نگاه
مردم برای خرید کتاب پول ندارند
رقم سرانه مطالعه برای مردم کشور کانادا ۲۲ دقیقه، برای هلندیها ۲۵ دقیقه، برای فرانسویها ۲۶ دقیقه، برای انگلیسیها ۶۰ دقیقه و برای ژاپنیها چیزی نزدیک به ۹۰ دقیقه است. این درحالی است که به گفته بسیاری از کارشناسان، این رقم در ایران نزدیک به ۲ دقیقه در شبانهروز است. پایین بودن این رقم را میتوان از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار داد و دلایل مختلفی برای آن ذکر کرد، دلایلی مثل مشکلات اقتصادی و گران بودن قیمت کتاب، پیشرفتهای تکنولوژی و تمایل مردم به سمت آثار دیداری و... سوال اینجاست که کدامیک از این دلایل تاثیر بیشتری بر پایین آمدن سرانه مطالعه داشته است؟
به گزارش ایلنا، مهدی غبرایی، مترجم، در اینباره معتقد است: در همه جای جهان، معمولا نهادهای دولتی یا خصوصی سرمایهگذار و صاحب سرمایه وجود دارند که از اهل قلم حمایت میکنند که آثار خوبی ارائه دهند. متاسفانه در ایران این مساله برعکس است و نه تنها کمکی وجود ندارد، بلکه اشکالتراشیهای مختلفی هم پیش روی این کار قرار میگیرد.
او از مشکلات اقتصادی به عنوان یکی از دلایل مهم کاهش علاقه مردم به خرید و مطالعه کتاب یاد میکند و میافزاید: مسائل اقتصادی صنعت نشر، مثل گرانی کاغذ که بحث روز است، باعث شده کتابی ۲۰۰ صفحهای که تا چندی پیش ۵ یا ۶ هزار تومان قیمت داشت، امروز به ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان برسد.
این مترجم ادامه میدهد: مردمی که این روزها گرفتار گرانی و تورم هستند، ابتدا به نیازهای ضروری زندگی خود میپردازند و با این وضعیت دیگر پولی برای خرید کتاب باقی نمیماند.
او به گرفتاریهای زندگی شهری مدرن اشاره میکند و میگوید: با وجود این مشکلات، همچنان نیاز به داستان و داستانگویی وجود دارد؛ اما برای سهولت، شیوههایی مثل استفاده از رسانههای تصویری جای مطالعه را گرفته است. مطالعه یک کتاب ۵۰۰ صفحهای، حداقل نزدیک به ۱ ماه طول میکشد؛ اما موضوع یک رمان را میتوان در مدت ۲ ساعت درقالب یک فیلم تلویزیونی دید. البته این موضوع یک روند و سیر جهانی است و فرصتهای کمی برای بروز خلاقیتهای فردی و رویاسازی وجود دارد؛ در نتیجه وسلیه تصویری به دلیل سهلالوصول بودن، روز به روز بیشتر میشود. این مترجم در پایان میگوید: جمیع این مسائل دست به دست هم میدهند و باعث میشوند آمار کتابخوانی پایین بیاید تا از طرف دیگر نویسنده بودن هم مزیتی نداشته باشد و کمتر کسی به آن سمت جذب شود.
ارسال نظر