گروه صنعت ‌ومعدن - صابر دری‌نژاد: اکتشاف محور و پایه توسعه معادن و صنایع معدنی در کشور و یکی از دلایل افزایش ذخایر و تولید مواد معدنی طی سال‌های اخیر بوده است. به همین منظور سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در نظر دارد در سال جاری با ۴۸‌میلیارد تومان اعتبار، بیش از ۲۰۷‌هزار و ۷۰۰‌مترمربع عملیات حفاری برای گسترش طرح‌های اکتشافی کشور انجام دهد. این طرح‌ها در حالی از محل منابع ایمیدرو و منابع خود شرکت‌ها با هزینه‌ای بالغ‌بر ۴۸‌میلیارد تومان عملیاتی خواهند شد که اعتبار اختصاص‌یافته برای فعالیت‌های اکتشافی از سوی این سازمان در سال گذشته بیش از ۵۸‌میلیارد تومان بود.

به گزارش خبرنگار ما، بیشترین رقم صرف هزینه اکتشاف مواد معدنی در سال ۸۷ مربوط به ایمیدرو بوده است و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی و بخش خصوصی نیز در رتبه‌های بعدی قرار داشتند. همچنین میزان عملیات اکتشافی کل کشور در سال گذشته در حدود ۲۵۲‌هزار متر بود که از سوی ایمیدرو، سازمان زمین‌شناسی و بخش خصوصی با هزینه‌ای بالغ بر ۱۰۲‌میلیارد تومان عملیاتی شد. ازسوی دیگر، طی ۶ سال اخیر هزینه اکتشاف معدنی در کشور با رشدی ۷۷۴‌درصدی مواجه شده و حجم اکتشاف از ۵۰‌هزار متر در سال ۸۲ به ۲۵۲‌هزار متر در سال ۸۷ رسیده است.

براساس این گزارش، اعتبار مورد نیاز طرح کارآفرینی فارغ‌التحصیلان جوان که از سوی سازمان توسعه معادن برای به کارگیری فارغ‌التحصیلان رشته‌های مرتبط با معدن و صنایع معدنی به اجرا در آمده است، در سال جاری با بیش از ۸۰‌درصد افزایش به ۳۰۰‌میلیون تومان خواهد رسید. همچنین هزینه تقریبی طرح‌های اکتشافی استان‌ها نیز با افزایش تقریبا ۵۰۰‌میلیون تومانی نسبت به سال گذشته بالغ‌ بر دو‌‌میلیارد تومان خواهد شد.

به عقیده بسیاری از کارشناسان، دستیابی به اهداف افق ۱۴۰۴ نیازمند تامین مواد معدنی اولیه متناسب با اهدافی نظیر تولید ۵۵‌میلیون تن فولاد خام، ۸۰۰‌هزار تن مس، ۵/۱میلیون تن آلومینا و... است. اهداف فوق در صورتی قابل‌تحقق هستند که در گام اول ذخایر معدنی مکفی جهت سال‌های بهره‌برداری تامین شده باشد. دستیابی به این ذخایر امکان‌پذیر نیست، مگر با ایجاد فضای مناسب و افزایش سرمایه‌گذاری در اکتشافات کشور. فضای انجام فعالیت‌های اکتشافی در کشور طی سال‌های اخیر به دلیل برون‌سپاری وظایف در شرکت‌های تحت پوشش، شرکت‌های مشاوره پیمانکاری اکتشافی با گسترش فعالیت‌های اکتشافی بسیار فعال‌تر شده‌اند. این کارشناسان بر این باورند که مکتشفان بخش خصوصی هم با اخذ تسهیلات خواهند توانست، فعالیت اکتشافی خود را توسعه دهند.