سید‌کاظم وزیری‌هامانه، وزیر نفت، پشت پرده به نتیجه نرسیدن ۱۴ دوره مذاکرات خط لوله صلح در دوره تیم سابق مذاکرات این خط لوله را فاش کرد.

وزیر نفت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تاکنون ۱۷ دوره مذاکرات درباره خط لوله صلح میان ایران، پاکستان و هند برگزار شده که ۱۴ دوره در زمان ریاست هیات‌ مذاکره‌کننده پیشین این طرح بوده است.سید‌کاظم وزیری‌هامانه گفت‌: در دوره تیم سابق مذاکرات، چهار فرمول قیمتی برای طرح ساخت خط لوله صلح پیشنهاد شد که تمام آنها حداقل ۳۴‌درصد بالاتر از بهترین قرارداد گازی کشور در آن مقطع زمانی بود. این درحالی است که در همین دوره، قراردادهای گازی با برخی کشورهای حوزه خلیج‌ارس با ۵۰‌درصد زیر قیمت پیشنهاد خط لوله صلح منعقد شده بود.

سیاست وقت‌کشی

به گزارش مهر، وی تصریح کرد:‌ این مساله نشانگر این است که تیم سابق مذاکره‌کننده خط لوله صلح، تمایلی به امضای قرارداد نداشته و سیاست وقت کشی را در پیش گرفتند‌، به نحوی که قراردادی نیز در این زمان به امضا نرسید.

وزیری‌هامانه با تاکید بر هدف اصلی تیم جدید مذاکرات خط لوله صلح مبنی بر امضای قرارداد، مطرح کرد‌: این تیم در دوره اول مذاکرات خط لوله صلح که بین ایران، پاکستان و هند برگزار شد، برروی فرمول قیمتی آن به توافق رسیده و دو دوره مذاکرات دیگر نیز بر روی مفاد قرارداد صورت گرفته است.

وی خطاب به افرادی که تفاهم فعلی خط لوله صلح را خلاف منافع ملی دانسته‌اند، گفت‌: امضای قرارداد کرسنت با یک پنجم قیمت پیشنهادی خط لوله صلح، خلاف شرع نبود. ولی در حال حاضر تفاهم بر روی این خط لوله خلاف شرع اعلام شده است. از این رو، جناح‌های سیاسی نباید منافع ملی را زیر پا بگذارند.

وزیر نفت اظهارات اخیر منتقدان درباره خط لوله صلح را نوعی بی‌انصافی دانست و در عین حال اعلام کرد‌: تا کنون قرارداد ساخت خط لوله صلح امضا نشده و فقط روی فرمول قیمتی آن میان سه کشور ایران، هند و پاکستان توافق کلی حاصل شده است.

وی گفت‌: قطعا گزارش نهادهای نظارتی مشخص خواهد کرد که کار کدام تیم مذاکره‌کننده درباره خط لوله صلح، خلاف منافع ملی بوده است.

وزیر نفت، قیمت صادرات گازطبیعی را کاملا منطقه‌ای عنوان کرد و گفت‌: این قیمت در همه جای دنیا، براساس شرایط منطقه‌ای تعیین و توافق می‌شود. به نحوی که نمی‌توان گاز طبیعی را همه جای دنیا به یک قیمت عرضه کرد.

به زودی مشخص می‌شود

وزیر نفت کشورمان گفت‌: وزیر نفت هند، قیمت پیشنهای گروه قبلی مذاکره‌کننده ایرانی را با قیمت اصلی پیشنهادی ایران مقایسه کرده و سخنان وی، مبنی‌بر دریافت تخفیف ۳۰‌درصدی نیز از همین امر ناشی می‌شود.

پیش‌تر هادی‌نژاد حسینیان، معاون سابق امور بین‌الملل وزارت نفت و رییس سابق تیم مذاکره‌کننده ایران در خط لوله صلح، با انتقاد از ارزان فروشی گاز ایران به هند و پاکستان، از روند کنونی مذاکرات اعلام نارضایتی کرده بود.

کشف یک میدان جدید نفتی

وزیری‌هامانه در بخش دیگری از سخنانش از کشف یک میدان گازی جدید به‌نام «سفید زاخور» در نزدیکی شهر قیر در استان فارس طی چند روز گذشته خبر داد.

وزیر نفت در این باره گفت: این میدان که در مناطق مرکزی کشور و در نزدیکی شهر قیر در استان فارس کشف شده است، دارای ۱۱‌میلیارد و ۴۰۰میلیون فوت مکعب ذخایر گازی «درجا» است که ۸‌میلیارد و ۵۰۰‌میلیون فوت مکعب آن قابل استحصال است.وی تصریح کرد‌: در صورتی که در این منطقه ۱۷ حلقه چاه حفر شود‌، روزانه ۳۰‌میلیون فوت مکعب گاز این میدان استحصال خواهد شد.

وزیر نفت با بیان اینکه گاز طبیعی موجود در این میدان‌، شیرین است و در شبکه داخلی مصرف گازطبیعی کشور استفاده خواهد شد، خاطرنشان کرد‌: در طول ۲ سال اخیر در مجموع سه میدان و مخزن گازی (‌کیش‌، ‌اهواز و سفید زاخور) در کشور کشف شده است.

وزیری‌هامانه با بیان اینکه در این مدت ۵ میدان و مخزن نفتی نیز در کشور کشف شده است، اظهارداشت‌: مجموع ذخایر نفتی در جای این میادین و مخازن، ۷‌میلیارد و ۱۰۰‌میلیون بشکه است که یک‌میلیارد و ۷۵۰‌میلیون بشکه آن قابل استحصال است.

وی تصریح کرد: اگر قیمت هربشکه نفت خام را به طور میانگین ۵۰ دلار و قیمت میانگین هر مترمکعب گازطبیعی را دو و نیم سنت در نظر بگیریم،‌‌ ارزش نفت خام کشف شده ۱۳۲‌میلیارد دلار و ارزش گاز طبیعی کشف شده‌، ۳۷‌میلیارد دلار خواهد بود.