علیرضا قربانی خواننده گروه «شمس»

فرهنگ و هنر- پورناظری‌ها از گروه‌های موفق موسیقی ایرانی هستند که آثارشان همواره با استقبال مخاطبان روبه‌رو می‌شود. آنها بیش از ۳۰ سال است که فعالیت می‌کنند و در تنبورنوازی و همخوانی شهرت دارند. پورناظری‌ها به مناسبت سی سال فعالیت در موزه‌ موسیقی دور هم جمع شدند تا علیرضا قربانی را به عنوان خواننده‌ گروه معرفی کنند. خواننده‌ای که او هم برای خودش طرفداران زیادی دارد. بی‌تردید کنار هم قرار گرفتن پورناظری‌ها و قربانی روزهای خوبی را رقم خواهد زد. کیخسرو پورناظری در نشستی که در موزه‌ موسیقی برگزار شد، گفت: این سی سال با افت و خیز فراوانی روبه‌رو بود و ما در این گروه از زمانی که موسیقی ممنوع بود، کار کردیم تا کم کم دریچه‌هایی باز شد و البته این همت همه هنرمندان بود که در این زمینه پایمردی کردند و در برابر موانع سنگینی که بر سر راه هنرمندان بود، این راه را دنبال کردند.

در ادامه این نشست، تهمورس پورناظری درباره حضور «علیرضا قربانی» در گروه شمس گفت: حضور او متفاوت‌تر از بقیه هنرمندانی است که با گروه شمس کار کردند.

او توضیح داد: اکنون در حال جمع‌آوری و ضبط دو مجموعه صوتی با صدای علیرضا قربانی هستیم که به صورت یک تور که حدود ۱۱ ماه به طول خواهد انجامید، در آمریکا، کانادا و اروپا اجرا خواهیم کرد. این هنرمند همچنین درباره سبک آواز در فعالیت‌های گروه پورناظری‌ها یادآور شد: در سال‌های پیش (۷۸ تا ۸۸) آواز در گروه به صورت همخوانی بود. اما این بار کل مجموعه فضای متفاوتی را تجربه می‌کند و صدای علیرضا قربانی نیز به دلیل جذابیتی که دارد و توانایی خوانندگی‌اش باعث می‌شود که گروه پورناظری در این اجراها موسیقی‌ شنیدنی را تولید کند و قطعاتش ماندگار باشد که متاسفانه در ایران تعداد کمی‌از خوانندگان صدای شنیدنی دارند.

کیخسرو پورناظری در تایید سخنان پسرش تهمورس بیان کرد: حضور علیرضا قربانی در کنار گروه «شمس» فرصتی مغتنم است و او خواننده‌ای توانا و دارای صفات خوب هنری است.(علیرضا قربانی نیز بیان کرد: از تعامل با گروه پورناظری‌ها خوشحالم و مختصات و کاراکتر این گروه را می‌شناسم و با اعضای این گروه سال‌ها است که ارتباط دوستانه دارم و از اینکه در سی‌امین سال تاسیس این گروه همکاری می‌کنم دوست دارم که به لحاظ هنری کاری را عرضه کنم که مخاطبین خاص و عام را بتواند به خود جذب کند.) قربانی افزود: من مدت‌ها است که درباره برخی گروه‌ها که به لحاظ نوازندگی و آهنگسازی قدرت بسیار خوبی دارند، خلأیی را در زمینه آواز احساس می‌کردم و البته دلیل اینکه این گروه‌ها مانند پورناظری‌ها یا کامکارها با خوانندگان همکاری نمی‌کردند، این بود که نتوانسته بودند خواننده‌ای را پیدا کنند که با آنها همدل شود. به هر حال من سال‌ها بود که تهمورس و سهراب را می‌شناختم ولی هیچ‌گاه به این الزام نرسیده بودیم که با یکدیگر کار کنیم و این بار با هم به یک همدلی رسیدیم. متاسفانه همدلی در اکثر گروه‌ها رنگ باخته است.

او درباره قطعاتی که قرار است در این دو مجموعه صوتی و کنسرت به همراه گروه پورناظری‌ها اجرا کند، گفت: من پیش از اینکه رپرتوار را بشنوم، با شک و از روی حساسیت کار را می‌شنیدم؛ اما وقتی سهراب قطعات را معرفی کرد و حساسیت بسیار زیاد کیخسرو پورناظری را در تنظیم آثارش دیدم، آنقدر به نظرم خوب بود که تبریک گفتم و همه قطعات را دوست داشتم. تهمورس پورناظری نیز درباره برادرش سهراب که در این نشست حضور نداشت، گفت: در زمینه حضور علیرضا قربانی در گروه پورناظری‌ها سهراب موثرترین فرد بود و با همکاری پیشینی که با علیرضا قربانی داشت این پیوند را به وجود آورد.

تهمورس پورناظری در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه شما پیش از این اعلام کرده بودید که دوران خواننده‌سالاری به پایان رسیده است، اما چگونه با علیرضا قربانی همکاری می‌کنید، گفت: من هنوز هم معتقدم که دوران خواننده‌سالاری به پایان رسیده؛ چون سی سال پیش در ایران به جز محمدرضا شجریان و شهرام ناظری خواننده سومی مخاطب نداشت، اما امروز حداقل هشت خواننده در فضای موسیقی مخاطب عام دارند و حتی گروه‌ها نیز مانند گروه «شمس» و کامکارها و برخی گروه‌های جوان دیگر نیز برای خود مخاطبان ویژه دارند.

او ادامه داد: این روزها هیچ سالن کنسرتی در تهران صندلی‌هایش خالی نیست و شاید تفاوت مخاطبان آنها در تعداد شب‌های اجرا باشد؛ به گونه‌ای که باید گفت موسیقی در سبد خانواده به لحاظ مالی جایگاه پیدا کرده و من معتقدم که در سی سال گذشته هیچ چیزی به اندازه موسیقی پیشرفت نکرده است و تعداد نوازندگان زیر سی سال ما که در حد استادی نوازندگی می‌کنند، این روزها بسیار زیاد است.

تهمورس پورناظری درباره آهنگ‌سازی در موسیقی ایرانی گفت: این روزها همه خسته‌اند و من گاه به چهارراه ولیعصر می‌روم و چهره‌ها را نگاه می‌کنم و فکر می‌کنم که چگونه باید آهنگ‌سازی کنم که این چهره‌های خسته صدای آن را بشنوند وگرنه جذب کسی که پیش از این طرفدار من بوده که هنر نیست، اما این روزها همه خسته‌اند.

تهمورس پورناظری با همراهی شجاعت حسین‌خان نوازنده هندی که روزهای آینده در تالار وحدت موسیقی اجرا می‌کند، گفت: شجاعت حسین‌خان بزرگ‌ترین نوازنده «سیتار» دنیا است و در سال بیش از ۱۰۰ شب کنسرت اجرا می‌کند و قطعاتی که اجرا خواهیم کرد به صورت سی‌دی ضبط شده و با کنسرت منتشر خواهد شد.