نرخ صادراتی سنگ‌آهن به 154هزار تومان رسید

گروه صنعت و معدن- شرکت‌های تولیدکننده سنگ‌آهن داخلی، با انجام مبادلات خارجی، در حال دور شدن از قیمت‌های یارانه‌ای هستند.

خبرهای دریافتی خبرنگار ما حاکی است، روز دوشنبه یک شرکت چینی هر تن از محصول کنسانتره تولیدی شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر را به بهای ۱۰۹ یورو و ۵ سنت خریداری کرده است. این رقم البته در یک مزایده و در میان ۱۵ شرکت کشف شده است. با توجه به نرخ یورو در روزهای گذشته، می‌توان نخستین قیمت کشف شده کنسانتره (۶۷درصد) برای سال‌جاری را ۱۵۴هزار و ۵۲۳تومان (در هر تن) در نظر گرفت.

کارشناسان این نرخ جدید را، مبنایی برای مبادلات بعدی می‌دانند. گل‌گهر البته در اواخر آبان‌ماه گذشته هر تن از این محصول را به بهایی در مرز ۱۰۴ یورو فروخته بود.

این شرکت به نسبت دیگر تولیدکنندگان سنگ‌آهن موقعیت مناسب‌تری برای حمل دریایی و صادرات در اختیار دارد؛ چرا که فاصله چندانی با آب‌های جنوبی کشورمان ندارد.

از همین رو شرکت مزبور تکیه بیشتری بر صادرات پیدا کرده است؛ چرا که سود قابل توجهی نیز به دست می‌آورد. در شرایط حاضر هنوز قیمت‌های جدید دولتی برای تولیدکنندگان سنگ‌آهن تعیین و ابلاغ نشده است. طبق رسم سال‌های اخیر اواخر فروردین یا ابتدای اردیبهشت هر سال، دولت با اعمال ۱۰ تا ۱۲درصد افزایش بها، اجازه فروش برای تولیدکنندگان این ماده معدنی، صادر می‌کرد.

در سال گذشته نرخ تعیین شده هر تن از کنسانتره سنگ‌آهن ۳۶هزار تومان بوده است که با قیمت‌های واقعی فاصله قابل توجهی داشته است.

منطقی شدن نرخ فروش محصولات معدنی به ویژه سنگ‌آهن، بحثی است که از سال گذشته شکل گرفته است.

شرکت‌های سنگ‌آهنی، می‌گویند اکنون که سهام فولادسازان در بورس عرضه شده و از حالت دولتی صرف، خارج شده‌اند، دیگر دلیلی بر فروش یارانه‌ای ماده معدنی وجود ندارد. هر چند فولادسازان وارد شدن آنی، به این شیوه را نمی‌پسندند و از آن نوعی هراس دارند.

البته تولیدکنندگان سنگ‌آهن نیز پذیرفته‌اند که با افزایش پلکانی قیمت‌ها، می‌توانند تولیدکنندگان فولاد را همراه این مسیر کنند.

توسعه و برنامه ۵۴میلیون تنی

امید شرکت‌های سنگ‌آهنی این است که با منطقی شدن بهای فروش محصولات خود، مسیر توسعه را بدون دغدغه طی کنند. چرا که دولت نیز تاکید دارد در سال‌های آتی، ظرفیت تولید سنگ‌آهن را به ۴۵ و حداکثر به ۵۴میلیون تن افزایش دهد.

علاوه بر این به گفته مدیران معدنی رشد تولیدات این بخش، آینده مواد اولیه صنعت فولاد را هم تضمین خواهد کرد. در آن سو، فولادسازان نیز معطل نمانده‌اند و به فکر خرید سهام شرکت‌های معدنی افتاده‌اند و قدم‌هایی نیز در این مسیر برداشته‌اند. با این حال همزمان به دنبال در اختیار گرفتن معدن نیز هستند و قول‌هایی نیز در این باره دریافت کرده‌اند. با وقوع چنین برنامه‌ای، هراس تولیدکنندگان فولاد از آینده قیمت‌ها و تامین مواد اولیه فروکش خواهد کرد.