بازاری بکر دربرابر تولیدکنندگان خودپرداز
تولیدکنندگان داخلی بار دیگر محک میخورند
گروه صنعت ومعدن- محبوبه فکوری: طبق توافق وزارتخانه صنایعومعادن و امور اقتصادی و دارایی، تولیدکنندگان داخلی باید تا پایان امسال ۵۰درصد دستگاههای خودپرداز مورد نیاز کشور را تامین کنند. این تکلیف، تولیدکنندگان و وزارت صنایعومعادن را به تکافو برای نقشآفرینی در ساخت دستگاههای خودپرداز انداخته است. برهمین اساس برای تولید خودپردازهای داخلی از ۸ماه قبل تعاملاتی از سوی وزارت صنایعومعادن با وزارت اقتصاد و دارایی صورت گرفته و مسوولان این وزارتخانه در جلسات کارگروه بانکداری الکترونیکی حضور یافتهاند. در این زمینه توافقات دو وزارتخانه صنایعومعادن و وزارت اقتصادی و دارایی منجر به این شد که در سال ۸۸ کلیه بانکهای داخل کشور حداقل ۵۰درصد نیازهای خود را از تولیدات داخلی استفاده کنند.
با تعاملی که با کلیه تولیدکنندگان خودپرداز که از وزارت صنایعومعادن مجوز گرفته اند برقرار شده، وزارت صنایع جدولی را با استفاده از نظرات تولیدکنندگان تهیه کرده که از هر قطعه استفاده شده در سختافزار یک دستگاه خودپرداز به چه تعداد باید در کشور تولید شود.
محمود لیائی، مدیرکل صنایع برق، الکترونیک و فناوری اطلاعات وزارت صنایعومعادن میگوید: جدولی را که وزارت صنایعومعادن تهیه کرده است مربوط به ارزش افزوده هر قطعهای است که در تولید یک دستگاه خودپرداز استفاده میشود.
وی به خبرنگار دنیای اقتصاد میافزاید: این جدول با اعمال نظر تولیدکنندگان دستگاههای خودپرداز تهیه شده و به تمامی تولیدکنندگان نیز اعلام خواهد شد. در این جدولدرصد مورد نیاز برای تامین هر قطعه مشخص است و چنانچه تولیدکنندهای بخواهد ۵۰درصد ارزش افزوده یک دستگاه خودپرداز را خود تولید کند، وزارت صنایع آن را بهعنوان یک تولیدکننده داخلی محسوب خواهد کرد.
بر همین اساس وزارت امور اقتصاد و دارایی مکلف شده که از سهمیه ۵۰درصدی که برای تولیدکنندگان داخلی در تامین نیاز کشور به دستگاههای خودپرداز در نظر گرفته است، تنها با شرکتهایی قرارداد منعقد کند که از وزارت صنایعومعادن پروانه بهرهبرداری کسب کردهاند برای تامین ۵۰ درصد مابقی نیز باید مناقصه برگزار شود تا برندهای معتبر خارجی بتوانند حضور یابند.
لیائی در این رابطه میگوید: وزارت صنایعومعادن تامین و تولید ۵۰درصد از دستگاههای خودپرداز مورد نیاز کشور را از طریق بخش خصوصی تقبل کرده تا تولیدکنندگان فضا در اختیار گیرند و خود را برای پوشش نیاز کشور در زمینه دستگاههای خودپرداز به صورت ۱۰۰درصد آماده کنند.
بنا به اعلام وزارت صنایعومعادن کارخانههای تولیدکننده دستگاههای خودپرداز نرمافزارهای خود را از شرکتهای معتبر مورد تائید بانک مرکزی تهیه میکنند.
اما در تعریف خودکفایی تولید دستگاههای خودپرداز میتوان در یک دستگاه از قطعات خارجی نیز استفاده کرد؛ چراکه تولید تمامی قطعات دستگاههای خودپرداز در کشور توجیه اقتصادی ندارد.
لیائی میگوید: برای تولید در تعداد پایین میتوان برخی از قطعات را وارد کرد، ولی ادعای ما این است که ۱۰۰درصد یک دستگاه خودپرداز را میتوان در داخل کشور تولید کرد.
وی تصریح میکند که تولید خودپرداز در کشور آپولوی پیچیدهای نیست که نتوان آن را در کشور صورت داد.
به گزارش دنیای اقتصاد، یک خودپرداز ۳۶هزار قطعه دارد که به گفته مدیرکل اداره برق، الکترونیک و فناوری اطلاعات وزارت صنایع، یکی از تولیدکنندگان دستگاههای خودپرداز در کشور برای تکتک قطعات (۳۰هزار قطعه) شناسنامه تولید کرده بود که در آن مشخص میشود که فلان قطعه چقدر در یک دستگاه خودپرداز مصرف میشود و بر همین اساس برنامهریزیهایی را برای حجم زیاد مشتری که دارد، صورت داده است.
وی میافزاید: تهیه شناسنامه نشانگر این است که برای پشتیبانی از یک دستگاه خودپرداز در تامین قطعات برای ۵ تا ۱۰ سال چه قطعات و به چه میزانی باید تهیه شود که روی آنها نیز به همین نسبت سرمایهگذاری صورت گیرد.
هماکنون تولید یک دستگاه خودپرداز در کشور ۱۶هزار دلار هزینهدار که در شرایط مشابه، نمونههای خارجی نیز همین میزان قیمتگذاری شدهاند.
کشور در زمینه نصب دستگاههای خودپرداز عقب است، ولی وزارت امور اقتصادی و دارایی سالانه نصب ۱۷ هزار دستگاه خودپرداز را برنامهریزی کرده است که از این رقم ۵۰درصد باید توسط تولیدکنندگان داخلی تامین شود.
نکته حائز اهمیت استفاده کلیه تولیدکنندگان خودپردازهای داخلی از نرمافزار ایرانی است، اما در برخی از قطعات که تولید در کشور صرفه اقتصادی ندارد از قطعات تولیدی کشورهای صاحب نام استفاده میشود. تامین برخی قطعات دستگاههای خودپرداز از سوی چند شرکت در دنیا تامین میشود.
خودپرداز چند قطعه اصلی دارد، یکی از آنها کش دیسپنسر است که کار شمارش اسکناس را انجام میدهد و تنها دو یا سه شرکت مطرح دنیا تولیدکننده این قطعه هستند و بقیه برندهای معروف تولیدکننده خودپرداز، این قطعه را از شرکتهای مذکور تهیه میکنند.
در این زمینه نیز لیائی میگوید: هیچ تولیدکنندهای در دنیا نمیتواند ادعا کند که تمام قطعات خودپرداز را خود به تنهایی تولید میکند. به خاطر همین چند شرکت خاص به صورت تخصصی روی برخی قطعات کار کردهاند و هماکنون در دنیا قطعه چاپگر را یک شرکت، قطعه کش دیسپنسر را شرکت دیگر و قطعات متفاوت دستگاههای خودپرداز را نیز شرکتهای متفاوتی در دنیا تولید میکنند.
وی میافزاید: اما در مباحث نرمافزاری خوشبختانه تمامی تولیدکنندگان کشور مستقل شدهاند و از نرمافزارهای تولید داخل استفاده میکنند و در این راستا ۳۰ تا ۴۰درصد ارزشافزوده یک دستگاه خودپرداز که مرتبط با مباحث نرمافزاری است، به تولیدات داخل کشور برمیگردد.هماکنون تولید دستگاه خودپرداز از یک دیدگاه به دو نوع تقسیم میشود که تولیدکنندگان داخلی وارد مباحث تولید نیز شدهاند.
ارسال نظر