جایگاه‌ها متولی می‌خواهند

عکس: شانا ، رضا عزیزی

نماینده ویژه رییس‌جمهور از نیاز به احداث ۱۰۰۰ جایگاه «سی.ان.جی» خبر می‌دهد؛ اما وزیر نفت می‌گوید تا پایان سال ۴۰۰ جایگاه ساخته می‌شود

گروه انرژی- غزاله طایفه: همایش ملی سی.‌ان.جی در هتل المپیک تنها جایی بود که واقعه جایگاه خالد آباد ورامین تحت شعاع برخورد هواپیمای ایلوشین قرار نگرفت. به گزارش خبرنگار ما‌، دومین همایش ملی سی.ان.جی و صنایع وابسته در حالی روز گذشته در هتل المپیک تهران آغاز به کار کرد که به اعتقاد دبیر این همایش این صنعت هنوز متولی ندارد.

سید مصطفی علوی‌، مدیرعامل شرکت گاز خودرو ایران و دبیر دومین همایش سی.ان‌.جی که در گزارش آغازین خود خطاب به غلام حسین نوذری‌، وزیر نفت اظهارداشت: در حال حاضر تعداد خودروهای دوگانه سوز به یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار دستگاه رسیده است و ۵۲۰۰ نازل فعال نیز وجود دارد و پیش بینی می‌شود که تقاضا برای دوگانه سوز کردن خودروها در آینده افزایش یابد‌، با این حال هنوز مشخص نیست که چه سازمانی متولی بحث سی.‌ان.جی است.

علوی با اشاره به واقعه انفجار یک دستگاه خودرو در یکی از جایگاه‌های سی.‌ان.جی روستای خالدآباد ورامین به دلیل نصب مخزن غیر استاندارد افزود: سوال این است که در مقابل اتفاقاتی از این دست چه سازمانی باید پاسخگو باشد.

به گزارش خبرنگار ما‌، این حادثه سه روز پیش هنگام سوخت‌گیری خودروی نیسان به وقوع پیوست که منجر به انفجار جایگاه گاز سی.‌ان.جی و کشته شدن ۳ نفر شد. در این حادثه همچنین ۳ نفر دیگر هم به شدت مجروح شدند.

یک‌میلیون دستگاه یک جایگاه

علوی همچنین در ادامه با اشاره به ظرفیت کشور برای تولید تجهیزات سی.‌ان.جی اظهار داشت: ظرفیت تولید تجهیزات و مخازن

سی‌.ان.‌جی در ایران به حدی رسیده که امکان صادرات برای کشور نیز وجود دارد. وی در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل عدم حضور بخش خصوصی برای احداث جایگاه‌ها و همچنین محدودیت‌های اعتباری این نگرانی وجود دارد که زمان سوخت گیری خودروها طولانی شود، بنابراین مشکل اساسی ما عدم تعادل جایگاه‌های سی.‌ان.جی با خودروهای دوگانه سوز است که توسعه آنها باید مورد توجه مسوولین قرار گیرد.

ساخت ۴۰۰ جایگاه تا پایان سال

در ادامه این مراسم، غلام حسین نوذری‌، وزیر نفت با بیان اینکه در حال حاضر به ازای هر ۱۵۰۰ دستگاه خودرو گاز سوز یک جایگاه وجود دارد، اظهار داشت: این در حالی است که در سال ۸۶ به ازای هر ۲۳۰۰ دستگاه خودرو گاز‌سوز یک جایگاه وجود داشت. وی ادامه داد: طی چهار سال گذشته بیش از ۱۸‌هزار‌میلیارد ریال برای توسعه سی.‌ان.جی سرمایه گذاری شده که این موضوع کاهش واردات فرآورده‌های نفتی و به ویژه بنزین را به همراه داشته است.

وی همچنین از ساخت ۴۰۰ جایگاه جدید تک منظوره سی.‌ان.جی تا پایان سال خبر داد.

نوذری با بیان اینکه هم اکنون ۶۴‌درصد ذخایر نفت و ۴۰‌درصد ذخایر گاز در خاورمیانه، جغرافیای عرضه و تقاضا را در این منطقه طی سال‌های آینده تغییر خواهد داد، گفت: از این رو، ایران نیز برای عقب نیفتادن از این تغییر جغرافیایی عرضه و تقاضا، برنامه‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدتی با محوریت اصلاح الگوی مصرف تدوین کرده است.

گاز محور برنامه پنجم

وی با تاکید بر اینکه محور اصلی اجرای برنامه پنجم توسعه در صنعت نفت، گاز طبیعی است، تصریح کرد: طی چهار سال گذشته حدود ۱۰‌هزار کیلومتر خطوط انتقال فشار قوی و ۱۵۰‌هزار کیلومتر شبکه فشار ضعیف گاز ایجاد شده است. وزیر نفت با بیان اینکه تولید گاز کشور تا پایان برنامه پنجم به یک‌میلیارد و یکصد‌میلیون متر مکعب افزایش می‌یابد، بیان کرد: هم اکنون نیز توسعه میدان گازی پارس جنوبی برای افزایش ظرفیت تولید گاز کشور در حال انجام است. به گفته وی، هم اکنون عملیات اجرایی ۱۱ فاز پارس جنوبی در دست اقدام بوده و قرارداد ۴ فاز نیز نهایی شده است.

توصیه ای برای استفاده حداکثری از سازندگان داخلی

نوذری با اشاره به برنامه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی جهت ساخت ۷ پالایشگاه جدید اظهار داشت: با ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه ۳۴‌میلیون لیتر بنزین به ظرفیت تولیدی کشور افزوده می‌شود. وی با تاکید بر اینکه با افزایش سهم سی.‌ان.جی در سبد مصرفی سوخت کشور از واردات بنزین جلوگیری خواهد شد، خاطر نشان کرد: تا پایان برنامه پنجم توسعه، ایران به یکی از کشورهای صادر کننده بنزین تبدیل می‌شود. این مقام مسوول در ادامه خطاب به معاونان خود خواستار استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت‌های سازنده داخلی برای توسعه صنعت سی.‌ان.جی در کشور شد و اعلام کرد: متناسب با توسعه صنعت سی.‌ان.جی باید ایمنی و فرهنگ سازی نیز در دستور کار سیاست‌های کلان قرار بگیرد.

تعطیلی کارگاه‌های غیر مجاز

نوذری از تعطیل کردن کارگاه‌های غیر مجاز تبدیل خودروهای دو گانه سوز در کشور خبر داد و گفت: هم اکنون صنعت نفت از بالاترین استانداردها استفاده می‌کند که صنعت سی.ان‌.جی هم از این قاعده نباید مستثنی شود. نوذری با اشاره به نهایی شدن لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها در مجلس گفت: پیش بینی می‌کنیم با نهایی شدن این لایحه مصرف سوخت در کشور ساماندهی شود که این موضوع به شکل گیری رفتار مصرف کنندگان کمک می‌کند.

وزیر نفت در ادامه با اشاره به وجود شبکه عظیم گاز رسانی و ذخایر قابل توجه گاز طبیعی در کشور از این مزیت به عنوان راهبردی برای توسعه بیشتر صنعت سی.‌ان.جی در کشور یاد کرد.

در ادامه این مراسم محمد رویانیان‌، نماینده ویژه رییس‌جمهور و رییس ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت نیز با اشاره به سیاست دولت اظهار داشت: سیاست دولت به گونه ای است که در آینده نزدیک ما در بخش استفاده از انرژی به خصوص سوخت در حوزه حمل و نقل به خودکفایی برسیم و از واردات این محصولات بی نیاز شویم واین یکی از اساسی ترین رویکرد‌های دولت بوده است. وی با بیان اینکه بخش حمل و نقل یکی از مهم‌ترین بخش‌های کشور است، اظهار داشت: ممکن است وزارت نفت با این ادعا‌ها زیاد روبه رو شود، اما حمل و نقل در هر کشوری کلید توسعه است. وی در خصوص دلیل این امر گفت: در حال حاضر سالانه ۳۰‌هزار‌میلیارد تومان در بخش مصرف سوخت‌، ۱۰‌هزار‌میلیارد تومان اتلاف وقت و ۱۲‌هزار‌میلیارد تومان خسارت‌های آلودگی هوا از جمله هزینه‌های صورت گرفته در بخش حمل‌و‌نقل است. وی تعداد سفرهای انجام گرفته در بخش حمل و نقل جاده ای را سالانه ۴۵۰‌میلیون نفر ساعت عنوان کرد و گفت: با اقدامات صورت گرفته، اما در شرایط فعلی عقب‌ماندگی‌هایی در توسعه بخش حمل و نقل وجود دارد.

داستان مرغ و تخم مرغ با جایگاه سی.ان.جی

رویانیان با اشاره به این صحبت وزیر نفت که به تعداد خودروهای دوگانه سوز تعداد جایگاه‌ها را توسعه خواهیم داد، اظهار داشت: این صحبت وزیر نفت به نظر من بی مهری است. مهندس محرابیان‌، وزیر صنایع و معادن نیز عنوان می‌کند که به تعداد جایگاه‌ها خودروها را دوگانه‌سوز خواهند کرد. این مانند قضیه مرغ و تخم مرغ است. اگر ما صرفا منتظر توسعه جایگاه‌ها باشیم پس چه زمانی باید خودرو دوگانه‌سوز تولید کنیم و اگر بخواهیم منتظر تولید خودرو‌های دوگانه‌سوز شویم، پس چه زمانی باید جایگاه‌ها را توسعه دهیم.وی ادامه داد: من فکر می‌کنم که امسال به جای احداث ۴۰۰ جایگاه باید ۱۰۰۰ جایگاه بسازیم.وی ادامه داد: هم اکنون یک‌میلیون و ۴۰۰ دستگاه خودروی گاز سوز در کشور تردد می‌کنند که ۷‌درصد مصرف سوخت سی.‌ان.جی کشور را به خود اختصاص داده اند.

رییس ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت کشور با اشاره به ایجاد ظرفیت ۱۳‌درصدی مصرف سی.‌ان.جی در کشور توسط وزارت نفت، اظهار داشت: در سال ۸۴ میزان سهم

سی‌.ان‌.جی در سبد سوختی کشور نیم‌درصد بوده که هم اکنون این ظرفیت ۱۴ برابر افزایش یافته است، اما مطابق قانون برنامه پنج ساله چهارم سهم سی.‌ان.جی در سبد سوختی کشور باید به ۳۰ درصد برسد‌.

جایگاه سوخت زیر پله‌ای

وی یادآور شد: تا زمانی که سهم دقیقی برای سی.‌ان.جی در سبد سوختی کشور مشخص نکنیم، وابستگی کشور به واردات بنزین پایانی ندارد. وی با اشاره به این‌که در طول ۳۰ سال گذشته در بخش جایگاه‌های بنزین هیچ توسعه‌ای نداشته‌ایم، تاکید کرد: ولی در تهران در حالی که تا سال گذشته فقط ۱۲۰۰ نازل برای عرضه بنزین وجود داشت، طی ۷ ماه این تعداد به بیش از ۲۰۰۰ نازل رسید که نشانگر افزایش ۶۰‌درصدی ظرفیت عرضه‌ بنزین در تهران است. در این زمینه، سیاست توسعه‌ جایگاه‌ها در مجتمع‌های مسکونی نیز وجود دارد. وی در ادامه افزود: برای حل مشکل سوخت رسانی باید حتی در زیرپله‌های مجتمع‌های مسکونی نیز جایگاه سوخت ایجاد کنیم. وی با اعلام آمادگی خودروسازان برای تولید خودروهای گازسوز با شتاب بالا توضیح داد: نیاز است علاوه بر توسعه جایگاه‌های سی‌ان‌‌جی جایگاه‌های بنزین و نفت گاز نیز افزایش یابد.

از خزر تا سفر «اشماتکو» به تهران

همنشینی وزیر با خبرنگاران در آستانه معرفی کابینه جدید

در پایان بخش اول همایش ملی سی ان جی، وزیر نفت به همراه معاونان خود در شرکت ملی گاز و شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیرعامل شرکت گاز خودرو به میان خبرنگاران آمد و به سوالات آنها پاسخ داد.غلام حسین نوذری در این نشست در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» مبنی بر آخرین برنامه وزارت نفت در مورد شروع حفاری در دریای خزر و مشکلات حقوقی ایران در این زمینه اظهار داشت: تاکنون ۴۶ ساختار زمین شناسی دارای هیدرو کربور در دریای خزر شناسایی شده که حداقل ۸ ساختار آن دارای پتانسیل قابل توجه هیدروکربور هستند که در رژیم حقوقی ایران قرار دارند. وی ادامه داد: هم اکنون سکوی آماده حفر اولین چاه اکتشافی در دریای خزر بوده که به زودی به سوی موقعیت هیدروکربوری مورد نظر برای حفر چاه حرکت می‌کند.

افزایش تولید بنزین به ۱۳۰‌میلیون لیتر

این عضو کابینه دولت با اشاره به ساخت ۷ پالایشگاه جدید نفت در کشور اظهار داشت: با بهره‌برداری از این پالایشگاه‌ها یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار بشکه به ظرفیت تولید فرآورده‌های نفتی کشور افزوده می‌شود. به گفته نوذری همچنین با تکمیل طرح‌های بنزین‌سازی، بهینه سازی و ساخت پالایشگاه‌های جدید میزان تولید بنزین کشور تا سال ۹۰ به ۱۳۰‌میلیون لیتر افزایش می‌یابد.وزیر نفت با اشاره به برنامه ریزی‌های به عمل آمده و اخذ مصوبه دولت برای عرضه یک‌میلیارد یورو اوراق مشارکت ارزی برای تامین مالی فازهای پارس جنوبی، بیان کرد: تاکنون مشاوره و مقدمات این کار انجام شده و بانک کارگزار نیز معرفی شده است و به غیر از بانک ملت، بانک‌های دیگری هم در این طرح مشارکت خواهند داشت. به گفته وی، همچنین تا پایان برنامه پنجم توسعه ۵‌میلیارد یورو اوراق دیگر در این بخش عرضه خواهد شد.

سفر وزیر انرژی روسیه به تهران

نوذری از سفر «سرگئی اشماتکو»، وزیر انرژی روسیه به تهران طی ماه‌های آینده خبر داد و گفت: در حاشیه مجمع کشورهای صادر کننده گاز در کشور قطر مذاکرات طولانی با وزیر انرژی روسیه انجام شده است و پیش‌بینی می‌کنیم با سفر اشماتکو طی ماه‌های آینده به تهران، حجم فعالیت‌های مشترک دو کشور در بخش انرژی افزایش یابد.

ترجیع بندی درباره کرسنت

نوذری درباره شکایت شرکت کرسنت از ایران بابت عدم تحویل گاز گفت: در رابطه با قرارداد کرسنت بارها مواضع خود را اعلام کرده‌ایم و تا زمانی که قیمت اصلاح نشود و منافع ملی کشور تامین نشود گازی به کرسنت نمی‌دهیم.

تدبیری برای واردات

وی در رابطه با آخرین اقدامات صورت گرفته برای تامین مطمئن سوخت زمستانی مشترکان گفت: از بهمن ماه سال گذشته برای زمستان امسال برنامه ریزی در مجموعه‌های مختلف وزارت نفت صورت گرفته و تنگناهای مورد نظر برای عرضه مطمئن سوخت در فصل زمستان بررسی و موانع پیش روی آن مرتفع شده است.وی با اشاره به وارد مدار شدن پالایشگاه گازی ایلام تا مهرماه امسال اظهار داشت: همچنین با تدابیری که اندیشیده شد قرارداد واردات گاز از ترکمنستان نیز تمدید شد.

کاهش ۵۰‌درصدی قیمت گاز ترکمنستان

نوذری از کاهش ۵۰‌درصدی قیمت گاز وارداتی از کشور ترکمنستان خبر داد و افزود: هم اکنون قیمت هر‌هزار متر مکعب گاز وارداتی از این کشور به حدود ۱۷۰‌دلار کاهش یافته است.

سرمایه‌گذاری ونزوئلا در ۱۲ بلوک نفتی

وی همچنین با اشاره به سفر هیات ونزوئلایی به ایران که هفته گذشته انجام شد و تا روز شنبه نیز ادامه داشت، خاطرنشان کرد: در این مذاکرات برای سرمایه‌گذاری ۱۲ بلوک از ۱۶ بلوک اکتشافی ایران مذاکره انجام و قرار شد ونزوئلا برای اکتشاف و توسعه این میدان‌ها سرمایه‌گذاری کند.نوذری همچنین در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: نابوکو بدون ایران اجرایی نیست.وزیر نفت خاطرنشان کرد: خط لوله نابوکو بدون حضور ایران برای تامین گاز مورد نیاز خود در طولانی مدت دچار مشکل خواهد شد. نوذری همچنین در رابطه با خط لوله صلح نیز گفت: پیش‌بینی ما این است که هندی‌ها نیز در پایان به این خط لوله خواهند پیوست.نوذری خاطرنشان کرد: گازپروم روسیه برای اجرای خط لوله صلح اعلام آمادگی کرده است.