در اولین گردهمایی فعالان صنعت و بازار کاغذ مطرح شد
حمایت دولت از صنعت کاغذ هدفمند میشود
روز گذشته اولین گردهمایی چشمانداز آینده صنعت و بازار کاغذ و مقوا در تهران برگزار شد. قطع یارانه کاغذ و حمایت مستقیم دولت از تولیدکننده، نیاز بازار کاغذ به واردات و بازیافت کاغذ از جمله مسائلی بود که در این گردهمایی توسط مسوولان این صنعت به آن پرداخته شد.
یارانه تمام شد حمایت مستقیم میکنیم
رییس سازمان بازرگانی استان تهران در این گردهمایی گفت: باید به مرحلهای برسیم که علاوه بر تامین نیاز مصرف داخلی، صادرات کاغذ نیز داشته باشیم، اما این امر نیاز به برنامهریزی دارد.
به گزارش ایلنا، حمید صافدل، با ابلاغ پیام وزیر بازرگانی به فعالان عرصه کاغذ و مقوا گفت: وزارت بازرگانی از ورود بخش خصوصی به عرصه تولید و توزیع کاغذ و مقوا استقبال میکند و این تصمیم جدی و برگشتناپذیر است.
وی افزود: دولت حمایت از بخش خصوصی را در دستور کار قرار داد، این درحالی است که پرداخت یارانه به کاغذ تمام شد و اگر بنا باشد از جریان چاپ و نشر حمایتی صورت گیرد، این حمایت به صورت نقدی و توسط دستگاههایی که بر آنها تکلیف شده، صورت میگیرد.
صافدل ادامه داد: بنا داریم با ایجاد یک رقابت جدی، زمینه را برای حمایت از تولیدکننده، مصرفکننده و تجار فراهم کنیم.
وی با اشاره به مثلث مصرفکننده، تولیدکننده و واردکننده، اعلام کرد: کل نیاز کشور در حال حاضر یک میلیون و ۱۰۰هزار تن کاغذ است که از این رقم ۴۰۰هزار تن تولید داخل و ۷۰۰هزار تن از راه واردات تامین میشود.
ساختارهای سنتی راه پیشرفت را مسدود کرده است
رییس اتحادیه کاغذ و مقوا نیز با تاکید بر این که چارچوبهای فرسوده فعلی پاسخگوی نیازهای نوین صنعت کاغذ و مقوا نیست، گفت: نخستین و اصلیترین مانع در این راه فقدان دانش ضروری برای سازماندهی بهینه و بهرهگیری از تکنولوژی مدرن ارتباطی است، این در حالی است که نسل جدید مصرفکنندگان نیازهای جدیدی دارند که ایران با باقی ماندن در چارچوبهای فرسوده و سیستمهای سنتی نمیتواند پاسخگوی این نیازهای نوین باشد.
وی تصریح کرد: در دنیای امروز شاهد روند رو به رشد و شتابان جدیدترین سیستمها و تکنولوژیهای پیشرفته، فناوری اطلاعات و ارتباطات هستیم و در این راستا چارهای جز شناخت دقیق این روندها و همراهی با آنها وجود ندارد.
وی افزود: اگرچه واقعیتهای صنعت بازار کاغذ و مقوا، فضاهای ترسیم شده در معتبرترین بازارهای جهانی را دور از دسترس ایران نشان میدهد، ولی با پیگیری این روندها و نگاه به آینده و تکیه بر مزیتهای نسبی و سرمایه عظیم انسان داخلی این وضع میتواند در آیندهای نه چندان دور تغییر کند.
رحیمزاده گفت: اگرچه بهکارگیری تکنولوژی مدرن و سازگار کردن آن با شرایط بومی بسیار کند صورت گرفته، لیکن در آیندهای نزدیک میتوان تحولی عظیم و اساسی در صنعت و بازار این کالای اساسی و استراتژیک در کلیه فرآیندهای تولید فنی، علمی، تجاری، اداری و توزیعی آن به وجود آورد.
وی اعلام کرد: این تغییر و تحول الزامات و ضرورتهای نوینی دارد که باید آنها را به رسمیت شناخت و در این صورت دیگر نمیتوان با پافشاری متعصبانه بر روی ساختارهای انعطافناپذیر سنتی و واکنشهای انسدادی در برابر ایدهها و اندیشهها و نیروهای جدید به آن افق روشن دست یابیم.
وی اظهار داشت: باید به تعاریفی مشخص و واقعی از شرایط نوین صنعت و تجارت کاغذ و مقوا دست یافت تا بتوان کشور را به عنوان یک نهاد مهم از جهت سازمانی، فنی، تولیدی و تجاری بازسازی کرد و با همگراسازی سیستمها و فرآیندهای صنعتی، تجاری و اداری عملیات خود را در خدمت نیازهای نسل جدید مشتریان به صورتی محصولگرا و بازارگرا متمرکز کرد.
رحیمزاده اعلام کرد: ایران از لحاظ جنگل و منابع طبیعی دچار فقر است. بنابراین، با وجود تکنولوژی بازیافت میتوان با ایجاد واحدهایی از این دست در این حوزه سالانه مقدار زیادی از نیازهای داخلی را تامین نماییم.
وی خروج از چالشهای فعلی را مستلزم هماهنگی کلیه نهادهای دولتی و مدنی دانست و گفت: با برنامهریزی استراتژیک برای این حوزه باید کار اساسی را شروع کرد.
امیدواریم قوانین اصلاح شود
وزارت ارشاد مصمم به واگذاری امور تصدیگری به بخش خصوصی است که با ابلاغ سیاستهای بند «ج» اصل ۴۴ قانون اساسی و نیز سند چشمانداز ۲۰ ساله و برنامه چهارم توسعه، راه برای واگذاری امور تصدیگری و نه حاکمیتی به بخش خصوصی باز شده است.
عباس نیکضمیر، معاون فرهنگی مطبوعاتی اداره کل ارشاد استان تهران، سخنران دیگر گردهمایی فعالان صنعت کاغذ بود که با بیان مطلب فوق، گفت: در این راستا وزارت ارشاد مصمم به واگذاری این امور به بخش خصوصی است که در حوزه کاغذ و مقوا نیز از پیشنهادهای بخش خصوصی و وارد شدن آنها به عرصه استقبال خواهیم کرد.
نیکضمیر، تصریح کرد: اعتقاد مدیریت وزارت ارشاد بر این است که محورهای در نظر گرفته شده برای حل چالش صنعت کاغذ و مقوا را حل کند.
وی افزود: بهرغم برخی قوانین و مقررات مستحکم در حوزههای مختلف فرهنگی، اما در زیرمجموعهای نظیر کاغذ و مقوا قوانین دچار ضعف هستند و ما با خلاء قانونی در این رابطه مواجه هستیم، این در حالی است که بازنگری در قوانین و مقررات از جمله مباحث مرتبط با کاغذ در سالهای اخیر مورد پیگیری مجلس قرار گرفته است.
نیکضمیر گفت: مبحثی مرتبط با موضوع چاپ در مرکز پژوهشهای مجلس در حال پیگیری است که امیدواریم به اصلاح قوانین در صنعت چاپ و کاغذ منجر شود.
وی، از تاسیس مرکز مطالعات و برنامهریزی کاغذ در آیندهای نزدیک خبرداد و گفت: تاسیس این مرکز کمک شایانی به ساماندهی این کالا میکند.
معاون فرهنگی مطبوعاتی اداره کل ارشاد استان تهران، گفت: یکی دیگر از رهیافتهای دولت، جهتدار کردن حمایتهای دولتی از صنعت کاغذ و مقوا است، به نحوی که حذف یارانه کاغذ منوط به تک نرخی شدن آن در دستور کار قرار دارد که میتواند منشا خیر و برکت در این عرصه باشد.
بازیافت کاغذ ۴۰درصد صرفهجویی انرژی به همراه دارد
براساس گزارش ایلنا، معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست نیز در این گردهمایی گفت: کشور با حجم عظیمیاز واردات کاغذ روبهرو بوده و پیشبینی میشود، سرانه مصرف کاغذ در سال ۸۶ به ۱۷ کیلوگرم برسد که در این صورت نیازمند ورود ۶۰۰ هزارتن کاغذ و صرف ۷۰۰میلیون دلار ارز هستیم.
حسن اصیلیان، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، با بیان این مطلب گفت: صنعتی شدن بشر از قرنها پیش شروع شده و بشر به بحث توسعه با محوریت اقتصاد آغاز به تخریب محیط زیست کرده، این درحالی است که انسان خاک را مجموعهای کر و کور میدید که به هر شکلی از آن استفاده میکرد که نهایتا توسعه ناپایدار را موجب شده است.
وی افزود: با توجه به مشکلات پیش آمده مبنی بر عدم توجه انسان به توسعه پایدار و منابع زیستمحیطی، تلاشهای جهانی برای استقرار معانی دستیابی به توسعه پایدار شروع شد، به نحوی که بر مبنای تعریف سازمانملل انسان باید متعهد به نسل آینده بوده و در توسعه پایدار به صورت آگاهانه فعالیت کند.
اصیلیان ادامه داد: در این راستا باید به مفاهیمی چون آموزش، محیط زیست و بهداشت و نیز پایداری منابع توجه کافی مبذول داشت و در خصوص سلامت جمعیت جهان، سرمایهگذاری صورت گیرد.
وی تصریح کرد: استفاده پایدار از منابع و مدیریت آن جلوگیری از تخریب محیط زیست را به دنبال دارد، این در حالی است که برخلاف تصورات عمومی، توسعه پایدار طرفدار مردم بوده و به ایجاد شغل با حفظ طبیعت میاندیشد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، اعلام کرد: این سازمان طرفدار توسعه بوده و ممانعتی برای صنایع سازگار با مسائل زیستمحیطی ندارد.
وی اظهار داشت: در سال ۷۹ میزان خسارات ناشی از آلودگی هوا ۱۱۳میلیارد و ۸۵۳میلیون ریال برآورد شده که این رقم در سال ۸۴ به ۵هزار میلیارد ریال رسیده است.
اصیلیان، با تاکید بر بازیافت کاغذ و حذف آن از سیستم اداری کشور، گفت: مصرف بیاندازه کاغذ قطعا تخریب جنگلها و خاک را در بر داشته و منابع مالی کشور را به صورت فزایندهای میبلعد که متاسفانه این اتلاف منابع سال به سال رقم بیشتری را به خود اختصاص میدهد.
وی تاکید کرد: افزایش مصرف کاغذ در جامعه از یک طرف نشانگر توسعه یافتگی بوده، ولی فشار غیرقابل تحملی را به منابع طبیعی و محیط زیست وارد میکند که برای حل این معضل و دستیابی به توسعه پایدار باید بازیافت را به صورت جدی در دستور کار قرار داد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: روزنامهها راحتترین مواد برای بازیافت هستند، این درحالی است که کشور با حجم عظیمیاز واردات کاغذ روبهرو بوده است.
وی اظهار داشت: در سال ۸۲ بحث دولت سبز مطرح شده و برای آن نیز بودجهای در نظر گرفته شده است که بر مبنای آن باید صرفهجویی کاغذ در ادارات دولتی و در مرحله بعد در بخش خصوصی صورت گیرد.
اصیلیان، عنوان کرد: در مقایسه با تولید و بازیافت کاغذ، آمارها نشانگر این است که در بازیافت کاغذ بیش از ۴۰درصد از انرژی مورد نیاز برای استحصال تا مرحله پخت کاغذ صرفهجویی صورت میگیرد، ضمن اینکه از ورود حدود ۲۹۰ تن نیز گاز دیاکسیدکربن به هوا جلوگیری میشود.
ارسال نظر