گروه انرژی - یک کارشناس ارشد انرژی به دنبال اظهارات رییس ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت درخصوص ترسیم ۳ سناریو برای عبور از وضعیت بحرانی تامین بودجه بنزین، تحلیل متفاوتی از سناریوهای ترسیم شده ارائه کرده و می‌گوید: دو سناریو را همزمان با هم اجرا کنید. مهران امیر معینی، مدیر پژوهش موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی گفت: بهترین سیاست در مورد بنزین در شش ماه دوم امسال کاهش حدود ۱۰ تا ۲۰ لیتر از سهمیه‌ها همزمان با افزایش قیمت این فرآورده است.

وی در گفت‌وگو با «ایسنا»، با اظهار این مطلب خاطرنشان کرد: در حال حاضر بازار کشش افزایش قیمت بنزین به ازای هر لیتر تا ۲۰۰‌تومان به صورت یارانه‌ای را دارد و این موضوع به همراه فروش آزاد با قیمت ۴۰۰ تومان باید با هم پیگیری شود.

امیر معینی درباره پیشنهاد عدم کاهش سهمیه‌ها و ادامه روند موجود یادآور شد: ادامه وضعیت موجود به صلاح نیست؛ چرا که در این صورت نیازمند به خروج ارز سه‌میلیارد‌دلاری از کشور برای واردات هستیم. این در حالی است که قیمت‌های جهانی افزایش یافته و این مساله تاثیر منفی در خصوص اختصاص ارز برای واردات دارد.

وی با بیان این‌که در شرایط تحریم بهتر است که بیشتر مصرف از تولید داخل تامین شود، یادآور شد: وقتی تحریمی‌وجود ندارد، نمی‌توان مردم را در خصوص بنزین تحت فشار قرارداد؛ بنابراین کاهش ۴۰ لیتری سهمیه‌ها نیز نمی‌تواند پیشنهاد چندان مناسبی باشد. امیرمعینی با اشاره به این که سه میلیارد‌دلار برای واردات طی شش ماه رقم کمی‌محسوب نمی‌شود، گفت: هر چقدر سهمیه‌ها بیشتر کاهش یابد، نیاز ارزی کشور برای واردات کاهش می‌یابد.

وی تاکید کرد: در ابتدای امر نیز سهمیه‌ها به درستی تعریف نشد و کم بودن تقاضا برای بنزین آزاد نشان‌دهنده زیاد بودن سهمیه‌های ارائه شده است. ضمن این‌که برای توزیع بنزین باید به صورت منطقه‌ای، شهری و کلان شهری عمل می‌کردیم.

وی همچنین درباره ثابت ماندن سهمیه‌ها در مهر ماه طبق روال گذشته گفت: این یک ماه عملا نمی‌تواند چندان تاثیرگذار باشد و نشان می‌دهد که ستاد حمل‌و‌نقل و مدیریت مصرف سوخت و دولت به یک جمع بندی ثابت برای سرنوشت بنزین در شش ماه دوم نرسیده‌اند.