدون اشاره به راهکارهای جلوگیری از کاهش قیمت تنها به برگزاری نشست اضطراری اکتفا میکنند در صورتی که قیمتهای تهاجمی که عربستان آغاز کرد و به سایر کشورها نیز سرایت کرد طرف دیگر قضیه است. با این حال کارشناسان میگویند برگزاری نشست اوپک برای کاهش قیمت نفت در آذر ماه میتواند زمینههای بازگشت قیمت را به خودی خود فراهم سازد. در این بین تحلیلگران با اشاره به اینکه قیمت نفت در بودجه تعدادی از اعضا در سطوح پایین بستهشده و این کشورها آسیب جدی از کاهش کنونی قیمت نمیبینند، بنابراین اجماع در نشست اضطراری ممکن است چندان راهکار عملیاتی نباشد. معظمی در این رابطه با اشاره به اینکه اتفاقی که اکنون و در این شرایط رخ داده بیشتر سیاسی است تا اقتصادی، تصریح کرد: اگرچه درخواست نشست اضطراری نکردهایم اما وزارت نفت فعالیتهای دیگری را دنبال کرده و از مجاری دیگر فعالیتهایی را به منظور سروسامان دادن بیشتر بازار نفت و جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت انجام داده و میدهد.
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت در ادامه در پاسخ به اینکه آیا در راستای جلوگیری از کاهش قیمت نفت با کشورهای دارای نفت مذاکره میکنید، گفت: این هم میتواند یکی از اقدامات باشد، اما از اعلام جزئیات اقدامات ایران معذور هستم.وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا امکان کاهش مجدد قیمت نفت از سوی شرکت ملی نفت ایران وجود دارد، خاطرنشان کرد: آنچه توسط شرکت ملی نفت اتفاق افتاد بحث کاهش نبوده است، در واقع باید توجه کرد که مکانیزمهای زیادی برای اینکه بازار را از دست ندهید و بازار بیشتری را کسب کنید، وجود دارد.معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت تصمیم شرکت ملی نفت مبنی بر کاهش قیمت را تصمیمی درست دانست و گفت: شرایط بازار بسیار خاص و حساس است و شرکت ملی نفت نیز مانند هر بنگاه اقتصادی دیگری در این وضعیت با توجه به شرایط بازار تصمیم گرفته است.
معظمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا از نظر شما کاهش قیمت نفت توسط کشورهای تولیدکننده (عربستان، ایران و عراق) همان جنگ کاهش قیمت نفت است؟ تصریح کرد: پاسخ به این سوال بسیار سخت است. اما باید توجه کرد که کاهش قیمت نفت برای هیچ یک از تولیدکنندگان مفید نیست، زیرا عمده این کشورها بودجههای خود را براساس قیمتهای نسبتا بالای نفت بستهاند و برخی از آنها دارای مشکلات اجتماعی هستند و کاهش قیمت در این شرایط مشکل آنها را تشدید کرده و آنها را مسالهدار میکند.به گفته وی، اگرچه برخی کشورهای اوپک در شرایط فعلی مازاد داشته و در کوتاه مدت مشکلی ندارند، اما کاهش قیمت نفت در دراز مدت به نفع هیچ یک از کشورها نخواهد بود حتی کشورهایی که تاثیرگذاری جدی بر بازار اوپک دارند.
معاون برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت کاهش قیمت نفت توسط کشورهای تولیدکننده را فرآیند سیاسی - اقتصادی دانست و گفت: این اتفاق صرفا یک فرآیند سیاسی یا اقتصادی بهصورت جداگانه نیست. لذا تحلیل بازار در این شرایط و اینکه چه عواملی دست به دست دادند تا امروز به این شرایط رسیدیم نیاز به تعمق و تدبر بیشتر دارد.
نفت ایران ارزان نشده است
در این بین میان مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت با تشریح آخرین وضعیت قیمتگذاری نفت خام ایران در بازار جهانی، کاهش مجدد قیمت نفت ایران را رد کرد و گفت: شیب کاهش قیمت نفت ایران هنوز متوقف نشده است.
سیدمحسن قمصری درباره احتمال کاهش دوباره قیمت نفت خام در بازار جهانی و سقوط بهای طلای سیاه به بشکهای کمتر از ۸۰ دلار، گفت: قیمت نفت خام به هیچوجه قابل پیشبینی نیست. مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه حتی کف قیمت نفت هم قابل پیشبینی نیست، تصریح کرد: هم اکنون قیمت نفت خام ایران با مسائل سیاسی آغشته شده است و صرفا عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت جهانی نفت نیستند.
این دیپلمات شرکت ملی نفت ایران همچنین در پاسخ به پرسش مهر درخصوص کاهش دوباره فرمول قیمتگذاری فروش نفت ایران گفت: فرمول قیمتگذاری نفت خام ایران بهصورت ماهانه تغییر میکند و فعلا برنامهای برای تغییر این فرمول قیمتگذاری بهصورت هفتگی نداریم.
قمصری با رد کاهش مجدد قیمت نفت خام ایران در بازارهای مختلف، تاکید کرد: هیچگونه تغییری در فرمول قیمتگذاری فروش نفت خام ایران توسط شرکت ملی نفت ایران انجام نگرفته است.
قمصری مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران اخیرا با تاکید بر اینکه ایران هم متناسب با شرایط بازار قصد دارد فرمول فروش قیمت نفت خود را تغییر بدهد به مهر گفته است: هدف ایران از تغییر فرمول فروش نفت خام به هیچوجه رقابت با عربستان سعودی و سایر کشورهای عضو اوپک در بازار نفت نیست.
ارسال نظر