اولین انتقاد کارفرما از پیمانکار داخلی

پیمانکار: قیمت‌های ما مناسب است

گروه صنعت و معدن- روز‌ها به سرعت می‌گذرد و زمان به «ماه تشویق و تنبه ۵۰ میلیون دلاری» (۵۰ میلیارد تومانی) نزدیک می‌شود. چه کسی‌این بازی را می‌برد پیمانکار یا کارفرما؟ تقریبا از روزی که اعلام شد که فاز‌های جدید پارس جنوبی با اتکا به توان پیمانکاران داخلی باید اجرا شود، حدود پنج ماه می‌گذرد و اولین ملاقات کارفرما با تعدادی از پیمانکاران بر سر یک فاز(فاز ۱۴) از فازهای ۸گانه و دو فاز (۱۷ و۱۸) از فاز‌هایی که قبلا عملیات اجرایی آن آغاز شده است ‌،روز پنج شنبه انجام شد.

اما گزارش خبرنگار «ایسنا» از ‌این نوع برخورد از نوع نزدیک؛ یعنی ملاقات طرفین در سایت، هنگام اجرای پروژه حاکی است که مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس؛ یعنی کارفرما از عملکرد برخی پیمانکاران‌ این طرح‌ها انتقاد کرده است.

ما خودمان‌این کاره‌ایم

«علی وکیلی» در مورد پروژه فازهای ‌١٧ و ‌١٨ گفت: «مشاوران پروژه برای انجام کارهای غیرضروری مانند بازنگری در نقشه اجرای پروژه حق گرفتن پول زیادی ندارند و ما نمی‌خواهیم ما را سر کار بگذارند. ما خودمان این کاره‌ایم و جلوی ما این حرف‌ها نزنید. علی وکیلی سپس در نشستی که ظاهرا مقامات ارشد صنعتی از جمله وزیر صنایع هم حضور داشتند، عنوان کرد که کل پیشرفت فیزیکی پروژه‌ توسعه فازهای ‌١٧ و ‌١٨ به حدود ‌٧/٥٤ درصد رسیده که طبق برنامه باید به ‌٦/٦٣ درصد رسید.

برخی طرح ‌این نکات را شروعی برای انتقادهای کارفرما از بروز تاخیر در اجرای فاز ۱۷ و ۱۸در پارس‌جنوبی می‌دانند؛ فاز‌هایی که قرار است پیمانکاران‌ ایرانی۵۲ماهه به کارفرما یعنی نفت و گاز پارس تحویل دهند. فاز۱۷ و ۱۸ از سوی سازمان گسترش و نوسازی (۳۰ درصد)،مدیریت طرح صنعتی ‌ایران (۵/۲۳ درصد)، ایزو‌ایکو (۸/۱۰درصد) و (مپنا ۵/۱۰ درصد) و شرکت تاسیسات دریایی و مهندسی و ساختمان صنایع نفت اجرا می‌شود که به گفته کارفرما اجرای آن با تاخیر ۹ درصدی روبه‌رو است.حالا کارفرما در جلسه‌ای که برخی از‌ این پیمانکاران نشسته‌اند‌، می‌گوید‌: «پیمانکاران باید سر زمان تعیین شده کار را به اتمام برسانند و در غیر این صورت برخورد دیگری با آنها می‌شود.»اما در مقابل‌، پیمانکاران هم معتقدند به ‌اندازه سهمی ‌که در اجرای دو فاز دارند، مسوولیت تاخیر آن را می‌پذیرند.در برابر انتقاد کارفرما‌، اظهارات پیمانکار اصلی فاز ۱۷ و ۱۸ که ریاست آن معاون وزیر صنایع است نیز شنیدنی است.وزیر صنایع به طور تلویحی به کارفرما گوشزد می‌کند که اگرچه اجرای پروژه با تاخیر روبه‌رو است، اما شما به عنوان کارفرما با قیمت مناسبی فاز‌های مربوط به سازمان گسترش (فاز ۱۷ و ۱۸) را اجرا خواهید کرد و تحویل خواهید گرفت.«علی اکبرمحرابیان» می‌گوید: «هم‌اکنون فازهای پارس جنوبی با قیمت‌های اقتصادی توسط پیمانکاران داخلی در حال اجرا هستند.»

وزیر صنایع ادامه می‌دهد‌: «اگر در سال‌های گذشته توسعه برخی از فازهای پارس‌جنوبی با چند برابر قیمت اجرا می‌شدند، اما در شرایط فعلی فن‌آوری و مهندسی اجرای‌این طرح‌ها توسط مجموعه‌های داخلی بومی‌سازی شده است.»به نظر می‌رسد ‌این اظهارات پاسخی است به هشدار و اولتیماتوم «وکیلی».آنگاه وزیر صنایع عنوان می‌کند که استفاده از ظرفیت پیمانکاران و سازندگان داخلی‌، اجرای پروژه نفت و گاز را با کیفیت بالاتر و حداقل زمان اجرایی به دنبال دارد.

وزیر صنایع و معادن ادامه می‌دهد: «پیمانکاران خارجی پروژه‌ توسعه فازهای پارس جنوبی را با قیمت بالاتر و در زمان طولانی‌تری نسبت به پیمانکاران داخلی اجرا می‌کردند.»وزیر سپس در‌این نقطه خبر از تدوین بسته‌ای برای تدوین بسته صدور خدمات فنی و مهندسی صنایع نفت، گاز و پتروشیمی‌به سایر کشورها خبر داد. در این «برخورد از نوع نزدیک در منطقه» احمد قلعه‌بانی، مدیر سابق «ایدرو» که همیشه در قالب رییس سازمان توسعه‌ای از توان پیمانکاری «ایدرو» تمجید می‌کرد، این بار در نقش ذی‌نفع کارفرما یا مدیر عامل شرکت نفت ظاهر شده و از جریمه و پاداش پیمانکاران در صورت تاخیر و تسریع در اجرای پروژه‌های پارس‌جنوبی سخن می‌گوید.حالا اگر ‌این اتفاق بیافتد، پیمانکاران در سایر فازهای جدید به ازای هر ماه تسریع در اجرای پروژه ۵۰ میلیون دلار در ماه تشویق می‌شود و به ازای هرماه تاخیر ۵۰ میلیون دلار جریمه! اینکه کی می‌دهد و که می‌گیرد؟ پرسشی است که ۳۱ ماه دیگر در تنظیم روابط پیمانکار و کارفرما تعیین کننده‌است.