خبرگزاری تسنیم- در دیدار وزیر انرژی روسیه و وزیر نیروی ایران، تهیه طرح فنی اتصال شبکه برق روسیه به ایران در دستور کار قرار گرفت. در حالی که چندسالی است تبادل انرژی الکتریکی بین ایران و روسیه در برنامه دولت‌های ۲ کشور قرار دارد، توافقات ضمنی به تکمیل زیرساخت‌های اجرای این تجارت منطقه‌ای انرژی در خاک ۲ کشور انجامیده است. دیروز نیز با حضور آلکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه در وزارت نیروی ایران، دور جدیدی از مذاکرات بین مقامات ۲ کشور پیرامون این مساله انجام گرفت.

به دلیل هم‌مرز نبودن ۲ کشور، تبادل انرژی بین ایران و روسیه باید از خاک کشوری ثالث صورت گیرد که با توجه به جغرافیای منطقه، کشور آذربایجان بهترین گزینه برای این کار است.

تاکنون در خاک ایران خطوط انتقال برای پوشش ظرفیت این تبادل انرژی تا مرزهای شمال غربی کشور تکمیل شده و در خاک روسیه نیز امکان تبادل انرژی از مرز آذربایجان از نظر سخت‌افزاری به وجود آمده است. به منظور سنکرون کامل شبکه برق بین ایران، آذربایجان و روسیه باید ساخت خط انتقال ۳۰۰ کیلوولت در مسیر روسیه- آذربایجان اجرایی شود که می‌توان از این خط انتقال به‌عنوان تنها گپ سخت‌افزاری موجود در این تجارت منطقه‌ای انرژی نام برد. حمید چیت‌چیان پس از دیدار با الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ایران و روسیه در صنعت برق دارای تجربه طولانی همکاری هستند و امیدواریم این مذاکرات موجب توسعه همکاری‌های ۲ کشور در صنعت آب و برق شود. وی افزود: توافق‌های ثمربخشی در این مذاکرات صورت گرفت و گروه‌هایی مشخص شدند تا این مذاکرات را به نتیجه نهایی برسانند. به گفته چیت‌چیان، در خصوص سنکرون کردن شبکه برق سه کشور در زمینه‌های تبادل برق مذاکراتی انجام شده است. الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه نیز در خصوص مذاکرات در تهران گفت: مذاکرات خوبی در زمینه توسعه روابط تجاری، اقتصادی و انرژی با ایران داشتیم و طرح‌های مشخصی در زمینه ساخت نیروگاه مشخص شد.

وزیر انرژی روسیه از در دستور کار قرار گرفتن تهیه طرح فنی اتصال شبکه برق روسیه و آذربایجان به ایران خبر داد و افزود: در این مذاکرات مقرر شد تا حجم ۵۰۰ مگاوات برق به ایران تحویل داده شود که پیش‌نویس این موافقت‌نامه میان سه کشور در حال تهیه شدن است. وی تصریح کرد: در مورد مدرنیزاسیون و ساخت نیروگاه‌های ایران و خطوط انتقال برق فشار قوی گروه‌های کاری مشخصی تعیین شد تا ظرف یک ماه آینده امور فنی مورد نیاز را تهیه کنند. نوواک با بیان اینکه تجربه قدیمی خوبی در زمینه همکاری با ایران در حوزه نیروگاه‌ها داریم، گفت: می‌توانیم حجم همکاری‌ها را تا ۸ یا ۱۰ میلیارد دلار برسانیم. این مقام مسوول در کشور روسیه در پاسخ به سوالی خاطرنشان کرد که افزایش حجم همکاری‌های انرژی ۲ کشور به ۸ تا ۱۰ میلیارد دلار فقط در زمینه ساخت نیروگاه جدید، مدرنیزاسیون، خطوط انتقال برق فشار قوی و نیروگاه آبی خواهد بود و ربطی به تهاتر نفت و کالا ندارد.