وزیر نفت پیامد قیمتی آزادسازی بنزین را گفت
افزایش ۱۱درصدی نرخ تورم
میدان خرید بنزین برای مقابله با تحریم گسترش مییابد
گروه انرژی- غزاله طایفه: وزیر نفت در اولین همایش ملی راهکارهای نوین تامین، نگهداشت، انتقال و توزیع فرآوردههای نفتی راه برونرفت از معضل تحریم یا تهدیدات بنزینی را توسعه دامنه خرید دانست.
عکس: شانا
میدان خرید بنزین برای مقابله با تحریم گسترش مییابد
گروه انرژی- غزاله طایفه: وزیر نفت در اولین همایش ملی راهکارهای نوین تامین، نگهداشت، انتقال و توزیع فرآوردههای نفتی راه برونرفت از معضل تحریم یا تهدیدات بنزینی را توسعه دامنه خرید دانست. مسعود میرکاظمیدر حاشیه این همایش در جمع خبرنگاران با تشریح آخرین وضعیت مذاکرات صورت گرفته با ونزوئلا برای واردات بنزین گفت: یکی از سیاستهای دولت توسعه سبد خرید بنزین از کشورهای خارجی است. وی با بیان اینکه در زمان حضور هوگوچاوز، رییسجمهور ونزوئلا در تهران تفاهمنامهای بین ایران و ونزوئلا برای واردات روزانه ۲۰هزار بشکه بنزین از این کشور امضا شده بود، تصریح کرد: تاکنون جزئیات این تفاهم نامه اولیه نهایی نشده است.میرکاظمی افزود: نه تنها از ونزوئلا بلکه با سایر کشورهای دیگر که تاکنون واردات بنزین نداشتهایم مذاکرات خود را آغاز میکنیم.
افزایش ۱۱درصدی تورم با آزادسازی قیمت بنزین
وی در رابطه با اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها و به تبع آن آزادسازی قیمت بنزین در کشور، گفت: در صورتی که قصد داشتیم طرح هدفمند کردن یارانهها را از ابتدای امسال اجرایی کنیم، با آزادسازی قیمتها نرخ تورم در کشور افزایش مییافت.این مقام مسوول با تاکید بر اینکه در صورت اجرای این طرح باید میزان سهمیههای بنزین ۵۵ تا ۶۰ لیتر در روز کاهش مییافت، یادآور شد: باید مردم نیز مابقی نیاز خود را با پرداخت قیمتهای آزاد تامین میکردند.وی با بیان اینکه هماکنون مالیات بر ارزش افزوده واردات بنزین حدود ۳۰درصد است، تبیین کرد: این بدان معناست که قیمت واقعی فعلی هر لیتر بنزین حداقل ۷۵۰ تا ۸۰۰ تومان است.وزیر نفت با اشاره به بررسیهای صورت گرفته برای محاسبه دقیق هزینههای تورمیبا آزاد سازی قیمت بنزین بیان کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته با واقعی شدن قیمت بنزین میزان تورم در زندگی مردم حدود ۱۱درصد به اضافه تورم فعلی افزایش مییافت.به گفته میرکاظمی، همچنین با آزادسازی قیمت بنزین میزان تورم در بخش تولید ۸درصد و هزینههای جاری دولت نیز بین ۱۰ تا ۱۱درصد افزایش مییابد. این در حالی است که در بودجه چنین افزایش هزینههایی دیده نشده است.وی ضمن تکذیب اعتبار ۵/۶میلیارد دلاری که عنوان میشد مورد درخواستی وزارت نفت در قالب متمم است، تصریح کرد: هنوز در خصوص حجم اعتبارات لازم به منظور جبران کسریهای پیشرو، محاسبات نهایی صورت نگرفته است.
کاهش تولید در ۱۶ میدان نفتی
وی در ادامه در رابطه با کاهش تولید نفت خام در ۱۶ میدان نفتی خلیج فارس توضیح داد: زمانی که بنده به وزارت نفت آمدم، مسوولان شرکت نفت علت کاهش تولید نفت ۱۶ میدان خلیجفارس را تعمیرات اعلام کرده بودند.
تغییر مدیران نفت
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر آغاز تغییرات مدیریتی در سطح وزارت نفت بیان کرد: در این رابطه تاکنون سیاستهای کلان خود را به مدیران صنعت نفت اعلام کردهام و قاعدتا آن دسته از مدیرانی که با سیاستهای وزیر نفت همراه باشند، به کار خود ادامه میدهند.وزیر نفت از صلاحیت و شایستگی به عنوان دو مولفه انتخاب مدیران در صنعت نفت یاد کرد.
هشدار وزیر به مصرفکنندگان
وزیر نفت همچنین در این همایش با هشدار نسبت به مصرف روزافزون انرژی به ویژه گاز در کشور نسبت به تاخیر در بررسی هدفمند کردن یارانهها انتقاد کرد و خواستار بررسی راهحل فوری و جامع برای عدم مواجه شدن کشور با مشکل در سالهای آتی شد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تا ۳ سال آتی افزایش تولید گاز مقدور نخواهد بود، با لحاظ رشد ۵/۱۰درصدی مصرف گاز در سال، مجبور خواهیم بود در پیک مصرف، گاز را قطع و به جای آن از سوخت جایگزین استفاده کنیم تا واحدهای مسکونی با کاستی مواجه نشوند.
وجود ۸۰میلیارد دلار پروژه نیمهتمام
وزیر نفت با بیان اینکه هماکنون بخش عمده درآمدهای دولت صرف یارانهها میشود، یادآور شد: این موضوع امکان تکمیل طرحهای در دست ساخت را فراهم نمیکند به طوری که هماکنون حدود ۸۰میلیارد دلار پروژه نیمهتمام در صنعت نفت وجود دارد. به گفته این عضو کابینه دولت، در شرایط فعلی اگر قیمت نفت افزایش یابد اجرای طرحهای نفتی شتاب میگیرد، اما با کاهش قیمت نفت به ۳۰دلار اجرای طرحهای صنعت نفت نیز تعطیل میشود.میرکاظمی در ادامه اظهار داشت: اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها ضرورت بلافصل بخش انرژی است.
برای ایدههای کتابخانهای هزینه نمیکنم
میرکاظمی در ادامه اظهار داشت: منابع موجود همخوانی و توازنی با پروژههای تعریف شده ندارد. بر این اساس لازم است تا از منابع محدود موجود به بهترین نحو ممکن بهرهبرداری کنیم.
وی گفت: من اجازه نمیدهم که یک ریال هزینه برای ایدهای هزینه شود که قرار است در کتابخانه خاک بخورد.
قطع سهمیه بنزین خودروهای پرمصرف
در ادامه این همایش رییس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور نیز از برنامه قطع سهمیه بنزین خودروهای پرمصرف خبر داد و گفت: سهمیه بنزین خودروهایی که در ۱۰۰ کیلومتر پیمایش بیش از ۸ لیتر بنزین مصرف میکنند، قطع میشود.محمد رویانیان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر متوسط مصرف بنزین در خودروهای کشور ۱۲ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش است، تصریح کرد: هماکنون به آن دسته از خودروهایی که بیش از ۱۰ لیتر در۱۰۰کیلومتر پیمایش بنزین میسوزانند، سهمیه اختصاص نمییابد.وی با بیان اینکه باید خودروسازان داخلی به سمت استانداردسازی و کاهش مصرف بنزین در خودروها اقدامات جدی انجام دهند، افزود: هم اکنون استاندارد جهانی مصرف ۷ لیتر بنزین در ۱۰۰ کیلومتر پیمایش بوده و این در حالی است که این نرخ در کشورهای پیشرفته به ۵ لیتر کاهش یافته است.
اولویتهای پالایش و پخش
در حاشیه این همایش همچنین مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به طرحهای افزایش تولید بنزین در این شرکت اشاره کرد و گفت: با اجرای چهار تا پنج پروژه بهینه سازی و افزایش تولید بنزین کشور، ظرفیت تولید بنزین کشور تا سال ۱۳۹۰ با ۲۰میلیون لیتر افزایش به روزانه ۷۱میلیون لیتر میرسد. سیدنورالدین شهنازیزاده با اشاره به اینکه اولویت اجرای پروژههای پالایشگاهی بر اساس شاخصهایی از جمله پیشرفت فیزیکی طرح، میزان نیاز به فرآوردهای نفتی و منابع مورد نیاز تعیین میشود، افزود: هماکنون پروژههای بهینهسازی، بنزینسازی و طرح ساخت پالایشگاه خلیجفارس در اولویت اجرا قرار دارد.شهنازیزاده در ادامه با بیان اینکه پالایشگاههای جدید با ۸۰درصد سرمایهگذاری بخش خصوصی احداث میشوند، افزود: آغاز عملیات اجرایی طرح ساخت ۶ پالایشگاه دیگر نیز به استقبال سرمایهگذاران و آمدن شرکا بستگی دارد.
تحریمها بی اثر است
معاون وزیر نفت درباره طرح سنای آمریکا برای تحریم پالایشگاههای کشور گفت: برای اجرای این پروژهها از مدتها پیش در تحریم بودیم و این مساله مطلب تازهای نیست و جای نگرانی وجود ندارد. شهنازیزاده تصریح کرد: پروژههای پالایشگاهی با مشارکت سرمایهگذاران بخش داخلی و خارجی به غیر از آمریکا و اروپا تامین اعتبار و اجرا میشوند.معاون وزیر نفت درباره برخی شایعهها مبنی بر بی کیفیت بودن بنزین سوپر وارداتی نیز گفت: منشا این شایعه نمایندگی شرکت هیوندا بود که به مشتریان خود درباره مصرف نکردن بنزین سوپر پیامهایی ارسال کرده بود.وی افزود: ولی با جلسههایی که با نمایندگان این شرکت داشتیم، مشکل برطرف و این شرکت برای جبران پیام اشتباه خود، پیامهایی را مبنی بر باکیفیت بودن بنزین سوپر و بنزین معمولی برای مشتریان خود ارسال کرد.
ارسال نظر