پیشنهاد افزایش قیمت «سی.ان.جی» در همایش ملی
گروه انرژی- غزاله طایفه: دومین همایش ملی «سی.ان.جی» در حالی روز گذشته در هتل المپیک تهران به کار خود پایان داد که مدیر عامل شرکت ملی گاز با تاکید بر اصلاح قیمت سی.ان.جی از افزایش قیمت این سوخت در آینده نزدیک خبر داد. به این ترتیب پایان این همایش ملی به افزایش بهای «سی .ان .جی» ختم شد. عزیزا... رمضانی با اشاره به اینکه هم اکنون قیمت هر مترمکعب گاز تحویلی به جایگاهداران ۸۰ ریال است، گفت: جایگاهداران هر متر مکعب گاز را ۴۰۰ ریال عرضه میکنند که حدود ۳۲۰ریال آن کارمزد تلقی میشود؛ اما این مبلغ تنها بخشی از نیاز جایگاهداران را تامین میکند.
وی با اشاره به اینکه تاکنون دو روش برای تعیین قیمت گاز عرضه شده در جایگاههای سی.ان.جی پیشبینی شده است، اظهار داشت: در حال حاضر نمیتوان زمان خاصی را برای افزایش قیمت سی.ان.جی اعلام کرد.
رمضانی با بیان اینکه تاکنون ۸۵درصد تصمیمات اخذ شده در اولین همایش صنعت سی.ان.جی کشور اجرایی شده است، گفت: یکی از محورهای برگزاری همایش دوم تدوین سهم سوختها در سبد سوختی خودروهای کشور خواهد بود. وی با اشاره به اینکه پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۰ میلادی سهم سی.ان.جی در سبد سوختهای مصرفی کشورهای مختلف دنیا در مجموع به ۲۰درصد افزایش یابد، یادآور شد: از این رو در ایران نیز باید متناسب با افزایش سهم سی.ان.جی و افزایش تعداد خودروهای گازسوز جایگاههای سوخت ساخته شود.
ورود به بازارهای بینالمللی
وی با تاکید بر اینکه هماکنون تکنولوژی صنعت سی.ان.جی مراحل مختلف بومی سازی را پشت سر میگذارد، گفت: پیشبینی میکنیم با ادامه این وضع طی سالهای آینده صنعت سی.ان.جی ایران حتی به بازارهای بینالمللی نیز راه پیدا کند. مدیرعامل شرکت ملی گاز با اشاره به بومی سازی ۷۵درصدی صنعت سی.ان.جی در کشور یادآور شد: تا سه سال آینده بومی سازی این صنعت نوپا در کشور به ۹۵درصد افزایش مییابد.
ناهماهنگی متولیان
وی در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» مبنی بر اینکه چه سازمانی باید متولی صنعت
سی.ان.جی باشد، اظهار داشت: هم اکنون توسعه صنعت سی.ان.جی در ایران یک متولی ندارد و سیاست گذاریهای این صنعت در یک مجموعه، ساخت و بازرسی خودروهای دوگانه سوز، احداث جایگاههای تکمنظوره و دو منظوره سی.ان.جی هر کدام متولیان خاص خود را دارد و ناهماهنگیهایی بین متولیان مختلف دیده میشود. معاون وزیر نفت با بیان اینکه برای توسعه هر چه بیشتر این صنعت یک نظارت و مدیریت یکپارچه باید ایجاد شود، گفت: باید یک سازمان متولی همه مسائل مربوط به سی.ان.جی در کشور باشد و وعده میدهم که تا سال آینده این امر تحقق یابد.
راهاندازی سراجه قم در آبان ماه
رمضانی در ادامه با بیان اینکه کمپرسور مخزن ذخیرهسازی گاز سراجه قم تا آبان ماه امسال نصب و راهاندازی میشود، اظهار داشت: با توجه به اینکه در چهار ماه پایانی سال میزان مصرف گاز افزایش مییابد، از این رو پیشبینی میکنیم عملیات برداشت و تزریق گاز از مخزن سراجه به ابتدای سال آینده موکول شود. به گفته وی با راهاندازی مخزن گازی سراجه در ۸ ماه نخست سال گاز تزریق و در چهار ماهه پایانی آن برداشت صورت میگیرد.
تحویل ۳۰میلیون مترمکعب گاز به نیروگاهها
مدیرعامل شرکت ملی گاز با بیان اینکه در جلسات سوخت زمستانی هنوز برای میزان گاز تحویلی به نیروگاهها در فصل زمستان به یک جمعبندی دست پیدا نکردهایم، تصریح کرد: در جلسات آتی کمیته سوخت در این رابطه به یک رقم قطعی خواهیم رسید؛ اما پیشبینی میکنیم که از چهار ماه پایانی سال ۳۰میلیون متر مکعب گاز به نیروگاهها تحویل داده شود.
افزایش پایداری انتقال گاز در شمال کشور
وی گفت: راهاندازی خط لوله انتقال گاز شمال و شمال شرق به طول ۵۲۵ کیلومتر و ادامه این خط لوله از میامی به سبزوار به طول ۳۸۰ کیلومتر و ساخت خط لوله دامغان تا نکا به طول ۱۶۰ کیلومتر موجب افزایش پایداری انتقال گاز در زمستان امسال خواهد شد.
برگزاری مزایده بیمه مشترکان گاز
رمضانی از بیمه مشترکان گاز بخش روستایی و شهری خبر داد و یادآور شد: بر اساس مصوبه مجلس، حق بیمه مشترکان شهری ماهانه ۵۰تومان و مشترکان روستایی ۲۵تومان بوده که به زودی شرکت بیمه این طرح، با برگزاری مزایده مشخص میشود.
صرفهجویی ۴۶۱میلیوندلاری
همچنین مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در سخنرانی خود در این همایش از صرفهجویی معادل ۴۶۱میلیوندلار حاصل از جایگزینی گاز سی.ان.جی به جای بنزین در سال ۸۷ خبر داد.
به گزارش خبرنگار ما، فرید عامری در ادامه اظهار کرد: در حالی که متوسط مصرف روزانه بنزین در سال ۱۳۸۶ معادل ۴/۶۴میلیون لیتر بود، در صورت نبود گاز سی.ان.جی به ۶/۶۶میلیون لیتر میرسید و همچنین در سال گذشته در صورتی که متوسط بنزین روزانه ۹/۶۶میلیون لیتر بوده است، در صورت نبود گاز سی.ان.جی به ۹/۷۰میلیون لیتر افزایش پیدا میکرد.
ضرورت وجود سبد سوخت
وی با تاکید بر اینکه تا سالهای قبل تنها امکان استفاده از خودروهای بنزینسوز در کشور وجود داشت، ولی با تعریف سبد سوخت کشور امکان استفاده از خودروهای سواری ال.پی.جی سوز، سی.ان.جی سوز، بنزینی و نفت گاز سوز ایجاد شده است، توضیح داد: اگرچهدرصد استفاده از این سوختها در سبد سوخت کشور هنوز قطعی نشده است، ولی همه کارشناسان بر ضرورت وجود سبد سوخت کشور تاکید دارند. به گفته وی، استفاده از سی.ان.جی در سال ۱۳۸۶ معادل ۷۹۴میلیون لیتر بنزین و در سال ۱۳۸۷ معادل ۱۴۵۱میلیون لیتر بنزین بوده است.
توجه به ایمنی تجهیزات
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با تاکید بر توجه به ایمنی و شیوه ورود قطعات لازم در صنعت سی.ان.جی در کشور توضیح داد: پیشتر برخورد با نحوه واردات قطعات سیستماتیک نبوده و هم اکنون وجود سازمانی برای واردات منسجم و ایمن ضروری است؛ زیرا عمده نگرانیهای ما پس از راهاندازی جایگاه سی.ان.جی، خدمات پس از فروش و تامین قطعات است که هنوز نیاز به تقویت دارد. به گفته وی، در سالجاری تاکنون ۳۰ جایگاه به بهرهبرداری رسیده و ۱۵۷ جایگاه به زودی وارد مدار فعالیت خواهند شد. در این زمینه ۲۵۵ جایگاه در دست ساخت است.
ضرورت ایجاد متولی
وی از ضرورت ایجاد متولی خاص سی.ان.جی در سایر وزارتخانههای مرتبط مانند وزارتخانههای راه و نیرو خبر داد و گفت: برای ساماندهی هر چه بهتر صنعت سی.ان.جی در کشور و تسریع عملیات مرتبط بهتر است در وزارتخانههایی که به نوعی با این صنعت سر و کار دارند، متولی خاص سی.ان.جی ایجاد شود.
لزوم سرمایهگذاری بیشتر
همچنین در ادامه این مراسم، اسدا... قرهخانی، عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی نیز در جمع خبرنگاران از حمایت کامل مجلس در برنامه پنج ساله پنجم توسعه از صنعت سی.ان.جی خبر داد. وی در ادامه درباره مشکلات وزارت نفت در زمینه واردات بنزین و تولید آن در کشور اظهار کرد: با توجه به فناوریهای موجود، همچنین وجود بسترهای لازم در زمینه تولید بنزین با عدد اکتان مناسب و استاندارد، وزارت نفت، باید برای تولید بنزین در پالایشگاههای نفت کشور فعالیت بیشتری انجام دهد و همزمان با آن به توسعه سوختهای جایگزینی همچون سی.ان.جی بپردازد. عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: وزارت نفت باید در بخشهای بالادستی و پایین دستی سرمایهگذاری بیشتری در زمینه نوسازی و توسعه انجام دهد.
ارسال نظر