دنیای اقتصاد- پس از کش و قوس‌های فراوان میان دستگاه‌های نظارتی و وزارت بهداشت مبنی‌بر صحت و سقم گزارش رییس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران، ‌ستاد ملی بررسی سلامت برنج با صدور بیانیه‌ای، سلامت تمام برنج‌های وارداتی را تایید کرد.این داستان از آنجا شروع شد که رییس اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران، ۱۳ نوع برنج وارداتی را که بیشتر شامل برنج‌های دانه بلند می‌شود، آلوده اعلام کرد. پس از کش‌وقوس‌های فراوان اعلام می‌شود

برنج‌ها اصلا آلوده نبوده‌اند

گروه صنعت‌ومعدن - پس از کش و قوس‌های فراوان میان دستگاه‌های نظارتی و وزارت بهداشت مبنی‌بر صحت و سقم گزارش رییس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران، ‌ستاد ملی بررسی سلامت برنج با صدور بیانیه‌ای، سلامت تمام برنج‌های وارداتی را تایید کرد.

داستان از آنجا شروع شد که رییس اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران، ۱۳ نوع برنج وارداتی را که بیشتر شامل برنج‌های دانه بلند می‌شود، آلوده اعلام کرد و در گزارشی، با انتشار اسامی برندهای برنج آلوده، تاکید کرد که میزان فلزات سنگین از جمله سرب، جیوه و کادمیوم در این برنج‌ها در مواردی ۳۵ برابر حد مجاز است. پس از این اعلام، واکنش‌های متعددی از نمایندگان مجلس و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران گرفته تا وزرای بهداشت و بازرگانی بروز و ظهور یافت، حتی تولیدکنندگان برنج‌های وارداتی نیز بر سلامت نبودن برنج‌ها صحه گذاشته و اعلام کردند که مناطقی از هند به سرب، جیوه و کادمیوم آلوده بوده و ممکن است محصولات زراعی که در این منطقه می‌روید، آلوده باشند.در نتیجه این اظهارنظرها، نمایندگان مردم در مجلس کار را به آزمایشگاه‌های معتمد و مورد قبول وزارتخانه‌های بهداشت و بازرگانی و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی سپرده و ستادی ملی، برای بررسی سلامت برنج تشکیل دادند.بررسی و انجام آزمایش‌ها بر روی برنج‌های وارداتی بیش از ده روز به طول انجامید و در نهایت، روز گذشته ستاد ملی سلامت برنج اعلام کرد که نتایج به‌دست آمده از آزمایشگاه‌های معتمد، نشانگر سلامت این محصول وارداتی است.به گزارش ایرنا، در بیانیه این ستاد آمده است: تمامی نمونه‌ها از نظر آلودگی به فلزات سنگین مانند سرب، کادمیوم و آرسنیک مورد آزمایش قرار گرفته‌اند و نتیجه آزمایش‌ها، میزان فلزات سنگین در این نمونه‌ها را بسیار کمتر از حد مجاز نشان می‌دهد.

در این بیانیه تاکید شده است: این آزمایش‌ها با رعایت کامل آخرین روش‌های علمی آزمایشگاهی توسط متخصصان و سم‌شناسان دانشگاهی و با نظارت مدیران حراست وزارت بهداشت و موسسه استاندارد انجام شده است.

وزارت بهداشت، درمان و ‌آموزش پزشکی در دو مرحله، برنج‌های یاد شده را بر اساس نمونه‌برداری که آزمایشگاه کنترل غذا و داروی این وزارتخانه انجام داده، آزمایش کرده است.

بر اساس نتایجی که این دو مرحله آزمایش در هفته گذشته نشان داد، هیچ انحرافی از ضوابط و معیارهای بهداشتی در برنج‌ها مشاهده نشده است. در نهایت، قرار بر این شد که اداره‌کل غذا و داروی وزارت بهداشت، ارزیابی‌های خود در خصوص نتایج آخرین مرحله (سومین مرحله) از نمونه‌برداری این برنج‌ها را به کارگروه مشترک که متشکل از نمایندگان موسسه استاندارد، وزارتخانه‌های بهداشت، بازرگانی و جهاد کشاورزی است، اعلام کند.

در آخرین مرحله ارزیابی که روز گذشته نتایج آن اعلام شد، بررسی سلامت نمونه‌های مشترک از ۱۳برند (علامت تجاری) مربوط به برنج‌های موسوم به آلوده با موافقت اعضای کمیته مشترک به اداره‌کل آزمایشگاه‌های غذا و داروی وزارت بهداشت محول شد تا نتایج با نمونه‌های جدید تحت بازبینی مجدد قرار گیرد که نتایج آن حاکی از سلامت بودن تمامی این برنج‌ها است.

از سوی دیگر، سخنگوی وزارت بازرگانی نیز در رابطه با واردات برنج هندی گفت: تا زمانی که یک دستگاه نظارتی، غیر بهداشتی بودن برنج را به این وزارت خانه اعلام نکند، نمی‌توان از واردات برنج هندی جلوگیری کرد.

سید علیرضا شجاعی در گفت‌وگو با «فارس» در پاسخ به این سوال که ستاد ملی بررسی سلامت برنج اعلام کرده است که تمامی برنج‌های وارداتی مجاز سالم هستند و اینکه در چنین شرایطی واردات برنج هندی ادامه خواهد داشت، اظهار داشت: تا زمانی که یک دستگاه نظارتی، غیر بهداشتی بودن برنج را به این وزارت خانه اعلام نکند نمی‌توان از واردات آن جلوگیری کرد.

وی در پاسخ به این سوال که مدیرکل موسسه استاندارد استان تهران یک ماه پیش در مصاحبه‌ای اعلام کرده است که ۱۳ نوع از برنج‌های هندی وارداتی مسموم هستند، اظهار داشت: ستاد بررسی سلامت برنج اطلاعیه مزبور را با همکاری کارشناسان وزارت بهداشت و موسسه استاندارد اعلام کرده است.

پیش از این حمید صافدل، مدیرکل صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت نیز اعلام کرده بود که احتمالا برنج‌های مسموم، به‌صورت قاچاق وارد کشور شده است. وی در پاسخ به این سوال که ممکن است این حجم واردات برنج به صورت قاچاق بوده باشد، گفت: بله ممکن است می‌توانید از ستاد مبارزه با قاچاق در خصوص کشفیات سوال کنید.