در سه ماه اول سال ۹۳ رخ داد
رشد ۳/۴ درصدی مصرف بنزین
گروه نفت و پتروشیمی: افزایش قیمت حاملهای انرژی در قالب اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانهها نیز مانع از رشد مصرف بنزین نشد، بهطوریکه میزان مصرف این فرآورده نفتی در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از رشد ۳/۴ درصدی برخوردار شده است. در حالی که قیمت هر لیتر بنزین سهمیهای از ۴۰۰ به ۷۰۰ تومان و بهای هر لیتر بنزین آزاد از ۷۰۰ به هزار تومان و همچنین قیمت بنزین سوپر از لیتری ٨٠٠ تومان به ١١٠٠ تومان افزایش یافته، اما این امر مانع مصرف بالای بنزین در کشور نشده و متوسط مصرف روزانه بنزین در سه ماه ابتدایی سال جاری با رشد ۳/۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۶۹/۴ میلیون لیتر رسیده است.
گروه نفت و پتروشیمی: افزایش قیمت حاملهای انرژی در قالب اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانهها نیز مانع از رشد مصرف بنزین نشد، بهطوریکه میزان مصرف این فرآورده نفتی در بهار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از رشد ۳/۴ درصدی برخوردار شده است. در حالی که قیمت هر لیتر بنزین سهمیهای از ۴۰۰ به ۷۰۰ تومان و بهای هر لیتر بنزین آزاد از ۷۰۰ به هزار تومان و همچنین قیمت بنزین سوپر از لیتری ٨٠٠ تومان به ١١٠٠ تومان افزایش یافته، اما این امر مانع مصرف بالای بنزین در کشور نشده و متوسط مصرف روزانه بنزین در سه ماه ابتدایی سال جاری با رشد ۳/۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۶۹/۴ میلیون لیتر رسیده است. به گزارش «ایسنا»، بررسی مصرف ماهانه بنزین در بهار سال جاری نشان میدهد که میزان مصرف در فروردین، اردیبهشت و خرداد ماه به ترتیب ۷۳/۹، ۶۵/۸ و ۶۸/۶ میلیون لیتر بوده است که به ترتیب در ماههای مشابه سال گذشته از رشد ۲/۸، ۲/۲ و ۴/۲ درصدی برخوردار شده است. رشد افسارگسیخته مصرف بنزین در ایران در حالی رقم میخورد که اخیرا دولت تدبیر و امید با واگذاری ماموریت جدیدی به ستاد سوخت خواستار ابطال کارت هوشمند سوخت خودروهای آژانس مسافربری تحت عنوان اجرای طرح «ساماندهی کارت بنزین خودروهای عمومی» شده است. علاوه بر این، بر اساس اعلام مسوولان ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور با ابطال بیش از ۶ میلیون کارت بنزین خودروهای شخصی، عمومی و موتورسیکلتها روزانه حدود ۶ میلیون لیتر در مصرف بنزین کشور صرفهجویی شده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، این در حالی است که پیش از این نیز بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باور بودند که افزایش قیمت بنزین روی میزان مصرف آن تاثیری ندارد. استدلال آنها این است که مصرف بنزین مادامی که قیمت آن در داخل کشور با قیمت فوب خلیج فارس برابری نکند، بالا خواهد بود چرا که بنزین در داخل کشور همچنان ارزان است. به اعتقاد این کارشناسان تفاوت قیمت بنزین در داخل کشور و کشورهای همسایه به انگیزهای برای قاچاقچیان سوخت نیز تبدیل شده است، به طوری که بهطور سالانه حدود ۷ میلیارد دلار از کشور سوخت قاچاق میشود. این در حالی است که تعداد معدودی از کارشناسان اقتصادی با این استدلال که بنزین کالای جایگزین ندارد، معتقدند مادامی که زیرساختهای شهری برای استفاده عموم مردم از وسایل نقلیه عمومی فراهم نشود، عرضه بنزین حتی با قیمت فوب نیز دردی از مصرف بالای بنزین در داخل کشور درمان نمیکند.
ارتقای کیفیت بنزین با اتمام طرحهای پالایشی کشور
در این بین واردات روزانه بهطور میانگین ۱۰ میلیون لیتر بنزین به یکی از موضوعهای مهم مناقشات دولت و تعدادی از مجلسیان تبدیل شده است و شاید نکتهای که به عنوان مهمترین عامل واردات بنزین کمتر به آن پرداخته میشود، مصرف بیرویه آن است. در حالی که برخی از خبرگزاریها در چند ماه گذشته سعی بر این داشتند که دولت یازدهم را متهم به اختصاص رانت به افراد خاص در واردات بنزین کنند، دولت از راهاندازی پالایشگاههایی که در دوران دولتهای نهم و دهم نیمه کاره رها شدند به عنوان یکی از راهکارهای خروج کشور از واردات بنزین نام میبرد، در حالی که تولید بنزین پاک مطابق با استانداردهای جهانی یکی از اهداف زنگنه در دوران وزارتش در دولت یازدهم است.
با اتمام ١٠ طرح توسعه و بهینهسازی پالایشگاههای کشور، علاوه بر افزایش تولید بنزین، کیفیت فرآوردههای تولیدی این پالایشگاهها نیز با استاندارد یورو ٤ و ٥ تغییر میکند. علاوه بر طرحهای پالایشی مورد نظر، ساخت پالایشگاههای جدید نیز بهعنوان مهمترین برنامه وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی کشور مطرح است.
همانطور که روز پنجشنبه «دنیای اقتصاد» نیز در گزارشی بررسی کرد، از جمله این طرحها پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس است که فاز نخست آن تا پایان سال ٩٤ راهاندازی خواهد شد و ٣٦ میلیون لیتر بنزین یورو ٤ در روز بر توان افزایش تولید و صادرات کشور افزوده میشود.
هم اکنون حدود ٢٠ میلیون لیتر بنزین با کیفیت یورو ٤ روزانه در پالایشگاههای شازند اراک، تبریز و تهران تولید میشود. همچنین در ٦ پالایشگاه از ٨ پالایشگاه نفت کشور (به جز اراک که طرح آن به اتمام رسیده است) طرحهای بهینهسازی تعریف و در حال اجرا است که نتیجه آن افزایش ٢٠ میلیون لیتر دیگر بنزین یورو ٤ تا پایان امسال خواهد بود. پیوستن ٨ کلانشهر کشور به جمع مصرفکنندگان بنزین یورو ٤ تا اول آذرماه امسال نیز از مهمترین مزایای اتمام پروژههای پالایشگاهی در سال جاری است.
از طرفی یک مقام مسوول در شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از افزایش ظرفیت تولید بنزین سوپر و با اکتان بالا با اجرای یک پروژه در پالایشگاه نفت شازند خبر داده است. به گزارش خبرگزاری مهر، با راهاندازی یک طرح جدید پالایشگاهی (طرح استحصال بنزن از بنزین در پالایشگاه نفت تبریز) ظرفیت تولید بنزین ایران به بیش از ۶۲ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است. همزمان با اجرای این طرح پالایشگاهی، یک پروژه جدید افزایش ظرفیت تولید بنزین سوپر در پالایشگاه نفت شازند در مدار بهرهبرداری قرار گرفته که با تکمیل این طرح ظرفیت تولید بنزین سوپر و با اکتان بالای کشور افزایش مییابد.علی شیرازیزاده، مدیرعامل پالایشگاه نفت شازند با اشاره به تولید روزانه ۱۶ میلیون لیتر بنزین با استاندارد یورو ۴ اتحادیه اروپا در پالایشگاه شازند و توزیع آن در سطح کلانشهرهای تهران، کرج و اراک، تصریح کرد: علاوه بر این با راه اندازی یک واحد جدید بنزینسازی ظرفیت تولید بنزین سوپر این واحد پالایشگاهی روزانه حدود ۲۰۰ هزار لیتر افزایش یافته است. به گفته مدیرعامل پالایشگاه نفت شازند هماکنون ظرفیت تولید بنزین سوپر با اکتان بالا از ۱/۲ به ۳/۲ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است. علاوه بر این در حال حاضر راهاندازی دو طرح بنزینسازی پالایشگاه نفت اصفهان و پالایشگاه بندرعباس به عنوان دو طرح جدید پالایشگاهی تا پایان سال جاری در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است.
ارسال نظر