من رییس استاندارد ایران هستم
باور کنید برنجها آلوده نیست
گروه صنعت و معدن- امروز ۲۷ روز از اعلام اولین خبر مبنی بر آلوده بودن برنجهای وارداتی میگذرد. روز گذشته، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی به همراه وزارت بهداشت، جلسهای مشترک، اما پرحاشیه با رسانهها تشکیل دادند تا به صراحت بگویند «برنجهای وارداتی آلوده نیست».
رییس استاندارد تهران: چیزی را تکذیب نمیکنم، حرف مرد یکی است
گروه صنعت و معدن- امروز ۲۷ روز از اعلام اولین خبر مبنی بر آلوده بودن برنجهای وارداتی میگذرد. روز گذشته، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی به همراه وزارت بهداشت، جلسهای مشترک، اما پرحاشیه با رسانهها تشکیل دادند تا به صراحت بگویند «برنجهای وارداتی آلوده نیست». در این جلسه رسانهای، خبرنگاران از اظهارات هندیها مبنی بر آلوده بودن برنجها تا عدم حضور «مهدی پورهاشم» رییس استاندارد استان تهران سخن به میان میآورند و خواستار توضیح مسوولان در رابطه با این موضوع میشوند. فردی که اولین بار موضوع آلوده بودن ۱۳ برند برنجهای وارداتی را مطرح کرد و امروز مورد شماتت قرار میگیرد که چرا در موضوع اطلاعرسانی، شتابزده عمل کرده است.
نظامالدین برزگری، رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران علاوه بر ارائه توضیحاتی در مورد نتایج آزمایشهای انجام شده روی برنجهای وارداتی، نحوه آزمایش را یکی از پیشرفتهترین شیوهها میداند و در مورد نبود پورهاشم در این جلسه میگوید: «من رییس موسسه استاندارد هستم و در مورد تمامی قضایا پاسخگو خواهم بود.» احمد شیبانی، مدیرکل اداره غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در برابر اصرار خبرنگاران مبنی بر تاکید تولیدکنندگان هندی مبنی بر آلوده بودن برنجهای وارداتی میگوید: «کاش به اندازه حرفهای بیاساس کارشناسان هندی، به گزارشات متخصصان ایرانی بها میدادید.»
در ابتدای این جلسه، برزگری با بیان اینکه ۱۷ کارشناس خبره از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، سلامت برنجهای وارداتی را تضمین کردهاند، گفت: آزمایشگاه مرجعی به عنوان واحد مورد اعتماد هر ۴ وزارتخانه صنایع و معادن، بهداشت، جهاد کشاورزی و بازرگانی، در سه مرحله آزمایشهایی را روی برنجهای وارداتی انجام داده که در نتیجه آن، سلامت برنجهای وارداتی تایید شد. رییس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران افزود: نتیجهای که در مرحله اول توسط سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران اعلام شد، براساس آزمایشات انجام شده توسط یک آزمایشگاه همکار بیرون از موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود که نباید به این سرعت اطلاعرسانی میشد.وی با انتقاد از شیوه اطلاعرسانی اولیه سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران مبنی بر آلوده بودن برنجهای وارداتی، تصریح کرد: آزمایشهای تکمیلتری باید روی ۱۳ برند برنج وارداتی صورت میگرفت و بعد اطلاع رسانی عمومی میشد، تا باعث بروز نگرانی در میان جامعه نشود. برزگری گفت: در مراحل بعد، ستاد سلامت برنج تصمیم گرفت تا آزمایشاتی توسط متخصصان و کارشناسان ۴ وزارتخانه به همراه افراد دانشگاهی و ماموران حراست دو وزارتخانه صنایع و معادن و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت گیرد. براساس اعلام نتایج، برنجها سالم است. این درحالی است که مهدی پورهاشم، رییس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران با بیان اینکه حرف جدیدی در رابطه با برنجهای وارداتی ندارم، گفت: ترجیح میدهم در این شرایط حرفی نزنم. مدیر کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران در پاسخ به پرسش فارس مبنی بر اینکه مگر آزمایشگاه استاندارد مرجع و قانونی نبوده، پس چرا نتیجه آن با آزمایشهای ستاد بررسی سلامت برنج وارداتی تناقض دارد و آیا حرف قبلی خود را در مورد آلودگی برنج خارجی به فلزات سنگین آرسنیک، کادمیم و سرب را پس میگیرید، افزود: من فقط حرف جدیدی در این شرایط ندارم، اما حرفهای قبلی خود را هم تکذیب نمیکنم. برزگری در بخش دیگری از سخنانش ادامه داد: بر اساس ۶۰ نمونه جمعآوری شده از برنج موجود در بازار که در آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت مورد آزمون قرار گرفته، مصرف برنجها بر اساس استاندارد مواد غذایی ایران هیچ گونه مشکلی ندارد.
وی افزود: این نمونهها هم از مراکز عمده توزیع برنج در سطح بازارهای کشور و هم از مبادی رسمی ورود کالا به کشور، جمعآوری شده تا اگر خدایی نکرده محصولی از طریق قاچاق یا
ته لنجی یا بازارهای مرزی وارد بازار شده نیز، مورد آزمایش قرار گیرد. برزگری گفت: ۲۵ نمونه اول با دو روش مورد آزمایش قرار گرفت و تمامی فرآیندهای آن کنترل شد. ضمن اینکه به دلیل اینکه خللی در آزمایشها صورت نگیرد، به هر برند وارداتی یک کد داده شد که دخل و تصرفی صورت نگیرد. حتی من تا آخرین لحظات اطلاعی از نتایج آزمایشها نداشتم و بعد از پلمب نتایج، ما از آن مطلع شدیم.
به گفته وی، آزمایش روی برنج های وارداتی به روش ICP که پیشرفتهترین شیوه برای آزمون فلزات سنگین به شمار میرود، انجام شده است و اختلاف معنا دار بین نتایج آزمایش این متخصصان دیده نشده است. حتی فردی که آزمایشهای ابتدایی را در آزمایشگاه همکار انجام داده بود نیز در فرآیند انجام آزمایشها حضور داشت. برزگری با بیان اینکه دنیا و آخرت خود را به خاطر برنج های وارداتی از دست نخواهم داد، خاطرنشان کرد: طبق نتیجه این آزمایشها، فلز سنگین سرب کمتر از ۲/۰ و کادمیوم کمتر از ۱/۰ با معیار ppb بوده است. این درحالی است که موسسه استاندارد، روی کالاهای غیراستاندارد بسیار سختگیرانه عمل میکند و بر همین اساس، طرح هماهنگ استانداردها(طاها) نیز با ۲۰میلیارد تومان اعتبار در حال اجرا است.درحالی که در این جلسه قرار بود محمدصادق مفتح، معاون وزیر بازرگانی و نمایندهای از وزارت جهاد کشاورزی حضور داشته باشند، اما هیچ یک از این دو وزارتخانه بهرغم اینکه در ستاد ملی سلامت برنج، عضو هستند، حاضر به حضور در جلسه و پاسخگویی نشدند. اما احمد شیبانی، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت نیز در این نشست گفت: مردم با خیال راحت برنجهای هندی را مصرف کنند. این آزمایشها با دقت انجام شده و هیچ آلودگی در برنجهای وارداتی مشاهده نمیشود.وی در مقابل اصرار خبرنگاران مبنی بر غیرمتناقض بودن نتایج آزمایشهای اولیه و آزمایشگاه معتبر ستاد سلامت برنج تصریح کرد: از همه خبرنگاران دعوت میشود تا همراه افراد متخصص، به آزمایشگاه وزارت بهداشت مراجعه کنند. اما در مقابل این اصرار اعضای ستاد ملی سلامت برنج مبنی بر سالم بودن برنجهای وارداتی، غلامرضا خانکشیپور سخنگوی موسسه تحقیقات برنج کشور دیدگاه دیگری دارد. او میگوید: باید به حرفهای گذشته در مورد آلودگی برنج توجه بیشتری شود.از سوی دیگر، حمیدرضا فولادگر، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تاکید دارد: بخشی از برنجهای خرد هندی طی فرآیندی شبیه جوش دادن با استفاده از مواد شیمیایی به برنجهای درشت تبدیل میشوند که این فرآیند، غیراستاندارد است.
وی به فارس میگوید: در جلسات کمیسیون صنایع، نظرات متفاوتی عنوان شده است که یکی از آنها، فرآیند تبدیل برنجهای خرد به دانه درشت با استفاده از مواد شیمیایی در کشور هند است. دو تا سه نوع از برنج وارداتی مشمول چنین فرآیندی هستند که در واقع، فرآیندی غیراستاندارد و غیربهداشتی محسوب میشود.
ارسال نظر