مجلس برای تامین سرمایه در گردش تصویب کرد
حساب ویژه وام به تولید
دنیای اقتصاد: نمایندگان مجلس در راستای بررسی لایحه یکفوریتی رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، فرمول وامدهی به تولید را مشخص کردند. بهارستاننشینها در جلسه علنی روز گذشته و براساس یکی از بندهای الحاقی این لایحه بانک مرکزی را موظف کردند به منظور تامین سرمایه در گردش پایدار برای «واحدهای صنعتی»، «معدنی»، «کشاورزی»، «حملونقل»، «صنوف تولیدی»، «بنگاههای دانشبنیان» و «شرکتهای صادراتی» در حال کار، حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون، دستورالعمل اجرایی افتتاح حساب ویژه تامین سرمایه در گردش را در چارچوب قانون عملیات بانکی بدون ربا به شبکه بانکی کشور ابلاغ کند.
دنیای اقتصاد: نمایندگان مجلس در راستای بررسی لایحه یکفوریتی رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور، فرمول وامدهی به تولید را مشخص کردند. بهارستاننشینها در جلسه علنی روز گذشته و براساس یکی از بندهای الحاقی این لایحه بانک مرکزی را موظف کردند به منظور تامین سرمایه در گردش پایدار برای «واحدهای صنعتی»، «معدنی»، «کشاورزی»، «حملونقل»، «صنوف تولیدی»، «بنگاههای دانشبنیان» و «شرکتهای صادراتی» در حال کار، حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون، دستورالعمل اجرایی افتتاح حساب ویژه تامین سرمایه در گردش را در چارچوب قانون عملیات بانکی بدون ربا به شبکه بانکی کشور ابلاغ کند. براین اساس، تمام یا بخشی از عواید حاصل از فروش واحد به این حساب واریز میشود و موجودی آن صرفا برای پرداختهای قانونی و خرید نهادههای مورد نیاز قابل استفاده است. براساس بند دیگر این لایحه، نمایندگان مجلس بانکها و کلیه موسسات اعتباری، دولتی و خصوصی را مکلف کردند با بنگاههای تولیدی که به دلیل شرایط کشور در سالهای ۸۹ تا ۹۲ دچار مشکل شدهاند و دارای بدهی هستند، همکاری کنند. لایحه رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور در راستای سیاستهای اقتصادی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود، مرداد ماه سال جاری از سوی رئیسجمهور به مجلس ارائه شد.
نمایندگان مجلس به افتتاح حساب ویژه برای تامین سرمایه در گردش رای دادند
فرمول وامدهی به تولید
گروه صنعت و معدن: لایحه رفع موانع تولید رقابتپذیر به پیچ آخر رسید. مردادماه سال جاری در راستای سیاستهای اقتصادی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود، لایحه رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور از سوی رئیسجمهور به مجلس ارائه شد تا به این طریق رکود حاکم بر تولید از بین برود؛ لایحهای که با گذشت ۵ ماه، بررسی آن چند روزی است در دستور کار بهارستاننشینها قرار گرفته است.
طی روزهای گذشته «تکلیف نرخ و فرآیند تسویه بدهکاران ارزی از محل حساب ذخیره ارزی»، «اعطای مهلت سه ماه از زمان ابلاغ این قانون به گیرندگان تسهیلات برای تعیین تکلیف و تادیه بدهی به قیمت روز گشایش»، «الزام وزارت امور اقتصادی و دارایی به تدوین آییننامه پوشش نوسانات نرخ ارز با همکاری بانک مرکزی، سازمان بورس و اوراق بهادار و بیمه مرکزی»، «لغو تشکیل صندوق حمایت از تولیدات صنعتی»، «مستثنی شدن سازمانهای توسعهای از شمول قوانین مدیریت خدمات کشوری و محاسبات عمومی کشور به جز در مواردی که از بودجه عمومی استفاده کنند»، «صدور مجوز به دولت برای پرداخت از محل بودجههای سنواتی تا ۵۰ درصد هزینههای تحقیقاتی یا ارتقای وضعیت محیط زیستی به واحدهای تولیدی دارای مجوز یا پروانه بهرهبرداری» و ... از جمله بندهای لایحه رفع موانع تولید رقابتپذیر است که توانستند با موافقت بهارستاننشینها نهایی شوند.
در جریان بررسی این لایحه، روز گذشته نیز نمایندگان مجلس سازوکار ارائه تسهیلات دولت و بانکها را به واحدهای تولیدی مشخص کردند. از سوی دیگر، کلیه بانکها و موسسات مالی و اعتباری دولتی و خصوصی مکلفند با درخواست بنگاههای تولیدی که به دلیل شرایط کشور طی سالهای ۸۹ تا ۹۲ دچار مشکل و دارای بدهی معوق شدند، همکاری کنند.
افتتاح حساب ویژه برای تولید
نمایندگان مجلس در جلسه علنی دیروز و در ادامه بررسی لایحه یک فوریتی رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور در بند یک الحاقی بانک مرکزی را موظف کردند بهمنظور تامین سرمایه در گردش پایدار برای واحدهای صنعتی، معدنی، کشاورزی، حملونقل، صنوف تولیدی، به بنگاههای دانش بنیان و شرکتهای صادراتی در حال کار (که در این ماده به اختصار «واحد» نامیده میشوند)، حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون، دستورالعمل اجرایی افتتاح حساب ویژه تامین سرمایه در گردش را (که به اختصار «حساب ویژه» نامیده میشود) در چارچوب قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) مصوب ۱۰/۶/۱۳۶۲ با شرایط و الزامات زیر تدوین و به شبکه بانکی کشور ابلاغ کند:
الف- هر واحد تنها میتواند یک «حساب ویژه» در شبکه بانکی کشور داشته باشد. تمام یا بخشی از عواید حاصل از فروش واحد به این حساب واریز میشود و موجودی آن صرفا برای پرداختهای قانونی و خرید نهادههای موردنیاز واحد قابل استفاده است. افتتاح «حساب ویژه» برای هر واحد، مانع از داشتن انواع دیگر حسابهای بانکی توسط آن واحد نیست.
ب- بانک موظف است حسب درخواست صاحب حساب، وجوه مورد نیاز برای خرید نهادههای مورد نیاز تولید یا پرداختهای قانونی مرتبط با تولید یا صادرات را از محل موجودی حساب ویژه واحد پرداخت کرده، در صورت عدم تکافوی موجودی حساب ویژه واحد، به میزان کسری حساب و حداکثر تا سقف اعتبار حساب ویژه واحد، حساب مزبور را بدهکار کند.
تسهیلاتی که از این طریق در اختیار واحدها قرار میگیرد، از نوع حد اعتباری و در قالب اعتبار در حساب جاری بوده و متناسب با مبالغ بازپرداخت شده، قابل تکرار است.
این تسهیلات صرفا در چارچوب عقود مصرح در فصل سوم قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) و آییننامههای آن قابل پرداخت است. بازپرداخت این تسهیلات میتواند از طریق واریز تدریجی وجوه حاصل از فروش به «حساب ویژه» واحد انجام شود.
پ- حد اعتباری حساب ویژه هر واحد در سال اول افتتاح حساب عبارت است از ۶۰ درصد میانگین فروش سه ساله آخر فعالیت آن واحد (مورد تایید سازمان امور مالیاتی کشور) و حداکثر تا سقف ۵۰۰ میلیارد ریال حد اعتباری حساب ویژه هر واحد برای سالهای بعد، براساس دستورالعمل بانک مرکزی که به تصویب شورای پول و اعتبار خواهد رسید، متناسب با فروش سال قبل واحد که وجه آن به حساب ویژه واریز شده باشد، تعیین میشود.
ت- هرگونه استفاده غیرمجاز از حساب ویژه جرم محسوب میشود و مجرم با رأی دادگاه به جریمه نقدی سه برابر مبلغ جرم و محرومیت موقت یا دائم از تسهیلات حساب ویژه محکوم خواهد شد.
ث- بانک مرکزی موظف است تدابیر تشویقی و تنبیهی لازم را برای الزام تمام بانکها و موسسات اعتباری در راستای تامین سرمایه در گردش واحدها در چارچوب مقررات این ماده اتخاذ کرده، هر ۶ ماه یک بار، گزارش عملکرد بانکها و موسسات اعتباری در این خصوص را به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه کند.
بانکها موظف به مساعدت شدند
از سوی دیگر، بانکها و کلیه موسسات اعتباری، دولتی و خصوصی با تصویب مجلس مکلف شدند با بنگاههای تولیدی که به دلیل شرایط کشور طی سالهای ۸۹ تا ۹۲ دچار مشکل شدهاند و دارای بدهی هستند، همکاری کنند.
با تصویب مجلس و در جریان رسیدگی به لایحه رفع موانع تولید رقابت پذیر و بر اساس ماده الحاقی این لایحه، کلیه بانکها و موسسات مالی و اعتباری دولتی و خصوصی مکلفند با درخواست بنگاههای تولیدی که به دلیل شرایط کشور طی سالهای ۸۹ تا ۹۲ دچار مشکل و دارای بدهی معوق هستند و تاکنون برای تسهیلات معوق خود از تمهیدات استمهال استفاده نکردهاند، با تایید هیات مدیره برای یک بار و با دوره تنفس ۶ ماهه و بازپرداخت سه ساله اقدام به تسویه حساب تسهیلات معوق کنند و جریمههای تسهیلات فوق به صورت جداگانه محاسبه و در انتهای دوره بازپرداخت و در صورت انجام تعهدات بنگاه تولیدی مشمول بخشودگی میشود. بنگاههایی که حداکثر یک سال پس از تصویب این قانون تعیین تکلیف کنند مشمول این ماده خواهند شد.
ارسال نظر