ایسنا- معاون وزیر نفت ایران اعلام کرد که انتقال گاز به سوی دریای مدیترانه بدون حضور ایران و روسیه مقرون به صرفه نیست. نورالدین شهنازی‌زاده، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در مقاله‌ای ویژه در روزنامه رسمی روسیه (راسیسکایا گازیتا) نوشت: اکنون دورنمای مناسبی در همکاری‌های روسیه و ایران گشوده شده است. شرایط همکاری به صورت متقابل سودبخش می‌شوند، هرچند که من تنها می‌توانم در رابطه با صنایع نفت کشور صحبت کنم، ولی خاطرنشان می‌کنم که ساخت کریدور حمل‌ونقل شمال ـ جنوب با گذر از ایران، مسیر انجام عملیات صادرات و واردات را کوتاه‌تر و ارزانتر می‌کند.

وی توضیح داد: به عنوان مثال، طول خط لوله نفتی که از دریای خزر به خلیج فارس می‌رود، می‌تواند تنها ۱۶۴۳‌کیلومتر باشد و روزانه یک‌میلیون بشکه را جابه‌جا کند. در عین حال شرکت‌های روسی می‌توانند نه تنها به عنوان ترانزیتور، بلکه به همراه بازرگانان ایرانی از مالکان کریدور حمل‌ونقل نیز باشند.

او در ادامه مقاله خود آورده است: امروز در غرب نیز سعی دارند چنین شاهراه‌هایی برای انتقال گاز به‌سوی دریای مدیترانه احداث کنند. مسلما ساخت آنها ممکن است، اما بدون حضور روسیه و ایران در آنها، این پروژه‌ها مقرون به صرفه نخواهند بود. فعلا گازپروم تمایل به همکاری با ایران از خود نشان می‌دهد و ما امیدواریم که این آغاز گفت‌وگو باشد. تهران آماده است که از هر امکانی برای تحکیم همکاری با بخش خصوصی نفتی در روسیه استفاده کند.

وی خاطرنشان کرد: نه تنها برای من بلکه برای همکارانم نیز چنین برداشتی ایجاد شده است که بنا به وجود سوءتفاهماتی، بخش تجاری روسیه درباره امکانات همکاری که بین کشورهای ما گشوده می‌شوند، کم‌اطلاع هستند. امروز تهران آماده است که بیش از ۱۰ پروژه برای ساخت و مدرنیزه‌سازی پالایشگاه‌های نفت را پیشنهاد دهد. به‌رغم اینکه که سرمایه‌گذاری حدود ۴۰‌میلیارد دلار ارزیابی می‌شود، اما سود این پروژه طبق محاسبات کارشناسان بین‌المللی به احتمال زیاد پس از دو تا سه سال حاصل می‌شود. شهنازی‌زاده همچنین یادآوری کرد که مقامات ایران تغییراتی در قوانین مربوط به حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی انجام داده‌اند که در نتیجه محدودیت نه تنها برای خارج‌سازی سود سرمایه به خارج از ایران، بلکه خروج سرمایه اولیه نیز لغو شده است.