اگر طرحی برای ادغام وزارتخانه‌های صنایع و معادن و بازرگانی مطرح باشد باید صنعت به عنوان محور و تجارت به عنوان فرع در نظر گرفته شود.

محسن شاطرزاده، معاون امور اقتصادی و بین‌الملل وزارت صنایع و معادن، در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب گفت: صنعت و تجارت دو عامل اصلی در بحث تولید هستند و تولید از صنعت آغاز و به تجارت ختم می‌شود. وی با اشاره به تجربه بیش از ۸۰ کشور جهان در زمینه وزارت صنعت و تجارت عنوان کرد: در این کشورها سیاست‌های تجاری براساس سیاست‌های تولیدی تدوین می‌شود. او با بیان این‌که حوزه بازرگانی و صنعت اشتراکات متعددی با یکدیگر دارند، توضیح داد: متاسفانه تفاوت نگاه‌ها در این دو حوزه اغلب به بخش تولید ضربه می‌زند، بنابراین لازم است تفاوت دیدگاه‌ها در بخش صنعت و تجارت یکی شوند. شاطرزاده خاطرنشان کرد: ادغام تجارت در صنعت مناسب، اما ادغام صنعت در تجارت فاجعه است.

وی از جمله این تفاوت دیدگاه‌ها را اختصاص دادن اعتبارات بانکی به بخش صنعت و بازرگانی دانست و افزود: متاسفانه نگاه تجارتی در ایران قدرتمندتر از نگاه تولیدی است، ضمن این‌که بخش تجارت موانع بخش تولید را ندارد.

او یادآور شد: سال گذشته بیش از ۴۰‌درصد اعتبارات بانکی در بخش تجارت مصرف و کمتر از ۲۰‌درصد نصیب بخش صنعت شد، در حالی که این رقم در سال‌های گذشته به ۳۵‌درصد هم می‌رسید.

معاون امور اقتصادی و بین‌الملل وزارت صنایع و معادن توضیح داد: سیستم بانکی اغلب به اعتبارات کوتاه‌مدت و با ریسک پایین متمایل است، در حالی که معمولا اعتباراتی که بخش صنعت دریافت می‌کند، بلندمدت و دارای ریسک بالا و دیربازده است. همچنین سود تسهیلات بانکی بیشتر از سود دریافتی صنعت از تولید است که این امر بخش صنعت را در بازپرداخت وام‌های خود دچار مشکل می‌کند. بنابراین دولت باید با سیاست‌گذاری، پرداخت اعتبار برای صنعت را تسهیل کند.