شانا: وزیر نفت ادعای پرداخت جریمه به ترکیه را دروغ محض دانست و گفت: آنچه در قرارداد گازی با ترکیه صورت گرفته است اصلاح قیمت بوده است نه جریمه. بیژن زنگنه با اشاره به اینکه رای دیوان بین‌المللی داوری در سال ۱۳۹۱، کاهش ۱۲ درصدی قرارداد گاز صادراتی ایران به ترکیه بود که آنکارا نسبت به آن اعتراض کرد، یادآور شد: ترکیه پس از این رای، بار دیگر شکایت کرد؛ بر اساس این شکایت، آنها خواستار کاهش ۲۵ درصدی برای کیفیت گاز صادراتی و ۵/ ۳۷ درصد برای قیمت گاز شدند. زنگنه مجموع درخواست ترکیه برای کاهش قیمت و کیفیت گاز صادراتی را ۵/ ۶۲ درصد عنوان کرد و افزود: این موضوع مربوط به سال ۱۳۹۱ است که در دیوان بین‌المللی داوری ثبت شده است. وزیر نفت با بیان اینکه پس از سال‌ها بحث و مذاکره، این میزان (۵/ ۶۲ درصد) به ۱۳ درصد کاهش یافت، گفت: دلیل حکم دیوان بین‌المللی داوری برای کاهش ۱۳ درصدی این بوده است که قیمت گاز ایران از گاز روسیه بالاتر است.

وی ادامه داد: زمان اجرایی شدن این حکم (کاهش ۱۳ درصدی)، ۹ ماه بعد از درخواست ترکیه تعیین شد و این موضوع سبب شد ما مبالغی را که در ازای گاز از ترکیه دریافت کردیم به آنها بدهکار شویم. زنگنه تصریح کرد: به دلایل گفته شده، هم‌اکنون در ازای صادرات گاز به ترکیه بر اساس آنچه داوری اعلام کرده، پولی دریافت نمی‌کنیم، این به معنای جریمه نیست. وزیر نفت با بیان اینکه این موضوع در واقع اصلاح قیمت است که در قراردادها طبیعی است، ادامه داد: با تلاش همکاران، میزان درخواست ترکیه از ۵/ ۶۲ درصد به ۱۳ درصد یعنی به حداقل رسید. ایران و ترکیه در سال ١٩٩٦ قرارداد ٢٥ساله‌ای برای صادرات سالانه تا ١٠ میلیارد مترمکعب گاز امضا کردند که بر اساس آن روزانه ٣٠ میلیون مترمکعب گاز به ترکیه ارسال می‌شود. ترکیه در سال‌های اخیر، دو شکایت از ایران به دیوان بین‌المللی داوری برده است که نخستین آن مربوط به کم‌فروشی و دیگری گران‌فروشی بود. شکایت نخست ترکیه راه به جایی نبرد و دیوان بین‌المللی داوری به نفع ایران رای داده بود.

مذاکره واگذاری ۵ میدان بزرگ نفتی به ۴ شرکت خارجی

همچنین روز گذشته وزیر نفت ابراز امیدواری کرد، ایران بتواند امسال با شرکت توتال فرانسه، لوک اویل روسیه، مرسک دانمارک و احتمالا پرتامینای اندونزی، قرارداد امضا کند. به گزارش خبرگزاری تسنیم محور گفت‌وگو با این شرکت‌ها، میدان آزادگان، یادآوران، غرب کارون، منصوری و آب تیمور و لایه نفتی پارس جنوبی است. به گزارش خبرگزاری رویترز، ایران امیدوار است که با تاثیر مثبت انتخاب دوباره دکتر روحانی به‌عنوان رئیس‌جمهوری، بتواند قراردادهای تاریخی با شرکت‎های بزرگ بین‌المللی، از جمله توتال و لوک اویل امضا کند. زنگنه در گفت‌وگویی با رویترز اعلام کرد که به لطف قراردادهای جدید با شرکت‌های بین‌المللی، ایران می‌تواند ظرف پنج سال تولید خود را یک‌چهارم افزایش دهد. توسعه میدان‌های جدید در کنار افزایش ضریب بازیافت از میدان‌های قدیمی، به ایران امکان خواهد داد که تولید روزانه نفت خود را از چهار میلیون بشکه به پنج میلیون بشکه در روز برساند. ظرفیت تولید روزانه میعانات گازی ایران نیز از ۶۰۰ هزار بشکه به یک میلیون بشکه خواهد رسید.