در نشست کمیسیون انرژی اتاق تهران بررسی شد
کسری پنهان در لایحه بودجه ۹۴
گروه صنعت و معدن: نرخ رشد اقتصادی در نیمه اول امسال در حالی اعلام شده که به اعتقاد فعالان بخش خصوصی در حوزه انرژی، در بسیاری از حوزهها این رشد ناملموس است. در سیویکمین نشست کمیسیون انرژی اتاق تهران که دستور اصلی آن پرداختن به لایحه بودجه سال ۹۴ بود فعالان بخش خصوصی موضوعات متعددی را مورد بررسی قرار دادند. به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، در ابتدای این نشست سیدحامد واحدی با اشاره به اعلام نرخ رشد اقتصادی ۴ درصدی برای نیمه اول سال جاری اعلام کرد که هنوز فعالان بخش خصوصی در حوزه انرژی چنین رشدی را احساس نکردهاند.
گروه صنعت و معدن: نرخ رشد اقتصادی در نیمه اول امسال در حالی اعلام شده که به اعتقاد فعالان بخش خصوصی در حوزه انرژی، در بسیاری از حوزهها این رشد ناملموس است. در سیویکمین نشست کمیسیون انرژی اتاق تهران که دستور اصلی آن پرداختن به لایحه بودجه سال ۹۴ بود فعالان بخش خصوصی موضوعات متعددی را مورد بررسی قرار دادند. به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، در ابتدای این نشست سیدحامد واحدی با اشاره به اعلام نرخ رشد اقتصادی ۴ درصدی برای نیمه اول سال جاری اعلام کرد که هنوز فعالان بخش خصوصی در حوزه انرژی چنین رشدی را احساس نکردهاند. رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران که به اختصار به سرخط خبرها و وقایع روز حوزه انرژی در کشور اشاره میکرد از پیشبینی منابع تحقیقاتی مبنی بر تداوم کاهش قیمت نفت تا حد ۴۰ دلار در هر بشکه خبر داد.
واحدی در ارتباط با فاینانس خارجی که برای انجام پروژههای داخلی از طرف چین گشایش میشود، اعلام کرد: برای چهار پروژه گشایش اعتبار صورت گرفته است اما چینیها نرخهای جانبی مثل نرخ بیمه را تغییر و افزایش دادهاند. وی همچنین با بیان اینکه مساله تعیین قیمت خوراک پتروشیمی به دولت بازگشته است، افزود: ما همواره نسبت به این مساله موضع گرفتیم و اصرار داشتیم که تکلیف این بحث یکبار برای همیشه مشخص شود. اما این تصمیمگیری انجام نمیشود و اکنون میبینیم مباحث موازی دیگری هم شکل گرفته و هماکنون در وزارت نیرو و نفت هم بحث قیمت سوخت برای نیروگاهها آغاز شده است که ما پیشبینی کرده بودیم این مساله اتفاق میافتد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران در مورد انرژیهای تجدیدپذیر نیز اعلام کرد که کشور سالانه الزام دارد هزار مگاوات ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر را افزایش دهد، اما مشخص است در این زمینه پیشرفتها قابل ملاحظه نبوده است.
محمدحسین برخوردار نیز در ادامه به مساله رشد اقتصادی و ناملموس بودن آن اشاره کرد و گفت: دولت نرخ رشد اقتصادی در نیمه اول سال را ۴درصد اعلام کرده است اما دقت داشته باشید که این نرخ نسبت به سال گذشته است و اگر با نرخ سال ۹۰ مقایسه کنیم ما هنوز در رکود هستیم. عضو هیات رئیسه اتاق تهران با بیان اینکه ما طی سالهای گذشته با ۱۰ درصد کاهش تولید ناخالص داخلی مواجه بودهایم، گفت: با این رشد چهار درصدی هنوز نتوانستهایم از رکود خارج شویم و راه زیادی تا جبران کاهشهای قبل داریم. محمود جامساز، اقتصاددان و کارشناس کمیسیون انرژی در مورد رشد اقتصادی اعلام کرد که معمولا ارزش کالاها و خدمات در یک سال نسبت به سال پایه یا سال گذشته سنجیده میشود و رشد اقتصادی ۴درصدی در نیمه اول سال نسبت به نیمه اول سال قبل است. وی افزود: در حالی که اگر نسبت به نیمه اول سال ۹۰ نگاه کنیم هنوزخیلی فاصله داریم. از طرفی باید ببینیم این رشد اقتصادی توانسته تقاضا را پاسخ دهد یا خیر. وی همچنین با اشاره به طرح خروج از رکود که در آن به صنایع پیشران تکیه شده بود، توضیح داد: در این صنایع نیاز به سرمایهگذاری زیادی است که اکنون شرایط آن فراهم نیست و همچنین این صنایع اشتغالزایی چندانی ندارد. وی افزود: ما پیشنهاد کرده بودیم که برای اشتغالزایی صنایع کوچک و متوسط مورد توجه قرار گیرد که این طور نشد. این اقتصاددان در ادامه به بررسی لایحه بودجه ۹۴ پرداخت و گفت: بودجهای که به مجلس داده میشود همیشه از نظر درآمد و هزینه متوازن است، اما همواره کسری پنهان دارد. این مساله همیشگی ما بوده است. حتی در دورانی که ما در اوج درآمدهای نفتی بودهایم هم دولت دچار کسری بودجه بود. وی با بیان اینکه پیشبینی قیمت نفت نشان میدهد که درآمدهای بودجه سال آینده محقق نخواهد شد، تاکید کرد که بودجه سال آینده دچار کسری خواهد بود. وی با اشاره به وجود برخی سرفصلهای نامشخص با عنوان متفرقه در هزینههای عمرانی، گفت: من پیشنهاد کردم که سرفصل متفرقهها حذف شود. دولتها به دلیل تنگناهای مالی، بودجه عمرانی را بالاتر از معمول پیشبینی میکنند تا بتوانند در آینده بخشی از آن را خرج هزینههای جاری بکنند. این تبدیل به یک اصل در بودجهنویسی ما شده است. این اقتصاددان در مورد مالیاتها نیز اعلام کرد به نظر میرسد ظرفیت اقتصادی کشور بیش از این میزان باشد؛ چرا که موسسات و نهادهای فرادولتی هستند که با وجود حذف معافیتهای مالیاتیشان در اصلاحات اخیر، حسابهای مالی شفاف و مشخصی ندارند که براساس آن مالیات بپردازند. واحدی بعد از سخنان جامساز عنوان کرد که دولت برای جبران کسری بودجه ممکن است از هر سه راه استفاده کند که عبارتند از برداشت از صندوق توسعه ملی، افزایش نرخ ارز و هم افزایش قیمت حاملهای انرژی.
ارسال نظر