رفتار مصرف‌کنندگان پس از کاهش 20 درصدی سهمیه‌ها

کارت سوخت ویژه خبرنگاران از دستور کار خارج شد

عکس: شانا

گروه انرژی- اگرچه چندی پیش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرد که با کاهش سهمیه بنزین از ۱۰۰ به ۸۰‌ لیتر میزان مصرف بنزین آزاد افزایش خواهد یافت، اما رییس اتحادیه جایگاه‌داران معتقد است که نمی‌توان رفتار مصرفی سوخت را برای سه ماهه آخر سال پیش‌بینی کرد. بیژن حاج محمدرضا، رییس اتحادیه جایگاه‌داران در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» در زمینه استقبال مردم از بنزین آزاد اظهار داشت: از زمان اعلام فروش بنزین آزاد در جایگاه‌ها، استقبال مردم از این بنزین به دلیل قیمت بالای آن بسیار کم بوده و اکثرا در صورت اجبار از این نوع بنزین استفاده می‌کردند. همچنین در حال حاضر یک سری از وسایل نقلیه عمومی‌که مصرف شان بیش از سهمیه است در صورت کمبود بنزین کار نمی‌کنند.

وی ادامه داد: تا حالا کسی نبوده است که یک باک خود را بنزین آزاد بزند و معمولا در ماه در حدود ۵ تا ۱۰‌لیتر از بنزین آزاد برای هر خودرو استفاده شده است.

حاج محمدرضا در ادامه اظهار داشت: از آنجایی که سهمیه‌ها به صورت سه ماهه به کارت‌های سوخت واریز می‌شود، پیش‌بینی می‌شود که ماه‌های دی و بهمن مشکلی نداشته باشیم، اما در اسفند ماه به دلیل افزایش سفرهای درون شهری و نزدیک شدن به سال جدید، احتمالا برخی خودرو‌ها دچار کمبود بنزین خواهند شد که باید دید که آیا در آن زمان ترجیح می‌دهند که از بنزین آزاد استفاده کنند یا وسایل نقلیه عمومی.

در این بین مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در خصوص میزان مصرف بنزین به صورت آزاد اعلام کرد: در حال حاضر میزان مصرف بنزین ۴۰۰‌تومانی سه میلیون لیتر در روز است.

بر اساس پیش‌بینی سید نورالدین شهنازی‌زاده در صورت کاهش ۲۰لیتری سهمیه سوخت، میزان مصرف بنزین به طور آزاد افزایش می‌یابد و به ۷میلیون لیتر در روز خواهد رسید.

در عین حال نماینده ستاد حمل و نقل و مدیریت سوخت کشور در سامانه هوشمند سوخت در مورد تاثیر کاهش ۲۰‌ لیتری سهمیه زمستانی بر افزایش فروش بنزین آزاد، تاکید کرد: هدف ستاد از کاهش سهمیه زمستانی مدیریت مصرف سوخت و کاهش سفرهای درون شهری بوده است. بنابراین ما امیدواریم که میزان مصرف بنزین در کل کاهش یابد.

به گزارش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد»، امیررضا رجبی افزود: افزایش مصرف بنزین علاوه بر افزایش آلودگی هوا و ترافیک باعث کاهش سرعت خودروهای عمومی‌نیز می‌شود. بنابراین پیش‌بینی می‌کنیم که در زمستان امسال با کاهش سهمیه سوخت به ماهانه ۸۰لیتر، ۱۰ تا ۱۵‌درصد مصرف کاهش یابد.

رجبی با اشاره به کاهش سهمیه بنزین خودروها گفت: در ۶ ماه نخست سال که معمولا فصل سفر و تعطیلات است، به‌طور قطع مردم سوخت بیشتری نیاز داشتند و کاهش سهمیه سوخت سبب بروز مشکلاتی برای آنها می‌شد؛ بنابراین دولت تصمیم گرفت فعلا سهمیه را کاهش ندهد.

وی ادامه داد: سه ماه سوم سال با آغاز سال تحصیلی جدید نیز در حالی که مردم با دغدغه‌ها و نگرانی‌ها درباره مدرسه و رفت و آمد روبه‌رو بودند، کاهش سهمیه سوخت خودروها نه تنها سبب نگرانی‌ مردم می‌شد، بلکه زمینه سودجویی برخی افراد در زمینه افزایش نرخ حمل‌ونقل را نیز فراهم می‌کرد؛ بنابراین با کارشناسی‌های انجام شده مقرر شد تا سهمیه سوخت در پاییز نیز کاهش پیدا نکند.

رجبی تصریح کرد: با توجه به کاهش سفرهای مردم در فصل زمستان و در همسویی با مصوبه مجلس، مقرر شد در سه ماه زمستان امسال، سهمیه سوخت خودروهای سواری شخصی به ۸۰‌لیتر در ماه کاهش یابد.

خروج کارت سوخت خبرنگاران از دستور کار

رجبی در ادامه در پاسخ به این سوال که از زمان سهمیه‌بندی بنزین قرار بر این بود که خبرنگاران نیز کارت سوخت مخصوص داشته باشند، اظهار داشت: در تیر ماه ۸۶ که بنزین سهمیه‌بندی شد، امکان عرضه بنزین به قیمت آزاد وجود نداشت؛ بنابراین یک سهمیه خاصی در اختیار استانداری‌ها و فرمانداری‌ها قرار گرفت که این بنزین را در بین مشاغل خاص توزیع کنند؛ اما با عرضه بنزین آزاد در جایگاه‌ها، موضوع صدور کارت سوخت مخصوص مشاغل خاص از جمله خبرنگاران از دستور کار ستاد خارج شد.