علیرضا بابایی، مدیرعامل شرکت مهندسی و ساختمان نفت ایران معتقد است بخش‌خصوصی ایران به تنهایی توانایی ساخت پالایشگاه جدید را ندارد و سیاست شرکت ملی پالایش و پخش این است که دولت در ۲۰ تا ۳۰درصد در پروژه مشارکت کند. براساس همین سیاست است که پالایشگاه میعانات گازی بندرعباس با حضور یک شرکت خصوصی از اندونزی و یک شرکت خصوصی ایران در دست ساخت است و ۲۷درصد آن متعلق به دولت است. وی ادامه داد: پیشنهاد پیمانکاران برای انجام طرح توسعه پالایشگاه اصفهان بین ۴۹ تا ۶۰ ماه بوده، ولی تلاش می‌کنیم سرعت انجام کار را به سرعت انجام کار پالایشگاه اراک نزدیک کنیم. همچنین پیشنهاد ما برای طرح‌های مربوط به پالایشگاه میعانات گازی بندرعباس ۳۶ ماه بود که به صورت E.P.C (مهندسی. خرید کالا. نصب) است و در تمام پروژه‌ها از قانون استفاده ۵۰‌درصدی از خدمات ساخت داخل تبعیت کرده‌ایم و در طراحی‌های تفصیلی نیز تا حد زیادی سعی کرده‌ایم از نیروهای داخلی استفاده کنیم.

او در رابطه با تجهیزات سنگین پالایشگاه اراک تاکید کرد: مرحله طراحی راکتورهای تبدیل فرآورده‌های سنگین به سبک به سرعت طی شده و درخواست خرید برای سازنده‌ها فرستاده شده است و با وجود این‌که سازنده‌های این راکتورها بسیار کم هستند ۷۰‌درصد سازنده‌های موجود اعلام آمادگی کرده‌اند و تا ۱۰ روز آینده سررسید پیشنهادهای آنها فرا می‌رسد. همچنین محمد باریک‌بین، مدیر برنامه‌ریزی و کنترل طرح‌های این شرکت، با بیان این‌که ۱۶ پروژه این شرکت در سال گذشته به پایان رسیده است، طرح‌های مهم و در دست اجرای این شرکت را دو دسته خواند و افزود: دسته اول طرح‌ها مربوط به احداث و توسعه پالایشگاه‌ها بوده که از اهم آنها طرح احداث پالایشگاه میعانات گازی بندرعباس با هدف تولید ۳۷‌میلیون لیتر در روز، طرح احداث پالایشگاه نفت هرمز با هدف پالایش روزانه ۳۰۰‌هزار بشکه نفت خام فوق سنگین صادراتی و میعانات گازی همراه و همچنین طرح احداث پالایشگاه جدید نفت خام فوق سنگین خوزستان با هدف پالایش روزانه ۱۸۰‌هزار بشکه نفت خام فوق سنگین و تولید بنزین روزانه بیش از ۸میلیون لیتر است.

وی در توضیح سایر طرح‌ها اظهار کرد: دسته دوم شامل طرح‌های بهبود فرایند و بهینه‌سازی ظرفیت پالایشگاه اراک، رفع تنگناهای افزایش ظرفیت پالایشگاه بندرعباس، احداث پالایشگاه دوم شیراز، ساخت پالایشگاه دوم تبریز، بهبود فرایند و بهینه‌سازی ظرفیت پالایشگاه اصفهان و بهبود فرایند پالایشگاه تهران برشمرد با مجموع سرمایه‌گذاری ۱۵‌میلیارد یورو است.

او با اشاره به هفت طرح مربوط به انتقال، ذخیره‌سازی و توزیع فرآورده افزود: طرح افزایش ظرفیت انتقال فرآورده مسیر بندرعباس، رفسنجان، طرح احداث خط لوله امام تقی(ع) تربیت حیدریه و تبریز- میانه، ساخت خط لوله انتقال فرآورده مسیر آبادان- ماهشهر و انتقال میعانات گازی عسلویه- بندرعباس، مطالعه طرح ساماندهی بندر صادراتی ماهشهر، مطالعه طرح احداث تاسیسات نفتی در جزیره قشم و طرح احداث انبار نفت اردبیل هفت طرح مربوط به انتقال، ذخیره‌سازی و توزیع فرآورده است.